Prima pagină » Actualitate » Pădurea din Amazon, Brazilia, se confruntă cu cele mai mari defrişări din ultimii 15 ani – FOTO

Pădurea din Amazon, Brazilia, se confruntă cu cele mai mari defrişări din ultimii 15 ani – FOTO

19 nov. 2021, 08:35,
BZI.ro, în Actualitate

Despădurirea din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, arată datele oficiale. Un raport al agenției de cercetare spațială din Brazilia (Inpe) a constatat că defrișările au crescut cu 22% într-un an.

Brazilia a fost printre o serie de națiuni care au promis să pună capăt și să inverseze defrișările până în 2030, în timpul summitului COP26 privind schimbările climatice.

 

Pădurea Amazon se confruntă cu cele mai mari acţiuni de defrişare din ultimii 15 ani

Amazonul găzduiește aproximativ trei milioane de specii de plante și animale și un milion de indigeni. Este un depozit vital de carbon care încetinește ritmul încălzirii globale. Conform celor mai recente date, aproximativ 13.235 km pătrați (5110 mile pătrate) s-au pierdut în perioada 2020-21, cea mai mare sumă din 2006. Ministrul Mediului, Joaquim Leite, a spus că datele reprezintă o „provocare” și a spus că „trebuie să fim mai puternici în legătură cu aceste crime”.

El a adăugat că datele „nu reflectă exact situația din ultimele luni”. Defrișarea Amazonului a crescut sub președintele Jair Bolsonaro. care a încurajat agricultură și activitățile miniere în pădurea tropicală.

De asemenea, s-a ciocnit cu Inpe în trecut din cauza defrișării acesteia, acuzând agenția în 2019 că a calomniat reputația Braziliei.

Dar la conferința climatică din noiembrie de la Glasgow, Brazilia s-a numărat printre o serie de națiuni care au semnat un acord major pentru a pune capăt și a inversa practica. Angajamentul a inclus aproape 14 miliarde de lire sterline (19,2 miliarde de dolari) din fonduri publice și private. O parte din acestea vor merge către țările în curs de dezvoltare pentru a reface terenurile deteriorate, a combate incendiile și pentru a sprijini comunitățile indigene.

Un raport recent arăta că evenimentele meteo extreme vor fi noua normalitate în lume. Asta în condiţiile în care există o creștere a temperaturii mediii.

Pădurea amazoniană – un paradis imens şi fragil

Rai al biodiversităţii, plămân verde al planetei, o minune a naturii… s-a tot spus câte ceva de soiul ăsta despre pădurea amazoniană, descrieri devenite clişee prin îndelungată şi deasă folosire. De altfel, cuvintele, oricât de pompoase, sunt oricum prea sărace pentru a descrie această imensă, luxuriantă, fără seamăn, măreaţă şi copleşitoare înfăptuire a naturii. Dar cuvintele sunt tot ce avem. Ba nu, mai avem şi imaginile. Poate cu ajutorul lor împreună, imagini şi cuvinte, să putem înfăţişa o părticică infinitezimală, o fărâmă, un măruntă frântură din ceea ce înseamnă colosala îngrămădire de viaţă care este pădurea amazoniană.

Peste 40.000 de specii vegetale au fost catalogate şi mai sunt multe alte mii încă necunoscute. De la copacii înalţi de peste 50 metri – uriaşii solitari care alcătuiesc nivelul cel mai de sus al pădurii, în structura ei stratificată – până la covorul de plante mărunte care acoperă solul oriunde pătrunde un pic de lumină, selva (cum o numesc vorbitorii de limbă spaniolă) amazoniană este un tezaur vegetal.

Mii de specii reprezintă plante de interes economic – surse de materii prime pentru industria lemnului, a alimentelor, a medicamentelor şi a cosmeticelor ori plante de interes decorativ, cum e ciudată formă de viaţă din imaginea de mai sus: Psychotria poeppigiana, căreia bracteele (frunze modificate dispuse în jurul florilor) ce evocă nişte buze rujate provocator i-au adus, în limba engleză, numele de Hot Lips.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *