Prima pagină » Eveniment-Social » Până când vor putea fi folosite primele de carieră didactică
Până când vor putea fi folosite primele de carieră didactică

Până când vor putea fi folosite primele de carieră didactică

14 aug. 2024, 15:42,
în Eveniment-Social

Primele de carieră didactică, respectiv de carieră profesională, vor putea fi folosite până în luna octombrie 2024, potrivit unui proiect de OUG aflat, miercuri, pe masă Guvernului, care prelungeşte termenul de valabilitate al acestor sume cu încă două luni.

Vă reamintim, conform OUG nr. 58/2023, sumele încărcate pe cardurile cu Prima de carieră didactică şi Prima de carieră profesională puteau fi folosite doar până la sfârşitul lunii august, adică 31.08.2024. Termenul va fi prelungit, prin OUG, astfel încât toţi beneficiarii să aibă timp să se folosească de aceste sume.

Noul proiect de Ordontanta urmăreşte să modifice Ordonanţa de urgenţă nr. 58 din 12 iunie 2023 astfel:

„1. La articolul 3, alineatul (4) va avea urmarul cuprins:
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură transă, respectiv în luna octombrie 2023 şi va putea fi utilizată până în luna octombrie 2024 inclusiv.

2. La articolul 4, alineatul (12) va avea urmarul cuprins
(12) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură transă, respectiv în luna octombrie 2023 şi va putea fi utilizată până în luna octombrie 2024 inclusiv.

”În nota de fundamentare a proiectului de OUG se arată că „necesitatea adoptării proiectului de act normativ este dată de imposibilitatea respectării prevederilor existente şi atingerea obiectivului propus precum şi pentru evitarea eventualelor consecinţe negative asupra personalului din sistemul de învăţământ de stat”.

În plus, „conform celor mai recente rapoarte de utilizare a sumelor aferente primelor mai sus menţionate, s-a constatat că acestea nu au fost utilizate în integralitate, motiv pentru care se impune prelungirea termenului de utilizare a măsurilor de susţinere a activităţii didactice şi profesionale pentru a asigura echitate pentru toţi beneficiarii finali, indiferent de circumstanţele individuale care au putut afecta utilizarea primelor în termenul stabilit iniţial”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Vă reamintim, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, a fost stabilit cadrul legal în vederea acordării unor măsuri de sprijin, denumită prima de carieră didactică pentru personalul din învăţământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, aflate în activitate, precum şi pentru o parte din personalul didactic având gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar de stat precum şi pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar de stat, aflat în activitate, precum şi a unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învăţământul preuniversitar, precum şi pentru personalul administrativ din învăţământul universitar aflat în activitate în anul universitar.

Conform OUG nr. 58/2023, prima de carieră didactică urmează să se acorde şi pentru următorii ani şcolari, până în anul şcolar/universitar 2026-2027, pentru a susţine cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat în limita fondurilor disponibile cu această destinaţie.

Cheltuieli eligibile pentru prima de carieră didactică, conform OUG nr. 58/2023:
– cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
– cheltuieli pentru echipamente IT;
– cheltuieli privind cărţi de specialitate, precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
– un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice;

Cheltuieli eligibile pentru prima de carieră profesională, conform OUG nr. 58/2023:
– cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfăşurarea, în condiţii calitative cât mai bune, a activităţilor educaţionale derulate în unităţile de învăţământ de stat;
– alte categorii de cheltuieli necesare desfăşurate în sprijinul activităţii educaţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *