Prima pagină » Informații utile » Până la ce vârstă cresc băieții. Tot ce trebuie să știi despre pubertate

Până la ce vârstă cresc băieții. Tot ce trebuie să știi despre pubertate

04 iul. 2024, 13:16,
BZI.ro, în Informații utile

Pubertatea este o perioadă de schimbări masive în viața tuturor persoanelor. Schimbările au loc atât fizic, cât și emoțional, și este bine de știut cum să le gestionezi. Informează-te până la ce vârstă cresc băieții, dar și schimbările prin care trec aceștia în această perioadă.

Până la ce vârstă cresc băieții

Majoritatea băieților cresc în înălțime până la vârsta de 16 ani, însă se mai pot adăuga 1-2 cm până la finalul adolescenței. Totuși, în ceea privește creșterea musculară, aceștia continuă să crească până ating vârsta maturității.

Genele ambilor părinți joacă un rol foarte important în acest aspect. Mai există și alți factori ce pot afecta dezvoltarea băieților, cum ar fi dieta, nivelul de activitate și alimentația mamei în timpul sarcinii.

Perioada de pubertate la băieți are loc între 9 și 14 ani, mai târziu decât la fete. În funcție de organismul fiecăruia, unii au parte de o creștere bruscă, urmată de o perioadă mai lentă, iar apoi cu încă o creștere bruscă. În cazul altora, întreg procesul de creștere este unul lent și constant.

Pubertatea începe la băieți în momentul în care hormonii eliberați de creier determină dezvoltarea testiculelor. Acest lucru duce la dezvoltarea hormonului masculin, testosteronul.

În perioada pubertății se dezvoltă sistemul reproducător, dar și alte organe și sistemele ale corpului. În această perioadă, corpul suferă multe modificări. Băieții devin mai înalți, pieptul se lățește iar brațele și mâinile se lungesc. În această perioadă, băieții capătă masă musculară și caracteristici fizice masculine.

O altă schimbare este vocea. Corzile vocale și laringele încep să se dezvolte și produc schimbări în tonalitatea vocii, iar pe măsură ce timpul trece, vocea lor devine profundă și gravă.

Prin ce schimbări emoționale trec aceștia

Inclusiv creierul trece prin schimbări, fapt ce îi afectează emoțiile și comportamentul. Pe de-o parte, aceștia își vor dezvolta abilitățile de planificare, rezolvare a problemelor și luare a deciziilor.

Pe de altă parte, aceștia se pot confrunta cu comportament capricios și izbucniri emoționale, influențate de schimbările hormonale, schimbările fizice, dar și presiunea socială. Aceasta este, totodată, perioada în care să exploreze și să-și formeze propria identitate.

Aceste schimbări afectează și somnul. Tinerii tind să se culce mai târziu în noapte și să doarmă mai mult în timpul zilei.

Pubertatea îi poate provoca anxietate copilului, iar părinții au rolul de a î-l îndruma și sprijini, mai ales în aceste momente. Important este să se creeze un mediu sănătos, în care băieții se simt confortabili să împărtășească sentimentele. Oricât de stânjenitor ar părea, părinții sunt responsabili și de a le oferi o educație sexuală adecvată, astfel încât băieții să aibă o bună înțelegere a corpului lor, dar și a responsabilităților sexuale.

De asemenea, trebuie să le ofere spațiu și intimitate, pentru a nu se simți sufocați, astfel ei reușesc să se dezvolte într-un mod autonom și să aibă propriile limite.

Până la ce vârstă cresc băieții, cum se schimbă corpul lor, prin ce transformări hormonale și emoționale trec, toate sunt lucruri pe care îi privesc și pe părinți în aceeași măsură, pentru a-i putea sprijini și ajuta pe aceștia în momentele când au cea mai mare nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *