Prima pagină » Culinar » Pâine de mălai. Cum să obții o pâine de casă gustoasă și cu o textură aparte

Pâine de mălai. Cum să obții o pâine de casă gustoasă și cu o textură aparte

06 dec. 2023, 14:07,
în Culinar

Multe gospodine vor să afle cum pot pregăti o pâine de casă de mălai. Pâinea de casă are o savoare aparte, este pufoasă și se face rapid, mai ales dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii. Pâinea cu mălai este aerată, are o culoare inedită și merge servită la orice masă. Iată cum să obții o pâine de casă gustoasă și cu o textură aparte.

Pâine de mălai

Când vine vorba de gustoasa pâine de casă, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Pâinea de casă se face cu drojdie proaspătă sau uscată și cu un aluat fraged, bine frământat și aromat.

Dacă vrem să pregătim o pâine cu un gust aparte și un aspect pe măsură putem face o pâine de mălai. Pentru aceasta avem nevoie de câteva ingrediente și de un strop de imaginație, iar succesul culinar va fi garantat.

Cu aluatul de mălai putem face și turte de casă sau niște gogoși pufoase. Pentru iubitorii de delicii cu mălai putem face și o prăjitură cu mălai și blat pufos. Pâinea de casă nu trebuie să lipsească de la mesele de sărbătoare alături de bucate alese. Pentru a obține o pâine de casă perfectă, trebuie să facem un aluat fraged și să coacem pâinea la temperatura optimă. Pâinea de casă se face cu maia, cu făină de grâu și cu mălai, cu drojdie uscată sau cu drojdie proaspătă, iar la frământarea aluatului putem pune un pic de lapte, untură sau smântână. Astfel, vom obține la final un preparat reușit, pe placul tuturor celor de la masă.

Rețeta cu care vei obține cea mai bună pâine de casă

Pentru pâinea de mălai vom avea nevoie de 500 g de făină albă, 300 g de mălai, 25 g de drojdie proaspătă, 40 ml de ulei, 1 linguriță de sare și 500 ml de apă călduță.

Într-un castron încăpător se amestecă mălaiul cu făina albă apoi se adaugă drojdia dizolvată într-o cană cu apă caldă. În mijlocul castronului se face o gaură mare apoi se adaugă sarea și trei sferturi din cantitatea de apă.

Se amestecă toate ingredientele apoi se începe frământarea aluatului pentru pâine. Se adaugă un pic de ulei, iar la final aluatul trebuie să fie elastic și să nu se lipească de mâini. Când este gata, se lasă aluatul la crescut timp de 30 de minute.

După aceea se pune aluatul pe masa unsă cu făină și se formează pâinea simplă sau împletită apoi se așază în tava de copt. Se pune pâinea la cuptor timp de o oră pentru a se coace și a prinde o crustă la exterior.

Când este gata, se scoate pâinea din cuptor și se lasă un pic la răcit apoi se feliază pentru a fi servită alături de bucate alese. Pâinea de mălai  va avea o culoare gălbuie, o textură aerată și un gust aparte. Pufoasă, delicioasă, crocantă la exterior și cu un miros îmbietor, pâinea de mălai le va aminti celor de la masă de vremea copilăriei și de rețetele simple, dar gustoase ale bunicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *