Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Palma lui Pintea si comorile ascunse din Parcul National Calimani
Palma lui Pintea si comorile ascunse din Parcul National Calimani

Palma lui Pintea si comorile ascunse din Parcul National Calimani

15 sept. 2015, 12:52,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:42296;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Cursul vietii in Calimani nu a fost dintotdeauna tihnit si armonios. Inca din vremuri stravechi, istoria si-a lasat amprenta la fata locului. Padurile Calimanului de azi au fost, odinioara, meleagurile de ascunzis si rebeliune ale haiducilor, daca e sa urmam firul istoriei mai mult sau mai putin scrise. Haiduci precum Pohontu, Plesca, Miu sau Haralambie Niculita, alaturi de mult mai celebrul Pintea, si-au manat caii pe cararile din Calimani si au ales, astfel, sa devina parte din istoria locului. De altfel, in Calimani, apa rece ca gheata izvoraste fara incetare din Izvorul lui Pintea, iar semnul ‘Palma lui Pintea‘, incrustat in stanca de la Apa Rece, aminteste tot de cel mai vestit haiduc al vremurilor demult apuse.
Alte istorisiri amintesc de fenomene magice ce dateaza inca din timpul dacilor, dar care, in zilele noastre, au fost transpuse si demitizate in evenimente anuale organizate, in special, in timpul solstitiului de vara. Asa au luat nastere urcarile pe munte si manifestarile ceremoniale, botezate de localnici”Mosii de la Calimani” sau „Mosii de Sanpetru”. Aceste ceremonii au in prim plan stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului. De asemenea, cultul mosilor si stramosilor a devenit simbolistic si actual la sarbatoarea celor 12 Apostoli, devenita intre timp „Nedeea din Calimani’. Asa se face ca, in fiecare an, pe 29 iunie, locuitorii din zonele invecinate Calimanului pornesc pe poteci tematice spre Vf. Lucaciu la „marea intalnire’, unde, spre seara, focul sacru desparte multimea de divinitate si purifica ofrandele aduse sufletelor celor trecuti in nefiinta. Este momentul in care, intr-o liniste sparta doar de trosnetul jarului, cei stransi la sarbatoare scot la iveala povesti, canta si, intr-un final, se prind in joc pe culmile Calimanului.
Felul in care istoricii descriu populatia din jurul Calimanului ne arata faptul ca aceasta a evoluat diferit, „fiind separata la un moment dat de granita a trei provincii: Ardealul, Bucovina si Moldova’.
Alte evenimente care insotesc calatorul pe drumul Calimanului si fac din aceasta zona una speciala sunt: Alaiul de pe Muntii Bargaului, Masura Oilor, Ziua Eroilor, Targul Rusaliilor, Festivalul Bujorului de Munte, Targul cireselor, Targul Bailor, Zilele Monorului si Coboratul Oilor din Calimani.
Peisaje de poveste in inima Calimanilor 
Ecourile apelor care strabat in lung si-n lat zona Parcului National Caliman sporesc, paradoxal, senzatia de liniste interioara pe care, in fiecare moment, natura o ofera fiecaruia dintre noi. Explozia de verde, rosu sau galben, pigmentata cu albastrul unui cer mai clar ca niciodata si cu un maroniu aproape aramiu al zonelor de pamant afanat in care florile isi etaleaza elegant micile palarii de petale, face parte din tablou real pe care Romania il ofera inca la fiecare centimetru de natura. E suficient sa deschizi ochii in fata unei carti postale sau unei fotografii in care culmile Calimanului se dezvaluie majestuos si intri automat (si cu ceva imaginatie) intr-o lume mirifica in care aerul curat si linistea fac legea.
Parcul National Calimani strange, laolalta, in portofoliul sau de natura, numeroase atractii pentru turistii de pretutindeni. Una dintre piesele de rezistenta este, fara doar si poate, Rezervatia naturala 12 Apostoli, un loc de poveste imprejmuit de culmi atent sculptate de timp: Moaul, Mareaal, Godzila, Guater, Ramses, Dragonii…
La nici jumatate de kilometru de intersectia cu paraul Tihu si in amonte de paraul Umed se inalta zgomotoasa cascada Tihu, a carei apa loveste cu putere pietrele de la aproximativ 8 metri inaltime.
Nu mai departe de poalele varful muntos Rachitis (2.021 metri) se intinde Rezervatia Iezerul Calimanului, arie protejata, de interes national, inclusa in Parcul National Calimani, situata in judetul Harghita, pe teritoriul administrativ al orasului Toplita. Pe cele 322 de hectare ale rezervatiei regasim Lacul Iezerul Calimanilor, dar si zona din imprejurimi, bogata in arbusti de jneapan (Pinus mugo) sau ienupar (din genul Juniperus sibirica). Tot aici, se dezvolta intr-un mediu prielnic bujorul de munte (Rhododendron), alaturi de specii de mamifere, pasari, insecte, reptile si batracieni, specifice Carpatilor Orientali.
Un alt punct de atractie este Negoiul Unguresc-Pietrosul, o creasta cu relief alpin, practic cea mai inalta si spectaculoasa parte a Calimanului, in care Vf. Pietrosul (2.100 m) si Negoiu Unguresc (2.081 m) sunt in prim plan.
Nu doar semetele muntoase reprezinta piatra de temelie a Parcului. Imprejmuite cu grija si ferite de vanturile reci si aspre ale iernii, pasunile intinse ofera un spectacol unic, atat in sezonul alb, cat si in cel pastelat al lunilor de primavara-vara-toamna. Traseele montane abunda de ecosisteme felurite, de la paduri de fag si molid pana la campii joase, dar si inalte.
In zona Calimanului, zapada domina peisajul aproape sapte luni pe an, primii fulgi de nea acoperind terenurile in luna noiembrie, iar ultima suflare a iernii fiind simtita in aprilie-mai. 
Natura din Parcul National Calimani nu putea fi armonioasa fara fauna extrem de bogata si diversa, in care ‘regele padurii’, din punct de vedere al staturii, este, de departe, ursul (specia Ursus arctos L.). Lupul, rasul, jderul, bursucul, vidra si pisica salbatica completeaza lista vietuitoarelor care asigura varful piramidei trofice sau mai bine zis echipa pradatorilor specializati. Spectacolul zoologic al zonei este completat de caprioare, cerbi, mistreti, parsul comun, parsul de alun, soarecele de padure, chitcanul de munte, liliacul urecheat brun si liliacul bicolor.
Din vazduh urca si coboara cu viteze ametitoare cel mai numeros numar de specii de pasari dintre toate vertebratele si care acopera principalele tipurile de habitate din parc: brumarita alpina, codrosul, corbul, vinderelul, pietrarul, codobatura alba si cenusie, potarnichile, pitulicea, mierla gulerata, pantarusul, macaleandrul, fasa de padure, brumarita de padure, eretele vanat, soimul calator, uliul porumbar, acvila tipatoare mica si sorecarul comun.
La sol „evolueaza’ cocosul de munte si cocosul de mesteacan, precum si specii din familia reptilelor, ca: vipera, sarpele de alun, soparla cenusie, soparla de munte si naparca, iar in ochiurile de apa apar, odata cu topirea zapezii, tritonii si broscutele fara coada, in timp ce printre desisurile ierboase isi duce traiul silentioasa salamandra.
Drumurile Calimanului… 
Calatoria in natura protejata inseamna, insa, atat o responsabilitate pentru cel care calca pe potecile muntelui, cat si pentru cel care se ocupa de destinele zonei. Pentru Parcul National Calimani, investitia in intretinere si conservare se mentine atat cu fonduri europene, cat si cu veniturile bugetare sau cele provenite din taxele percepute pentru servicii turistice de echitatie sau ghidare de grupuri.
Potrivit informatiilor publicate pe portalul calimani.ro, pentru un grup de trei persoane, tariful este de 22 de euro (cu ghid inclus), iar pentru fiecare persoana in plus, dar nu mai mult de 8, se adauga cate 3 euro. O calatorie prin munti cu calul, timp de o zi, spre Rezervatia 12 Apostoli, ajunge la 140 de lei, iar pentru o excursie calare de trei zile pe creasta vulcanica din Muntii Calimani, doritorii trebuie sa scoata din buzunar 420 de lei.
Peisajele unice si impresionante, generate de structura geomorfologica specifica muntilor vulcanici, existenta padurilor de molid virgine si cvasivirgine de varsta seculara si sectiunea prin conul vulcanic Negoiu Romanesc, rezultat al activitatilor miniere de suprafata din perioada 1970 — 1994, reprezinta o reala atractie a zonei.
„In contextul dezvoltarii turistice actuale, ariile protejate devin mai atractive pentru grupuri tot mai numeroase de turisti. Parcul National Calimani, ca masiv montan in care turismul este practicat inca dinaintea dobandirii acestui statut, se inscrie in aceeasi tendinta, fapt pentru care, in vederea dezvoltarii unui turism ecologic, administratia acestuia isi propune sa vina in intampinarea cererii turistice in continua crestere cu programe turistice specifice, cu masuri clare de organizare si control a fenomenului turistic actual si planificare a obiectivelor de perspectiva’, sustine Basarab Birladeanu, directorul Parcului National Calimani.
In plus, data fiind valoarea bogatiilor naturale de pe cuprinsul Parcului National Calimani (3 rezervatii naturale, flora si fauna deosebita), dar si variantele multiple de acces in Calimani, responsabilii parcului isi propun organizarea fluxului turistic, astfel incat sa existe o imbinare perfecta a intregii activitati turistice cu obiectivele de conservare a naturii. 
In elaborarea strategiei de management a vizitatorilor, „Administratia Parcului National Calimani acorda un rol la fel de important si resurselor turistice aflate in sfera comunitatilor adiacente ce interactioneaza cu parcul si isi propune sa ajute la promovarea si sustinerea acestora, prin realizarea unui plan cu o viziune unitara si cu masuri care sa permita o dezvoltare complementara a diferitelor tipuri de turism’, potrivit lui Barladeanu.
Cat priveste derularea de proiecte cu fonduri europene, directorul Parcului National Calimani a mentionat, pentru AGERPRES, ca valoarea insumata a acestora totalizeaza aproximativ de 6,324 milioane lei, impartita procentual astfel: dotari — 15%; infrastructura de vizitare — 37%; cartare, inventariere specii si habitate de interes comunitar — 32%, respectiv informare constientizare — 16% .
„In vederea completarii valorilor aprobate, Administratia Parcului a implementat sau a fost beneficiar al proiectelor cu finantare externa, care au vizat reducerea efortului financiar al Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, promovarea ariei protejate, dezvoltarea infrastructurii si imbunatatirea dotarilor, efectuarea unor activitati cuprinse in Planul de management’, a spus seful Parcului Calimani.
Totodata, pe viitor, odata cu acordarea unor noi finantari pentru mediu din partea Uniunii Europene, Administratia Parcului National Calimani isi propune implementarea de proiecte care sa asigure realizarea unui plan de management integrat pentru toate ariile naturale protejate care se suprapun pe suprafata Parcului National Calimani si pe care le are in administrare, monitorizarea speciilor si habitatelor de interes comunitar, dezvoltarea infrastructurii de vizitare si promovarea ariei protejate, asigurarea conditiilor de desfasurare a activitatilor specifice.
In ceea ce priveste bugetul anual alocat de RNP — Romsilva pentru Parcul National Calimani, acesta se situeaza, in 2015, la 910.000 lei, suma necesara administrarii in bune conditii a ariei naturale protejate. Bugetul necesar, conform Planului de Management aprobat prin HG/1035/2011, este de 2.565.000 lei/an.
Interactiunea armonioasa a omului cu natura ramane, in continuare, una dintre preocuparile celor care se ocupa de destinele zonelor protejate ale naturii, multe dintre ele nedescoperite. Peisajele mirifice si familiile de specii care isi duc existenta in fiecare zi in locurile de poveste sunt atuuri pe care Romania nu trebuie sa le scape printre degete si de care trebuie sa profite la maximum in mod durabil si printr-un management sustenabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *