Singurul tratament pentru pacienții care au trecut de o infecție cu coronavirus este cel inclus în programul de recuperare pulmonară. Numărul de locuri disponibile de la Clinica de Recuperare din Iași nu este suficient pentru sutele de programări care s-au stabilit deja până în luna iunie 2021, inclusiv. Pacienții încep reabilitarea de acasă cu ajutorul explicațiilor primite de la medici
Sechelele post-COVID-19 de care sunt afectați sute de pacienți sunt tratate de către medicii de la Spitalul de Recuperare din Iași de peste 10 luni. Rezultatele programului de recuperare respiratorie sunt îmbucurătoare, spun medicii, însă numărul de locuri este mult prea mic pentru nevoile actuale. Din 25 de paturi, în condițiile pandemiei COVID-19, doar 14 sunt disponibile, iar până în luna iunie 2021 nu se mai găsește niciun loc liber. Din acest motiv, medicii sunt nevoiți să discute telefonic cu pacienții care sunt îndrumați să înceapă exercițiile de reabilitare respiratorie de acasă.
În funcție de forma bolii de care au suferit și de sechelele pe care le au, pacienții primesc un tratament individualizat. La Clinica de Recuperare Medicală Respiratorie din Iași vin pacienți din toate colțurile țării care au aflat de tratamentul eficient pe care îl pot primi în spitalul ieșean. Pentru mulți dintre pacienți, revenirea la viața pe care o aveau înainte de infectarea cu coronavirus este un pas foarte dificil și care necesită un antrenament constant. Medicii atrag atenția că doar specialiștii pot recomanda un tratament sigur și eficient.
Prof. dr. Paraschiva Postolache: „Exercițiile de recuperare respiratorie se efectuează toată viața”
Afectați de infecția cu coronavirus, pacienții care s-au tratat de boală ajung la spital cu o serie de complicații care au un singur tratament: recuperarea respiratorie. Numărul de locuri nu este suficient pentru solicitări, iar medicii ajută persoanele să înceapă de acasă reabilitarea. Individualizat, fiecare persoană primește o serie de recomandări care o va ajuta să își schimbe calitatea vieții și să se reintegreze socio-profesional cât mai curând.
„Programul de reabilitare respiratorie recomandat include și un regim alimentar, nutriționiștii se ocupă de aspectele privind alimentele pe care au sau nu au voie să le consume în mod special acești pacienți. În primul rând, îi învățăm să respire corect, să expectoreze, să facă exerciții pentru antrenamentul musculaturii în general, al posturii, exerciții aerobice, izometrice, izotonice cunoscute de fizioterapeuții care le efectuează. Atenție la aceste exerciții, la pacienții care au și alte boli! Acestea sunt cunoscute de medici, care trebuie să țină cont de cum le va efectua persoana respectivă, astfel încât să nu apară complicații. Mai este terapia cu aerosoli, care se poate face doar individual, nu se mai realizează în spital.
Yoga, oxigeno-terapie… foarte mulți dintre ei au nevoie și de oxigen, antrenamentul musculaturii respiratorii cu dispozitive speciale pe care pacienții le pot achiziționa până când ajung la spital. Aceste echipamente au un preț destul de accesibil și vor fi de mare ajutor în mod constant. Astfel de exerciții se efectuează permanent, toată viața de acum încolo, pentru că ajută și persoanele care nu au niciun fel de boală”, spune prof. dr. Paraschiva Postolache, șefa Clinicii de Recuperare Medicală Respiratorie de la Spitalul de Recuperare din Iași.
Fără loc în spital, pacienții post-COVID-19 încep recuperarea respiratorie la domiciliu
În ultimele luni, din ce în ce mai multe persoane apelează la acest tratament care presupune un program complet de recuperare respiratorie. Pacienții ajung cu stări de oboseală, cu dificultate de a respira, durere toracică, tuse uscată sau cu secreții, dar și cu stări de anxietate, depresie, senzație de teamă, furie și nu în ultimul rând cu o capacitate scăzută de efort.
„Este un singur tratament pentru pacienții post-COVID-19- recuperarea respiratorie pe care o facem noi în clinică. Avem programări până în vară, inclusiv în luna iunie. Oferim tratamentul de bază pentru pacienți care presupune evaluarea foarte complexă, cu dispozitive de ultimă generație, din punct de vedere al capacității de efort, al simptomatologiei, dar și al gradului de afectare a activităților zilnice, a calității vieții. După această evaluare urmează programul propriu-zis care constă în educația medicală, adaptarea schemei de terapie și gimnastică respiratorie, antrenamentul musculaturii respiratorii și a musculaturii în general. Se văd foarte multe îmbunătățiri, atât a simptomatologiei, cât și a capacității de efort și a calității vieții. Nu este un șablon pentru perioada în care fiecare pacient își revine complet”, adaugă prof. dr. Paraschiva Postolache.
Pacienții sunt internați o dată la trei luni
Cadrele medicale specializate în recuperare respiratorie sunt tot mai greu de găsit. La început, doar medicii pneumologi s-au arătat interesați de cursuri de pregătire în domeniu, ulterior din ce în ce mai multe cadre medicale din alte specialități sunt interesate de astfel de cursuri. Pacienții care ajung la Clinica de Recuperare Medicală Respiratorie din Iași au parte de schimbarea completă a stilului de viață, toate intervențiile din cadrul programului de recuperare respiratorie contribuie la creșterea calității vieții și la integrarea socio-profesională mult mai rapidă.
„Pacienții care au fost externați după ce au făcut o recuperare post-COVID-19 vin la trei luni din nou la control. Acesta presupune o internare cu toate evaluările și cu efectuarea programului de reabilitare sub supravegherea noastră, de altfel ei trebuie să continue programul de reabilitare și la domiciliu. Pacienții vechi din baza de date care s-au adresat clinicii în această perioadă au fost foarte puțini, majoritatea au fost pacienții post-COVID-19. Dacă la începutul pandemiei ne-au căutat și au vrut să vină la spital așa cum erau obișnuiți, din cauza restricțiilor de internare nu i-am putut primi și acum nu ne mai abordează.
Probabil că au apelat la medicul de familie și încă există teama de infectare din spital. Dacă își continuă tratamentul recomandat, inclusiv cel de recuperare respiratorie, evoluția este favorabilă în cazul lor. Până acum am avut un singur caz din baza de date care s-a infectat cu coronavirus. Se poate să fi fost mai mulți care însă nu s-au adresat nouă”, încheie șefa Clinicii de Recuperare Medicală Respiratorie de la Spitalul de Recuperare din Iași.