Coronavirusul lasă urme nu doar în sistemul respirator. Se pare, mai nou, poate cauza teamă şi depresie. Conform afirmaţiilor cadrelor medicale, s-a mărit numărul apelurilor la linia verde anti-suicid. Psihiatrii atrag atenţia că între depresie şi coronavirus este o legătură puternică în contextul actual.
Virusul ne îmbolnăveşte şi organismul, şi mintea. Mulţi pacienţi infectaţi, în momentul în care află diagnosticul, cad în extremă şi se gândesc la suicid. Aceasta este cauza pentru care numărul apelurilor date la linia verde anti-suicid este aşa mare în ultima perioadă. Tocmai de aceea ni se recomandă să încercăm să fim cât mai echilibraţi.
Mulţi pacienţi, internaţi în spital, se simt parcă prinşi într-un labirint din care nu ştiu cum să mai iasă şi îşi pierd speranţa.
„Mă simţeam ca într-un labirint din care nu pot să ies.”
Boala aceasta schimbă organismul, dar şi mintea. Nu ştii cum te comporţi atunci când efectiv rămâi fără aer, simţi că nu mai rezişti. Poate de aceea, mulţi infectaţi cu covid au gânduri de sinucidere. Pentru mulţi, internarea este sinonimă cu capătul de drum. Stările sufleteşti de genul acesta afectează foarte mult sănătatea mentală.
Adrian Streinu-Cercel:
„Prin hipoxia generală pe care o generează se instalează depresia. Această depresie, dacă am mai avut un fond de depresie anterior, este una galopantă şi de aia pacienţii au avut şi acţiuni sinucidale.”
De la începutul pandemiei şi până acum, 4 pacienţi cu covid s-au sinucis în perioada spitalizării, în România. A crescut nu doar numărul apelurilor la linia verde anti-suicid, ci şi numărul cererilor de asistentă în online, prin e-mail. Cele mai dese stări resimțite de oameni au fost de anxietate, stres şi confuzie. Conform specialislor, numărul cererilor a crescut cu 20%.
Bogdan Nemeş, psihiatru:
„Creşte numărul de decese, decesul partenerului de viaţă decesul cuiva apropiat sau boală gravă a cuiva din familie este un factor major de stres.”
Şi personalul sanitar resimte depresie şi stres
Iată ce spune Beatrice Mahler, manager la Spitalul „Marius Nasta”, din București:
„Fiecare viaţă pierdută aduce traumă personalului medical/ajungi să-i cunoşti să le afli povestea vieţii şi creezi o legătură care atunci când pacientul pleacă produce o traumă.”
În spitale, în general, sunt psihologi atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici. Toto specialiştii recomanda ca fiecare pacient infectat cu covid şi internat, să fie evaluat psihologic la internare.