Palatul Culturii din Iași, implicat în organizarea unui eveniment derulat la Roma, Italia

Palatul Culturii din Iași, implicat în organizarea unui eveniment derulat la Roma, Italia

04 dec. 2023, 02:00,
Valentin HUȚANU, în Eveniment-Social

Echipa de la Palatul Culturii din Iași este implicată în organizarea unui eveniment derulat la Roma, Italia. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei are onoarea de a participa la expoziția „Dacia-ultima frontieră a romanității”, deschisă publicului până pe 21 aprilie 2024, la Museo Nazionale Romano – Terme di Diocleziano din Roma, Italia

Palatul Culturii din Iași este implicat în organizarea unui eveniment derulat la Roma, Italia. Concret, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei are onoarea de a participa la expoziția „Dacia-ultima frontieră a romanității”, deschisă publicului în perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024, la Museo Nazionale Romano – Terme di Diocleziano din Roma, Italia. Acest proiect expozițional de anvergură, menit să ofere o vizibilitate sporită culturii și istoriei României, este inițiat și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, implicând participarea a 47 de instituții de profil din întreaga țară.

Palatul Culturii din Iași, implicat în organizarea unui eveniment derulat la Roma, Italia

Cele peste 1.000 de artefacte care compun expoziția vorbesc despre zorii culturii și civilizației europene, despre specificul local, dar și despre o lume ce a cunoscut conexiuni complexe. În acest context, publicul este invitat să admire un tezaur cultural de o importanță și o semnificație excepțională pentru popoarele noastre, precum și pentru viitorul comun în Uniunea Europeană (UE). Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Muzeul de Istorie a Moldovei, participă la această amplă expoziție cu o selecție de piese foarte valoroase, dintre care amintim o piesă unicat – fusaiola cu scriere runică de la Lețcani, jud. Iași, un tipar din marnă pentru turnarea cruciulițelor, un pumnal akinakis, dar și piese recent intrate în patrimoniul muzeului ieșean, precum colierul bastarnic de la Miroslava și statueta romană (Venus) de la Perieni. Intrarea este gratuită pentru vizitatorii din România și Republica Moldova.

Portrete ale dacilor și monede romane

Expoziția reprezintă o călătorie de peste 1.400 de ani, în timp și spațiu, prilejuită de piese de o valoare excepțională, lucrate din metale prețioase și comune, ceramică, sticlă, lemn, fildeș și os, inscripții și statui din colecția Muzeului Național de Istorie a României și a celor partenere.

Mai mult, vor fi expuse portrete ale dacilor, inscripții privind războaiele dacice și o serie de monede imperiale romane cu tematică dacică, prezentate publicului în premieră. Cheltuielile pentru organizarea şi pregătirea expoziţiei vor fi asigurate, în limita fondurilor aprobate, prin bugetele Ministerului Culturii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe şi ale Institutului Cultural Român. Pe acest plan, și Palatul Culturii din Iași este implicat în organizarea unui eveniment derulat la Roma, Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *