Palatul Culturii din Iași a finalizat un proiect legat de revitalizarea Mănăstirii Căpriana – Republica Moldova legat de promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitalizare. Acesta a vizat conservarea, valorificarea acestui ecleziastic unic, cu valoare istorică. De asemenea, la Căpriana a fost fondat primul muzeu religios care deține un patrimoniu ecleziastic descoperit în cadrul cercetărilor arheologice. Pe de altă parte, la Complexul Muzeal Național „Moldova” a fost inaugurată o expoziție virtuală permanentă, în vederea creșterii numărului de turiști
Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași și Mănăstirea Căpriana, din Republica Moldova, au închis proiectul transfrontalier „Enhancement of Capriana Monastery for the Promotion of the Unique Ecclesiastic Heritage by Cross-border Cooperation and Digitization”.
Acesta a vizat conservarea, valorificarea și promovarea turistică a patrimoniului ecleziastic unic, cu valoare istorică, patrimoniu cultural transnațional comun. Totul, prin înființarea la Mănăstirea Căpriana a primului muzeu religios care deține un patrimoniu ecleziastic descoperit în cadrul cercetărilor arheologice de la lăcașul de cult și realizarea, în cadrul CMNM, a unei expoziții virtuale permanente, în vederea creșterii numărului de turiști.
În cadrul proiectului au fost cumpărate elemente de muzeotehnică
În cadrul proiectului au fost achiziționate elemente de muzeotehnică (vitrine, suporți de expunere), Infotouch, laptop, videoproiector și ecran pentru Muzeul Mănăstirii Căpriana. De asemenea, pentru CMNM au fost achiziționate echipamente performante pentru expoziția permanentă realizată cu ajutorul tehnologiei de digitalizare imersivă și un automobil.
Activitatea a prevăzut și alte activități: cursuri de instruire și formare în domeniul conservării și valorificării muzeale a patrimoniului ecleziastic arheologic, simpozion internațional, expoziție temporară cu artefactele din patrimoniul muzeului nou înființat la Mănăstirea Căpriana, cât și activități comune de promovare a proiectului și diseminarea rezultatelor.
Grupul-țintă al proiectului îl reprezintă personalul din instituții de cult, muzee, turiști, agenții de turism
Pe de altă parte, grupul-țintă al proiectului îl reprezintă personalul din instituții de cult, muzee, turiști, agenții de turism, orice persoană, indiferent de vârstă, apartenența religioasă și educație din cele două țări partenere. Obiectivele acestui proiect au fost unice atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova.
Coordonarea activităților proiectului a fost realizată de: dr. Maria Geba, șef Centrul de Cercetare și Restaurare-Conservare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, respectiv Arhim. Filaret Cuzmin (Iurie Dionisie Cuzmin), stareț al Mănăstirii Căpriana, Republica Moldova. Prin toate acestea, echipa Palatului Culturii a contribuit la scoaterea în prim-plan a unui valoros monument istoric, plin de spiritualitate pentru ceea ce reprezintă medievalitatea zonei de pe ambele maluri ale Prutului.