Prima pagină » Local » Pacienții post-COVID-19 ajung la UPU cu suprainfecție pulmonară după câteva săptămâni de la externare! Locurile din spitalele ieșene pentru tratarea acestor bolnavi sunt insuficiente

Pacienții post-COVID-19 ajung la UPU cu suprainfecție pulmonară după câteva săptămâni de la externare! Locurile din spitalele ieșene pentru tratarea acestor bolnavi sunt insuficiente

26 apr. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Medicii ieșeni recomandă pacienților COVID-19 externați din spital să își facă consultații pentru a vedea dacă au rămas cu anumite sechele. La 3 – 4 săptămâni însă, unii dintre ei ajung în stare gravă la UPU, după ce plămânii au fost suprainfectați, iar nivelul de oxigen din sânge era la nivelul critic

Unii pacienți ajung cu o afectare pulmonară gravă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași după infectarea cu coronavirus. Având plămânii fragili, suprainfectarea apare cu ușurință, inclusiv la pacienți tineri. Numărul pacienților post-COVID-19 care ajung de urgență la spital este redus, însă locurile libere pentru cei care necesită internare sunt greu de găsit. Acesta este și cazul unei paciente de 71 de ani, care, miercuri, 21 aprilie 2021, a ajuns la UPU Iași cu o afectare pulmonară extrem de gravă.

Ieșeanca a fost infectată cu coronavirus, iar pentru a se vindeca a necesitat tratament pe un sector COVID-19. După trei săptămâni de la externarea din spital a avut nevoie din nou de internare. Infecția cu coronavirus i-a afectat plămânii, iar nivelul de oxigen în sânge era foarte scăzut. Imediat cum a ajuns la spital a avut nevoie de o cantitate mare de oxigen pentru a putea respira.

„Numărul pacienților infectați cu coronavirus a scăzut. Au rămas cazurile non-COVID-19, în special pacienții cu probleme cardiovasculare. Mai sunt de asemenea și pacienții care au trecut de infecția cu coronavirus și care ajung la spital în stare gravă. Am avut un astfel de caz care a ajuns în stare gravă la UPU și pe care am transferat-o pentru internare la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași. A fost infectată cu coronavirus, iar până pe 1 aprilie 2021 a necesitat internare pe sector COVID-19, fiind astfel tratată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. A venit după trei săptămâni cu suprainfecție pulmonară, cu saturație de 80 la sută și cu necesar mare de oxigen. I-am făcut o radiografie, a fost identificată o suprainfecție pulmonară cauzată probabil de o bacterie care s-a supraadăugat peste sechelele virale”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU Smurd de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

19 paturi libere pentru pacienții care au nevoie de internare în secțiile de Terapie Intensivă

De la debutul pandemiei COVID-19 până ieri, 25 aprilie 2021, au fost confirmate 41.420 de persoane infectate cu coronavirus, iar numărul deceselor a ajuns la 821. Totodată, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a emis în total 41.843 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 42.491 de decizii pentru persoanele aflate în carantină. Ieri, mai erau libere 19 paturi ATI în unitățile medicale din județul Iași: un pat ATI la Spitalul de Pneumoftiziologie, unul la Spitalul Municipal Pașcani, două paturi ATI la Spitalul C.F. Iași, 5 la Spitalul de Neurochirurgie, 8 paturi ATI la Spitalul „Sf. Spiridon” și două paturi ATI la Unitatea Mobilă de la Spitalul de Boli Infecțioase.

În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 282 de paturi: 93 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 19 la Spitalul de Pneumoftiziologie, nouă la Spitalul Orășenesc Hârlău, 15 paturi la Spitalul de Recuperare, 53 de paturi la Spitalul C.F. Iași, trei paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 24 de paturi la Spitalul Militar și 66 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. Pe de altă parte, ieri erau ocupate 298 de paturi, dintre care 54 de paturi ATI în spitalele suport COVID-19.

Referitor la numărul paturilor ATI ocupate, situația era următoarea: nouă paturi ATI la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, șase paturi ATI la Unitatea Mobilă de la Spitalul de Boli Infecțioase, cinci la Spitalul de Pneumoftiziologie, cinci la Spitalul Municipal Pașcani, cinci paturi ATI la Spitalul de Recuperare, cinci paturi ATI la Spitalul C.F. Iași, 14 paturi la Spitalul de Neurochirurgie și cinci paturi ATI la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Doi pacienți au decedat pe patul de terapie intensivă

Ieri, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, s-a raportat un număr de 1.030 de persoane care se aflau în izolare, iar 961 de persoane erau carantinate la domiciliu. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, cinci bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în stația din unitatea medicală. La Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie „Elena Doamna” Iași, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, era ocupat un pat ATI. De asemenea, în zona ATI COVID-19 de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași era ocupat un pat. În ceea ce privește zona medicală COVID-19 din spital, erau ocupate două paturi de către pacienți pediatrici. În intervalul 24 – 25 aprilie 2021 au fost raportate două decese din cauza infecției cu coronavirus în județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`