Prima pagină » Economic Local » Pădurea Bârnova-Dobrovăț ar putea deveni Parc Natural! Specialiștii de mediu din Iași spun că este necesară o documentație avizată de Academia Română și Ministerul Mediului
Pădurea Bârnova-Dobrovăț ar putea deveni Parc Natural! Specialiștii de mediu din Iași spun că este necesară o documentație avizată de Academia Română și Ministerul Mediului

Pădurea Bârnova-Dobrovăț ar putea deveni Parc Natural! Specialiștii de mediu din Iași spun că este necesară o documentație avizată de Academia Română și Ministerul Mediului

07 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Pădurea Bârnova-Dobrovăț ar putea deveni Parc Natural după ce o petiție online a fost lansată de un ONG din Iași. Specialiștii de mediu susțin că este necesară și o documentație pentru ca inițiativa să aibă succes. Până în prezent s-au strâns 18.463 de semnături din cele 20.000, cât au nevoie inițiatorii petiției online

„Codrii Iașilor” a lansat o petiție online prin care solicită ca Pădurea Bârnova-Dobrovăț să devină Parc Natural. Reprezentanții ONG-ului solicită ca autoritățile competente să aprobe această solicitare întrucât aduce numai beneficii locuitorilor Iașului.

„Solicităm demararea de urgență a procedurilor pentru desemnarea Sit-ului Natura 2000 Pădurea Bârnova Repedea, în imediata vecinătate a Iașului, a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară cu 500.000 de locuitori, în Parc Natural. Este necesară introducerea în protecție a minimum 50 la sută din pădurile sit-ului, păstrarea arborilor seculari, promovarea activităților recreative responsabile, cu impact minim în sit, desemnarea de noi trasee turistice pentru plimbare și biciclete. Oamenii au nevoie de natură pentru recreere, de o oază și verdeață și aer curat lângă orașul lor, nu de lemn exploatat și de TAF-uri. Trebuie conferită protecția meritată de această zonă și de ieșeni. Parcul Natural, cu o zonare, o administrație dedicată, formată nu doar din silvicultori, cu un consiliu științific, asigură atât protecția mediului, cât și crearea unei infrastructuri pentru recreere cu impact minim”, susțin reprezentanții petiției online.

Galea Temneanu, director APM Iași: „Trebuie întocmită o documentație, pe baze științifice, cerută de legislație, avizată de Academia Română”

Potrivit Galei Temneanu, director al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, dacă documentația depusă de inițiatorii petiției este aprobată, Pădurea Bârnova-Dobrovăț ar putea deveni Parc Natural.

„Inițiativa poate porni de la orice persoană, fizică, juridică. Pentru a căpăta statutul de Parc Natural, trebuie întocmită o documentație, pe baze științifice, cerută de legislație, avizată de Academia Română, și cred că sunt premise pentru ca Pădurea Bârnova, care are deja statutul de Sit Pădurea 2000, să devină și Parc Natural.

Într-adevăr, conform legislației, în Parcul Natural nu ai voie să faci anumite activități, sunt anumite zone de dezvoltare durabilă unde se pot dezvolta activități prietenoase cu natura. E un demers care poate avea șanse să ajungă la rezultatul dorit. Prin Hotărâre de Guvern, poate deveni Parc Natural, după ce este avizată de Academia Română”, susțin inițiatorii petiției. Până în prezent s-au strâns 18.463 de semnături din cele 20.000, cât au nevoie inițiatorii petiției online. În anul 2020 a izbucnit un scandal în ceea ce privește faptul că tăierile de lemn din Pădurea Bârnova Repedea sunt ilegale. Specialiștii în silvicultură din Iași au lămurit situația privind aceste activități.

Agenția pentru Protecția Mediului Iași arată că în Iași poluarea este în scădere față de ultimii ani

Potrivit datelor înregistrate în stațiile de monitorizare a calității aerului, administrate de APM Iași, poluarea s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani. Potrivit specialiștilor de mediu, traficul rămâne în continuare principalul factor al poluării. În anul 2018 au fost înregistrate peste 200 de depășiri ale indicatorului PM10, care arată calitatea aerului din Iași, iar în anul 2021, acestea sunt în număr de 65 de depășiri. În stația de trafic din Podu de Piatră s-au înregistrat cele mai multe depășiri în anul 2018, dar și în anii următori. În anul 2018 au fost 105 depășiri, în 2019 – 54 de depășiri, iar în anul 2020 – 44 de depășiri. Anul acesta s-au înregistrat, până în prezent, doar 20 de depășiri ale indicatorului PM10, în stația din Podu de Piatră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024