Prima pagină » Titlurile zilei » Pacienții internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, îndopați cu antidepresive! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Nu e niciun risc, Anxiarul e la fel ca Xanaxul”
Pacienții internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, îndopați cu antidepresive! Prof. dr. Carmen Dorobăț:

Pacienții internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, îndopați cu antidepresive! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Nu e niciun risc, Anxiarul e la fel ca Xanaxul”

31 iul. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu, în Titlurile zilei

Toți pacienții internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași primesc antidepresive. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că Anxiarul, medicamentul antidepresiv, nu provoacă dependență și poate fi prescris pacienților cu coronavirus de către medicul curant

Pacienții cu COVID-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași primesc în pliculețul cu medicamente pe care trebuie să le ia zilnic și Anxiar, un antidepresiv. Chiar și cei care nu suferă de tulburări de anxietate sunt nevoiți să ia „preventiv” acest medicament. Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale, spune că Anxiarul nu provoacă dependență și că poate fi cu ușurință administrat pacienților cu COVID-19 internați în spital. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași susține că medicamentul Anxiar are același efect ca și Xanaxul. Ceea ce este interesant, este faptul că pe prescripția medicamentului scrie că Anxiar nu se recomandă pacienților cu tulburări severe de respirație, o caracteristică importantă a pacientului diagnosticat cu COVID-19.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Nu este antipsihotic, se poate da fără prescripția medicului psihiatru”

În cantități mici, spune medicul infecționist, Anxiarul nu provoacă dependență și mai mult decât atât, este recomandat pacienților cu COVID-19 pentru calmare. Așa cum spune prof. dr. Carmen Dorobăț, au existat cazuri în care pacienții au prezentat disfuncții respiratorii provocate de stările de nervozitate.

„Unii primesc Anxiar, pentru că am avut cazuri în care, din cauza stării lor de nervozitate, au făcut disfuncții respiratorii. Care e problema? Pacienții să vorbească cu doctorii lor, că eu nu știu ce se face la 180 de pacienți. Fiecare să discute cu medicul curant. Acest medicament este ca Xanaxul, ca și Rudotelul. Nu este antipsihotic, se poate da fără prescripția medicului psihiatru. Se dă la pacienții la care consideră medicul că e cazul. Nu există niciun risc, nu are efecte secundare și nu dă dependență”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi: „Pe o perioadă scurtă de timp, Anxiar nu provoacă dependență”

Medicii psihiatri ieșeni spun că, utilizat în cantități mici, Anxiar nu provoacă dependență și are rolul de calmare în cazul pacienților cu COVID-19 agitați. Chiar dacă nu sunt agitați, tot este bun, spun aceștia, pentru că previne starea de neliniște provocată de perioada spitalizării.

„Pe o perioadă scurtă de timp, Anxiar nu provoacă dependență. În general, pentru a fi luat în cantități mici, nu este nevoie de prescripția unui medic psihiatru. Se administrează pacienților cu tulburări anxioase, cu tulburări depresive, cu schizofrenie și alte manifestări psihotice. Se poate da pe formularul verde. Utilizat pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni, Anxiar poate provoca dependență. Pentru dozele mici, de 1-2 ml., nu există niciun pericol. Pentru tratamentul pe termen lung, se consultă, însă, medicul psihiatru”, spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Medicul psihiatru crede că Anxiar este administrat pacienților COVID-19 pentru relaxare

Dr. Ovidiu Alexinschi spune că medicamentul Anxiar dă pacientului și o stare de relaxare. Acesta ar fi, poate, motivul pentru care pacienților cu COVID-19 li se prescrie Anxiar de către medicul curant. În cantități mici, medicamentul antidepresiv nu pune probleme.

„Depinde de dozele administrate și, totodată, de perioada de administrare. Probabil că medicamentul este utilizat pentru latura de relaxare și bineînțeles, așa cum am mai spus, pe o perioadă mai mică de 4 săptămâni de administrare, nu se pune problema dependenței de acest medicament”, mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Pe prescripție scrie clar: „Nu este recomandat persoanelor cu probleme severe de respirație” și, totuși, pacienții cu COVID-19 îl primesc în fiecare zi

Pe prescripția medicamentului Anxiar, utilizat pentru calmarea pacienților cu COVID-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, scrie clar că nu este recomandat persoanelor cu probleme severe de respirație. Ciudat este faptul că, în ciuda prescripției, acest medicament este administrat chiar pacienților cu COVID-19 care, conform definiției de caz, se confruntă cu probleme de respirație, specifice infectării cu noul virus.

„Benzodiazepinele, inclusiv lorazepamul, pot cauza dificultăți de respirație, care pot fi fatale. Benzodiazepinele, chiar după prima doză, pot produce reacții alergice severe. În astfel de cazuri trebuie să apelați imediat la asistență medicală. Nu toate tulburările de anxietate și emoționale, stările de tensiune sau insomniile necesită un tratament medical. Adesea, ele sunt o expresie a altor boli și pot fi rezolvate prin alte măsuri sau prin tratamentul afecțiunilor respective”, scrie pe prospectul medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *