Prima pagină » Local » Palatul bântuit va fi reabilitat și consolidat. Importanta construcție încărcată de istorie a fost construită la începutul secolului al XIX-lea

Palatul bântuit va fi reabilitat și consolidat. Importanta construcție încărcată de istorie a fost construită la începutul secolului al XIX-lea

10 mart. 2023, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER, în Local

Palatul Sturdza din comuna ieșeană Miroslava va fi reabilitat. Importanta construcție încărcată de istorie a fost construită la începutul secolului al XIX-lea

Pe o colină împădurită de lângă Iași, în comuna Miroslava, este așezat somptuosul palat al principesei Olga Sturdza. Acela a fost locul unde multe familii de fanarioți și mari boieri au locuit de-a lungul ultimelor veacuri. Recent, Consiliul Județean Iași a făcut primul pas în vederea reabilitării Palatului Sturdza, prin achiziționarea serviciilor de expertiză tehnică. În urma parteneriatului cu Primăria comunei Miroslava, Palatul Sturdza a intrat în administrarea Consiliului Județean, astfel încât să-i fie redată strălucirea de acum 200 de ani, dar și pentru a fi deschis publicului.

Palatul Sturdza

Importanta construcție încărcată de istorie a fost construită la începutul secolului XIX-lea

Importanta construcție încărcată de istorie va fi consolidată și reabilitată

CJ Iasi

Consiliul Județean Iași a anunțat publiarea licitației

Palatul principesei Olga Sturdza își va recăpăta strălucirea. Importanta construcție încărcată de istorie va fi consolidată și reabilitată. Valoarea estimată a contractului privind serviciile de expertiză tehnică este de 42.504 lei, fără TVA. Companiile interesate pot depune ofertele până la data de 14 martie 2023, ora 10:00. Mai mult decât atât, Consiliul Județean Iași a inclus obiectivul „Restaurarea și consolidarea Palatului Sturdza în localitatea Miroslava” în cadrul programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Astfel, în cadrul ghidului solicitantului este prevăzută necesitatea expertizei tehnice.

Durata contractului privind serviciile de expertiză tehnică va fi de 60 de zile de la data înscrisă în ordinul de începere. Amintim faptul că palatul a fost construit la începutul secolului al XIX-la de către familia boierului moldovean Vasile Beldiman. În același timp, în interiorul somptuosului palat a funcționat Muzeul Etnografic al Agriculturii Moldovei, ale cărui exponate de mare valoare ilustrează universul țăranului român din centrul regiunii Moldovei.

Donat de principesa Olga Sturdza în urmă cu aproape un secol, atât palatul, cât și întreaga moșie boierească au fost folosite de primul liceu agricol din Romania – Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava, acolo unde marea personalitate, al cărei nume îl poartă liceul, a fost chiar primul elev înscris. După ce vechile familii de fanarioți și boieri, Beldiman, Mavrocordat, Cantacuzino și, mai apoi, Sturdza, au părăsit imensa moșie de peste 200 de hectare, au rămas numeroase generații de elevi și profesori care au fost legate de un mister neelucidat nici până astăzi, acela al fantomei îmbrăcate în mireasă, care își face apariția la diferite intervale de timp în zona palatului.

Palatul Sturdza Miroslava

Palatul principesei Olga Sturdza își va recăpăta strălucirea

Mireasa care bântuie palatul ar fi fost o tânără cu sânge nobil

Plenul CJ

Valoarea estimată a contractului privind serviciile de expertiză tehnică este de 42.504 lei, fără TVA

Misterul impunătorului palat al împărătesei Sturdza se învârte în jurul legendei tinerei mirese ce s-ar fi aruncat de la unul dintre balcoanele clădirii. Se spune că fantoma îmbrăcată în mireasă își face apariția la diferite intervale de timp în zona clădirii. Însă nu doar aceste apariții au șocat comunitatea din zonă, ci și numeroasele întâmplări stranii petrecute pe domeniul boieresc, acolo unde au existat mai multe cimitire de-a lungul anilor.

Zgomote și bufnituri puternice, uși încuiate care se deschid mereu sau chiar voci și țipete ar fi auzite din clădirea pustie. Astfel de întâmplări i-au înspăimântat pe cei care au fost martorii evenimentelor stranii, mai exact pe angajații vechi de zeci de ani sau pe diferitele generații de elevi care au călcat pragurile liceului. Cei care au fost reticenți când au auzit legendele misterioase au fost puși față în față cu astfel de situații neobișnuite și au jurat cu mâna pe inimă că se întâmplă ceva paranormal în palatul principesei din Iași.

În ceea ce privește tânăra cu sânge nobil care s-ar fi aruncat de la balconul clădirii, aceasta ar fi fost fiica a unui proprietar al palatului de la finalul secolului al XIX-lea, mai exact în jurul anului 1880, al cărui nume nu se cunoaște pentru că în acea perioadă au existat mai mulți proprietari care s-au schimbat. Potrivit legendei spuse de bătrânii locului și de foștii directori, fiica proprietarului urma să se căsătorească cu un tânăr care provenea tot dintr-o familie nobilă.

Cu câteva zile înainte de nuntă, acesta a murit. După marea iubire care a existat între ei, fata ar fi intrat într-o depresie puternică, iar într-o noapte s-ar fi îmbrăcat în mireasă, ar fi urcat în balconul turnului, s-ar fi aruncat și ar fi decedat. De atunci au fost mai multe episoade în care oamenii au povestit că au văzut fantoma miresei.

Importanta construcție încărcată de istorie va fi consolidată și reabilitată. Potrivit Consiliului Județean Iași, primul pas privind importantul monument istoric a fost realizat. Astfel, este doar o chestiune de timp până când turiștii vor putea vizita Palatul Sturdza din comuna Miroslava.

Comentarii
  • Beldiman, Mavrocordat, Cantacuzino și, mai apoi, Sturdza, au părăsit imensa moșie de peste 200 de hectare si au transmis primarului in functie ca pe toata mosia sa fie construite vile si blocuri cu termopan si polistiren de 10cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *