Specialiştii au dat verdictul, riscul de a avea o formă mai gravă în cazul unei infectări cu coronavirus este mult mai mare pentru cei care nu fac sport. De asemenea, sedentarii pot fi mai predispuși la deces față de practicanții de sport. Potrivit specialiștilor peste 50% din români nu fac mișcare. Un studiu publicat de Jurnalul britanic de Medicină Sportivă precizează că sedentarismul provoacă forme grave de COVID-19.
Peste 97% din pacienții infectați cu noul coronavirus care sunt internați la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) în ultimii doi ani de zile aceştia nu au făcut sport. Cercetătorii susțin că lipsa de activitate fizică este un factor de risc mai mare decât fumatul, hipertensiunea sau cancerul.
„Activitatea fizică combate un factor care știm foarte bine că dictează și ritmul de infecție și severitatea infecției și care se numește obezitate. În practică într-adevăr persoanele supraponderale sunt un eşantion reprezentativ în ceea ce se depistează cu astfel de infecție și cu prezența în AŢI. Sedentarismul este încurajat de tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei pentru că toți cei care sunt supuși carantinării stau mult mai mult acasă, petrec mai mult timp în fața ecranelor, mănâncă suplimentar şi se mişcă mai puţin”, a declarat medicul pneumolog Florin Mihălţan, conform Observatornews.
Cât de important este sportul în viaţa de zi cu zi
Potrivit unui studiu, nu trebuie să faceţi sport ore întregi, pentru o viaţă sănătoasă. Sunt suficiente doar câteva minute de mişcare pe zi. În perioada izolării era foarte dificil pentru români să facă sport sau să fie activi. Marea majoritate au recurs la un stil de viaţă sedentar. Numărul persoanelor care lucrează de acasă a crescut. De asemenea, riscurile asociate cu un stil de viață sedentar și lipsa activității fizice s-au amplificat.
Câte minute pe zi sunt necesare pentru o viaţă sănătoasă?
Conform informațiilor publicate de British Journal of Sport Medicine, persoanele ar trebui să facă în jur de 30 maxim 40 de minute de mişcare pe zi. Nu sunt necesare ore întregi de sport sau un antrenament special pentru a avea un organism imun în fașa virusului.
„Riscul de deces a crescut odată cu niveluri mai scăzute de activitate fizică de intensitate moderată până la susținută și o perioadă mai lungă de inactivitate”, se citează în studiu.
Un stil de viaţă sedentar poate avea grave repercursiuni asupra vieții
Cercetătorii arată că la fiecare oră petrecută în pat în faţa televizorului se reduce viaţa cu 22 de minute. În funcţie de cât timp o persoană stă mai mult fără a practica un sport cu atât i se scurtează viaţa mai mult. Dacă cineva petrece în jur de 6 ore pe zi în faţa tv-ului îşi poate reduce viaţa cu 5 ani.
„Desigur, nimeni nu vrea să se îmbolnăvească, dar ce se întâmplă dacă trebuie să petreci mult timp într-o poziție așezată? Trebuie să vă luați în serios – începeți să faceți exerciții, înscrieți-vă la piscină sau la sală. Și, de asemenea, faceți pauze scurte în timpul zilei, timp în care puteți merge la apă sau puteți face o scurtă plimbare. Acest obicei are potențialul de a schimba condițiile de sănătate și de a vă ajuta să uitați de problemele unui stil de viață sedentar”, una publicat în The American Journal of Preventive Medicine.