Prima pagină » Local » Pacienții cu boli cardiovasculare, din Iași, pot fi tratați prin muzică! Beneficii semnificative în recuperare
Pacienții cu boli cardiovasculare, din Iași, pot fi tratați prin muzică! Beneficii semnificative în recuperare

Pacienții cu boli cardiovasculare, din Iași, pot fi tratați prin muzică! Beneficii semnificative în recuperare

28 sept. 2024, 02:00,
Cătălina IURAȘCU în Local

Terapia prin muzică este o tehnică inovativă în procesul de recuperare a pacienților care suferă de boli cardiovasculare. Aceasta se realizează în puține clinici din țară, printre care și la Spitalul de Recuperare Iași, la Secția Clinică de Recuperare Medicală Cardiovasculară

Această tehnică revoluționară câștigă teren lângă tratamentele clasice. Muzica, folosită ca instrument terapeutic, poate influența pozitiv ritmul cardiac, tensiunea arterială și starea emoțională a pacienților, oferindu-le o recuperare mai rapidă și mai plăcută. Astfel, muzica ajută semnificativ la recuperarea pacienților care suferă de boli cardiovasculare în Iași.

Terapia prin muzică, noua speranță a pacienților cu boli cardiovasculare, din Iași

Studiile arată că sunetele armonioase pot reduce stresul și anxietatea, doi dintre factorii agravanți ai bolilor cardiovasculare, contribuind astfel la o vindecare mai rapidă. Această abordare inovatoare devine din ce în ce mai populară, fiind prezentă și la Spitalul de Recuperare Iași, secția de Cardiologie.

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc în lume ca mortalitate, iar stresul este unul dintre factorii de risc care duc la aceste afecțiuni. Pacienții care trec prin aceste dificultăți rămân adesea cu anxietate și sunt predispuși la a face infarct. Din acest motiv, meloterapia este o metodă de recuperare importantă pentru acești pacienți.

„Meloterapia are un rol favorabil în recuperarea pacienților. Muzica relaxează, calmează, induce o stare de bine și reduce anxietatea în general, nu numai pentru cei care suferă de boli cardiovasculare. Meloterapia se utilizează chiar și în sălile de kinetoterapie sau sălile de terapie asociate. Sperăm să fie folosită în cât mai multe clinici”, a declarat prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară.

Muzica poate regla ritmul cardiac și, totodată, poate scădea tensiunea arterială. De asemenea, meloterapia stimulează eliberarea endorfinelor, îmbunătățind starea de bine și contribuind la o mai bună gestionare a durerii. În plus, prin reducerea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, meloterapia poate accelera procesul de vindecare, îmbunătățind calitatea somnului și favorizând mental recuperarea.

Muzica poate influența tensiunea arterială

Meloterapia presupune ședințe de relaxare la care sunt supuși pacienții timp de 30 de minute – o oră. Acestea au loc după-amiaza și seara. Cura, la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, durează 10 zile, urmând ca pacienții să poată continua pe cont propriu terapia. Specialiștii susțin că pacienții care urmează aceste ședințe au o evoluție de până la 40% mai bună decât restul pacienților. Selecția muzicii este făcută de medici. Aceasta este difuzată la ore fixe, în fiecare salon.

„Inima este ca un seismograf. Muzica poate scădea tensiunea arterială, dar o poate și crește. De asta e important de menționat că nu este vorba de muzică ambientală, ci muzică clasică”, explică prof. dr. Florin Mitu.

Muzica influențează tensiunea arterială în funcție de ritmul, intensitatea și tonalitatea ei. Pentru a scădea tensiunea arterială, se recomandă muzica lentă, relaxantă, cu ritmuri moderate și joase. În acest caz, se ascultă compozitori precum Beethoven, Bach și Schubert. Muzica acestor compozitori favorizează relaxarea și reduc nivelul de cortizol.

Pe de altă parte, pentru a crește tensiunea arterială sau pentru a energiza pacientul, muzica mai rapidă și mai dinamică este mai eficientă. Compozitori precum Mozart, Vivaldi și Igor Stravinsky au lucrări care pot stimula sistemul nervos și pot crește tensiunea arterială prin intensificarea ritmului cardiac.

Terapia prin muzică este o metodă inovativă de recuperare pentru pacienții care suferă de boli cardiovasculare, din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`