Prima pagină » Actualitate » Pacienții vindecați de COVID-19 nu donează plasmă pentru bolnavii în stare gravă! Aparatul de plasmafereză este la Iași de 3 luni! În luna iunie, 18 oameni au murit așteptând să primească acest tratament
Pacienții vindecați de COVID-19 nu donează plasmă pentru bolnavii în stare gravă! Aparatul de plasmafereză este la Iași de 3 luni! În luna iunie, 18 oameni au murit așteptând să primească acest tratament

Pacienții vindecați de COVID-19 nu donează plasmă pentru bolnavii în stare gravă! Aparatul de plasmafereză este la Iași de 3 luni! În luna iunie, 18 oameni au murit așteptând să primească acest tratament

09 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu, în Actualitate

Pacienții vindecați de COVID-19 nu se înghesuie să doneze plasma pentru bolnavii în stare gravă. Aparatul de plasmafereză este la Iași de 3 luni, montat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS). Deși beneficiile tratamentului cu plasmă au fost mediatizate extrem de mult, ieșenii vindecați de COVID-19 nu au mers să doneze. Numai în luna iunie, 18 pacienți cu coronavirus au murit

După lungi dispute avute cu distribuitorul aparatului de plasmafereză, reprezentanții CRTS Iași au reușit să rețină aparatul la Iași. În ciuda eforturilor depuse, ieșenii vindecați de COVID-19 nu se prezintă la donare. Medicii au încercat din răsputeri să-i convingă să salveze viața pacienților aflați în stare critică, dar munca lor a fost în zadar. De la începutul pandemiei de coronavirus, zeci de pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, așteptând tratamentul cu plasmă ca pe o șansă la viață.

De 3 luni de zile, aparatul de plasmafereză nu poate fi utilizat la CRTS Iași din cauza lipsei de donatori de plasmă

Aparatul de plasmafereză este montat la CRTS Iași din data de 9 aprilie. De atunci, doar 7 donatori s-au prezentat. Aceștia s-au prezentat la CRTS după două săptămâni de la externare și au donat plasma pentru pacienții aflați în stare critică după ce au fost diagnosticați cu COVID-19.

„Numărul de ieșeni vindecați de COVID-19 care donează plasma este în continuare extrem de mic. Încă din momentul în care a fost aparatul de plasmafereză la Iași i-am contactat pe toți cei vindecați pentru a dona, însă, adresabilitatea a fost extrem de scăzută. Acest proces nu depinde doar de noi, medicii. Depinde și de inițiativa pacienților vindecați, care, din câte se pare, sunt extrem de reticenți. Reticența lor a apărut și din cauza disputelor avute cu distribuitorul aparatului, Florin Hozoc”, spune dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS Iași.

Distribuitorul aparatului de plasmafereză amenința că va lua aparatul de la Iași din cauza numărului mic de donatori

În urmă cu câteva săptămâni, Florin Hozoc, distribuitorul aparatului de plasmafereză acuza reprezentanții CRTS Iași de neimplicare. Atunci acesta a amenințat că va lua aparatul de plasmafereză de la Iași din cauza numărului mic de donatori de plasmă. Acest lucru nu s-a întâmplat.

„Nu s-a mai luat aparatul de plasmafereză de la Iași. Nu a existat un motiv plauzibil pentru care acest lucru s-ar putea îmtâmpla. Din păcate, noi medicii, am încercat în zadar să promovăm beneficiile plasmei pentru pacienții cu COVID-19 în stare critică. Au fost pacienți vindecați pe care i-am contactat și au promis că vin să doneze și cu toate acestea, nu au mai răspuns la telefon și nu s-au mai prezentat la donare. Din ceea ce știu, această situație este asemănătoare și în alte centre din România, nu numai la Iași”, mai spune dr. Lavinia Scripcaru.

Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 în stare critică au murit la Iași, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase

De la începutul pandemiei de coronavirus, la Iași, jumătate dintre pacienții cu COVID-19 aflați în stare critică au murit în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Aceștia ar fi putut fi salvați dacă ar fi primit tratamentul cu plasmă. Acest tip de tratament nu le garanta vindecarea totală, dar le creștea șansa de supraviețuire. Numai în luna iunie au murit 18 pacienți cu COVID-19 la Iași. Au fost de asemenea familii ieșene care aveau persoane internate în spital în stare gravă și care au făcut apel la ieșeni să doneze plasmă. Aceștia erau în stare să ofere și o sumă importantă de bani doar pentru a le da o nouă șansă membrilor familiei internați cu COVID-19 la secția de Terapie Intensivă în stare extrem de gravă. Nici atunci nu s-a donat.

Pacienții vindecați de COVID-19 nu se înghesuie să doneze plasma pentru bolnavii în stare critică

Medicii ieșeni spun că pacienții vindecați de COVID-19 sunt reticenți. Chiar dacă aparatul de plasmafereză este la Iași de 3 luni, iar acest lucru a fost mediatizat atât în presa locală, cât și pe pagina oficială a CRTS Iași, ieșenii nu s-au înghesuit să doneze.

„Noi am făcut tot ceea ce ne-a stat în putință. Personal, mi-am chemat și nepotul vindecat de coronavirus să vină să doneze și a venit. Am sunat toți pacienții de pe lista de date oferită de spitale. Unii au spus că vor veni și n-au mai venit. Alții s-au prezentat, dar nu s-au încadrat în criteriile de eligibilitate. Am reușit să transferăm 7 unități de plasmă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași”, încheie dr. Lavinia Scripcariu.

De menționat este faptul că pacienților cărora li s-a administrat plasma erau în stare extrem de gravă în momentul administrării, motiv pentru care au decedat la scurt timp după.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *