Prima pagină » Eveniment-Social » Palatul Culturii din Iași, în parteneriat cu Universitatea „Cuza”, găzduiește o expoziție a Muzeului „Dostoievski” din Sankt Petersburg, consacrată vieții și operei marelui scriitor
Palatul Culturii din Iași, în parteneriat cu Universitatea

Palatul Culturii din Iași, în parteneriat cu Universitatea „Cuza”, găzduiește o expoziție a Muzeului „Dostoievski” din Sankt Petersburg, consacrată vieții și operei marelui scriitor

01 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Muzeul „Dostoievski” din Sankt Petersburg aduce la Iași o expoziție consacrată vieții și operei marelui scriitor Feodor Mihailovici Dostoievski! Aceasta este organizată de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, partener al Centrului Rus de Știință și Cultură din București, alături de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

„#Dostoievski200 – Zilele marelui scriitor rus la Iași”! În acest context, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, partener al Centrului Rus de Știință și Cultură din București, alături de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, invită publicul să viziteze, la Palatul Culturii, în perioada 2-15 noiembrie 2021, o expoziție a Muzeului „Dostoievski” din Sankt Petersburg – Federația Rusă, consacrată vieții și operei marelui scriitor. În noiembrie 2021 se împlinesc 200 de ani de la nașterea marelui clasic al literaturii universale, scriitorul Feodor Mihailovici Dostoievski, autor al unor opere celebre, precum „Crimă și pedeapsă”, „Frații Karamazov”, „Idiotul”, „Demonii”, „Jucătorul”. Vernisajul expoziției „Viața și opera lui Dostoievski” va avea loc mâine, 2 noiembrie 2021, de la ora 14:00, la Muzeul de Istorie a Moldovei.

Desfășurat sub genericul „#Dostoievski200 – Zilele marelui scriitor rus la Iași”, programul cuprinde și o serie de proiecții de film

Desfășurat sub genericul „#Dostoievski200 – Zilele marelui scriitor rus la Iași”, programul cuprinde și o serie de proiecții de film, publicul având ocazia să vizioneze și să discute despre cele mai bune creații cinematografice inspirate de operele sale. Proiecțiile vor avea loc în Sala „Ștefan Procopiu”, de la Muzeul Științei „Ștefan Procopiu” de la Palatul Culturii din Iași după cum urmează: 10 noiembrie, ora 14:30, „Idiotul” (regia I. Pyriev, 1958; durată: 1h 55’59”); 11 noiembrie, ora 14:30, „Umiliți și obidiți” (regia A. Eshpai, 1991; durată: 1h 47′ 58″); 12 noiembrie, ora 14:30, „Nopți albe” (regia I. Pyriev, 1959; durata: 1h 32′ 01″). Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile. Participarea se face respectând normele în vigoare la data desfășurării evenimentului.

Opera impresionantă a scriitorului Feodor Dostoievski

Feodor Dostoievski (n. 30 octombrie/11 noiembrie 1821 la Moscova, d. 28 ianuarie/9 februarie 1881, Sankt Petersburg), a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filosofiei, psihologiei si teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane, „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Frații Karamazov” și „Demonii”, precum și nuvela „Însemnări din subterană”. În total, opera sa numără unsprezece romane, trei nuvele, șaptesprezece povestiri precum și numeroase alte lucrări. S-a făcut de asemenea remarcat și pentru activitatea de jurnalist.

A fost condamnat la zece ani de muncă silnică, de la 1849 la 1859, în Siberia, din cauza implicării într-un grup de liberali utopiști, numit Cercul Petrașevski. Atacurile sale de epilepsie s-au instaurat pe fondul unor chinuitoare și continue tensiuni psihologice. Importanța sa în literatura universală este de prim rang: Dostoievski a reprezentat o influență principală pentru scriitori și gânditori ca Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Sigmund Freud, Jean-Paul Sartre sau Albert Camus, Emil Cioran, William Faulkner ori oameni ca Emir Kusturica. Universul său literar reflectă criza socială și spirituală a Rusiei țariste din secolul al XIX-lea, închipuind ciocniri polifonice între personaje originale și paradoxale, marcate de un profund psihologism și tragism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024