Prima pagină » Culinar » Diverse » Paine cu gris
Paine cu gris

Paine cu gris

30 mart. 2012, 14:01,
în Culinar
a:3:{s:7:"site_id";i:2;s:6:"old_id";i:5755;s:8:"site_url";s:14:"culinar.bzi.ro";}

Ingrediente:

Pentru maia (biga):

250 g faina semola rimacinata
150 g de apa calduta
3 g drojdie proaspata sau 1 g de drojdie uscata

Pentru aluat:

250 g faina semola
150 g apa calduta
5 g drojdie proaspata sau 2,5 g drojdie uscata
1 lg de sirop de drojdii
10 g sare

Mod de preparare:

Maia:

Punem faina cernuta, apa calduta si drojdia si framantam cu mana sau cu mixerul timp de cinci minute. Punem aluatul respectiv intr-un castron uns cu foarte putin ulei si acoperim cu folie timp de 14-16 ore la temperatura camerei.

Aluat:

In masina de facut paine, am pus apa calduta si drojdia si le amestecam bine cu o lingura, dupa care incepem sa adaugam bucatica cu bucatica, maiaua si faina cernuta. Framintam timp de cinci minute, apoi adaugam sarea si framintam inca cinci minute. Aluatul il punem intr-un vas uns cu putin ulei, il intoarcem pe toate partile ca sa fie uns bine, acoperim cu folie si lasam la dospit timp de 45-75 de min,  pana isi dubleaza volumul. Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor unsa cu ulei. Facem o foaie (nu apasati prea tare pe aluat, altfel iese aerul si se dezumfla), incercati din 3-4 miscari sa faceti o foaie, cu mana (ca la pizza) deci nu cu sucitorul. Din aluat facem repede o minge. Aluatul se lasa pt 10 minute sa se odihneasca. Dupa cele 10 minute de odihna, dam din nou forma de minge aluatului, il punem pe un prosop pudrat cu faina si punem prosopul cu tot cu aluat intr-un castron incapator, acoperim si lasam la dospit pentru o ora.
Dupa circa jumatate de ora, dam drumul aragazului la 230 grade, ultimele 15 minute punem un vas cu apa in cuptor.
Iar cind aluatul este crescut frumos, adica a trecut o orain tava de la cuptor pe care punem hartie de copt si presaram putina faina, rasturnam usurel aluatul iar cu ajutorul unui cutit taiem un pic aluatul in forma de cruce. Bagam tava in cuptorul preincalzit, iar dupa primele 2 minute, stropim painea si peretii cuptorului cu putina apa calduta. Dupa 20 de minute, coborim temperatura cuptorului la 200 grade si scoatem vasul cu apa din cuptor. Lasam painea pentru 15-20 de minute pana se rumeneste bine. Scoatem painea din cuptor si o lasam la racit pe un gratar.
Paine cu gris pregatita de Daniela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
22 august 2024
22 august 2024