Prima pagină » International » Pământul este lovit de cea mai puternică furtună geomagnetică! Care sunt consecințele asupra oamenilor
Pământul este lovit de cea mai puternică furtună geomagnetică! Care sunt consecințele asupra oamenilor

Pământul este lovit de cea mai puternică furtună geomagnetică! Care sunt consecințele asupra oamenilor

27 iun. 2024, 17:58,
BZI.ro, în International

Exploziile solare reprezintă eliberări bruște și intense de energie din coroana Soarelui. Acestea apar ca lumini strălucitoare pe suprafața solară și pot elibera cantități uriașe de radiații și particule încărcate în spațiu. Cauza exploziilor solare este rearanjarea bruscă a câmpului magnetic solar. Astronomii explică faptul că acest câmp magnetic se schimbă constant, iar liniile magnetice se pot răsuci, încurca și rupe. Această rupere eliberează o cantitate enormă de energie sub formă de lumină, căldură și particule încărcate, fenomen cunoscut sub numele de erupție solară.

Regiunea istorică de pete solare care a declanșat aurorele record din mai 2024 a revenit în mod exploziv, declanșând o erupție solară colosală de clasă M9.3 pe 23 iunie. Dar aceasta nu este prima dată când întâlnim această pată solară hiperactivă. AR3723 este versiunea revenită a petei solare AR3697 și, înainte de aceasta, AR3664 – care a fost responsabilă pentru furtuna geomagnetică colosală G5 care a declanșat aurore epice în întreaga lume.

Perioada de rotație a soarelui este în medie de 27 de zile, ceea ce înseamnă că Pământul poate vedea o anumită regiune activă timp de aproximativ două săptămâni înainte ca aceasta să se rotească peste marginea vestică a soarelui. Regiunile active nou apărute care se rotesc pe marginea estică a soarelui primesc un nou număr de regiune activă din cauza incapacității istorice de a urmări o regiune activă în jurul părții din spate a soarelui.

Regiunea de pete solare face o a treia călătorie rară prin partea terestră a soarelui, dar la ce ne putem aștepta de la această regiune hiperactivă? Deși regiunea de pete solare este doar o fracțiune din dimensiunea sa anterioară, structura sa magnetică continuă să producă erupții solare puternice. În urmă cu câteva zile, pe 23 iunie, a declanșat o puternică erupție solară de clasă M9,3, care a atins punctul maxim la ora 9:01 a.m. EDT (1301 GMT). Erupția a fost la doar câteva puncte distanță de a fi clasificată ca o erupție X, cea mai puternică clasă de erupție solară, potrivit Space.com.

Cea mai puternică furtună de explozii solare, care lovesc Pământul, a reapărut

„ATÂT DE APROAPE ȘI TOTUȘI ATÂT DE DEPARTE! O nouă regiune de pete solare de pe membrul SE tocmai a produs o erupție M9,7 (la doar 3% distanță de o erupție X)”. a scris fizicianul solar Keith Strong într-o postare pe X.

Erupția solară a declanșat pene moderate de curent radio pe unde scurte în Europa de Vest și Africa. Astfel de pene de curent radio sunt frecvente după erupțiile solare puternice din cauza impulsurilor puternice de raze X și radiații ultraviolete extreme emise în timpul acestor evenimente. Radiațiile călătoresc spre Pământ cu viteza luminii și ionizează (conferă o sarcină electrică) partea superioară a atmosferei terestre atunci când ajung la noi.

Această ionizare creează un mediu cu trafic mai mare prin care trebuie să navigheze semnalele radio de înaltă frecvență pe unde scurte pentru a susține comunicarea pe distanțe lungi. Undele radio care interacționează cu electronii din straturile ionizate pierd energie din cauza coliziunilor mai frecvente, iar acest lucru poate duce la degradarea sau absorbția completă a semnalelor radio.

Regiunea istorică a petelor solare pare să fie o creatură a obișnuinței, anunțându-și încă o dată prezența cu o puternică erupție solară. Când regiunea s-a rotit anterior pentru a fi văzută ca AR3697, aceasta a declanșat o erupție solară de clasă X, provocând pene de curent radio în Europa de Vest și în estul Statelor Unite.

Oamenii de știință vor supraveghea îndeaproape această regiune, care a produs 28 de erupții de clasă M și 6 erupții de clasă X în timpul ultimei sale rotații ca AR3697. Urmăritorii de aurore vor spera la o activitate solară puternică în zilele următoare, pe măsură ce regiunea de pete solare se întoarce cu fața spre Pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *