Este oficial! Proiectul prin care se oferă vouchere în valoare de 1.000 de euro pentru cei care s-au vindecat de noul coronavirus și vor dona plasmă a fost aprobat. Aceștia urmează să primească stimulentul doar în momentul recoltării.
Persoanele vindecate de Covid-19 vor primi vouchere de 1.000 euro. Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțaț joi, 13 august 2020, că a fost aprobat proiectul ce face referire la stimulentul acordat persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus, s-au vindecat și doneaza plasmă. Firea susține că nu este vorba despre o remunerație în bani lichizi, ci în tichete de masă. Cu aceste vouchere, donatorul își poate achiziționa alimente pentru a-și recăpăta forțele pierdute prin donarea de sânge.
”Noi nu venim să spunem că vom oferi doar circa 1000 de euro în tichete de masă celor care vor dona. Noi venim și spunem că îi vom convinge pe calea dialogului, a responsabilității, explicând cât de important e să ajute și alte persoane aflate în dificultate. Binențeles, ca și în alte state europene, vom acorda și un stimulent financiar. Nu e vorba de bani cash, e vorba de un stimulet în tichete de masă prin care donatorul își poate achiziționa alimente pentru a avea o masă mai bogată pentrui revenirea organismului, medicamente și alte întăritoare pentru organism”, a declarat la începutul ședinței primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Româniii cu o formă gravă a infecției COVID-19 pot fi salvați
Primarul general al Capitalei susține că deși nu este un stimulent financiar în bani cash, România se aflî într-o situație extremă, și de aceea este nevoie de o excepție de la lege pentru a salva viața cât mai multor români.
„Suntem în pandemie, deci într-o situație excepțională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare, acum suntem într-o situație de excepție. Prin urmare, este nevoie de o excepție de la lege, pentru a salva cât mai multe vieți! Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice și cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior : salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecției Covid 19”, anunța marți primarul general al Capitalei.
Nelu Tătaru a aprobat noile condiţii pentru donarea de plasmă a pacienţilor vindecaţi de Covid-19
Actul normativ ce conține noile schimbări ce fac referire la selecția potenţialilor donatori de sânge total sau plasmă a fost aprobat și publicat. Astfel, sunt precizate clar anumite aspectate, precum persoanele ce pot dovedi faptul că au fost infectate cu SARS CoV-2 și s-au vindecat, chiar dacă nu au fost internați în spital, pot fi donatori.
Totodată, au fost modificate cerințele minime pentru ca o persoană să fie admisă ca donator vindecat de COVID-19. În altă ordine de idei, au fost modificate și documentele necesare. Un exemplu ar fi acela că a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative.
Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 publicate de Ministerul Sănătății
– „semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/său sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
– prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
– încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
– intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.”, potrivit Ministerului Sănătății.
Modificările au ca scop analizarea creșterii numărului persoanelor vindecate de coronavirus care pot să dona sânge sau plasmă. Însă, se mai are în vedere analiza numărului pacienților critici din secția de Anestezie și Terapie Intensivă care pot să primească plasmă.