Prima pagină » Informații utile » Păianjenul lup. Tarantula românească din grădinile noastre

Păianjenul lup. Tarantula românească din grădinile noastre

24 iul. 2024, 13:13,
în Informații utile

Deși la noi în țară este o specie destul de comună, în unele țări din Europa, precum Republica Cehă, este o specie pe cale de dispariție. Deși pare de speriat, păianjenul lup nu este periculos pentru om.

Păianjenul lup, un mare dansator

Această specie de păianjen este o specie nocturnă care își petrece majoritatea timpului în galeriile de sub pământ. Vânează în general insecte, însă pot consuma și șopârle mici. Acesta nu este periculos, mușcătura lui nu e veninoasă și nici nu face pagube în grădini.

Mulți oameni găsesc intrările lor în galeriile din grădini și nu știu de cine sunt făcute. Sunt niște găuri de aproximativ 2,5 cm în diametru și au o adâncime de aproximativ 30 cm.

Acest păianjen este recunoscut pentru abilitățile sale de dansator. Masculii curtează femele executând un dans nupțial la intrarea în galerie. Acesta începe să se legene, părul de pe picioare i se ridică și coboară alternativ în timp ce vibrează. Timpul dansului poate fi chiar și de două ore.

După împerechere, masculul moare, iar femeia și puii iernează. Dacă femela își pierde sacul cu ouă, aceasta îl va căuta perseverent, va accepta alt sac cu ouă sau chiar va lua ceva ce seamănă cu unul.

Acest dans deosebit a dat numele de Tarantella tradițională, un stil de dans. Folclorul din secolul al XI-lea sugerează că o persoană mușcată de „tarantulă” va prezenta un comportament isteric, sub forma unor convulsii violente. Se credea că singurul remediu pentru asta este dansul frenetic. De aici și numele acestui stil de dans inedit.

Cât de gravă este mușcătura?

La scară mondială, există diverse specii de păianjeni, unii mai periculoși, unii mai puțin. Ba chiar, mulți oameni decid să-și cumpere păianjeni ca animale de companie, fie ei veninoși sau nu.

Mușcătura păianjenului lup nu este periculoasă și, de cele mai multe ori, nu necesită îngrijiri medicale. În aceste cazuri, mușcătura se tratează la fel ca una normală de insectă. În locul cu mușcătura poate să apară un semn mic, roșu și o senzație ușoară de mâncărime.

Pentru a preveni infecția și a reduce mâncărimea și roșeața, luați în vedere: curățarea zonei mușcate cu apă și săpun, folosirea de gheață în zona mușcată pentru a reduce mâncărimea, evitarea scărpinatului în zona mușcată pentru a preveni riscul de infecție, luarea de medicamente antihistaminice în cazul în care mâncărimea este puternică.

Însă, există și situații în care aceasta ar putea fi. Sunt situații destul de rare în care unele persoane sunt alergice la înțepăturile de păianjeni. Persoanele care sunt alergice la mușcăturile de păianjeni vor avea simptome mai pronunțate și vor avea o stare generală de rău.

Simptomele se pot manifesta prin umflătura zonei mușcate, mâncărime, erupție cutanată în jurul mușcăturii, vezicule sau chiar probleme de respirație. Daca aceste simptome se înrăutățesc rapid și se instalează o stare de rău general, atunci este indicat a se apela la consult medical de specialitate.

În orice caz, acest tip de păianjen evită în general contactul cu oamenii, atacând doar dacă se simt amenințați. Aceștia trăiesc solitari și nu produc pânză, astfel sunt greu de depistat.

Prin urmare, nu trebuie să vă speriați de păianjenii lup întrucât aceștia sunt inofensivi și chiar dacă se întâmplă să fiți mușcați de aceștia, se poate trata foarte ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`