Pacienții cu artrită si lupus nu prezita un risc mai ridicat de COVID-19. Majoritatea adulților cu lupus sau artrită inflamatorie nu prezintă un risc mai mare de spitalizare din cauza COVID-19, sustine cercetătorii.
Atât lupusul, cât și formele mai frecvente de artrită determină sistemele imunitare ale oamenilor să atace greșit propriile țesuturi, ceea ce duce la inflamații la nivelul articulațiilor, pielii, rinichilor și altor părți ale corpului.
Majoritatea celor afectați de aceste boli sunt femei.
Pacienții cu artrită si lupus nu prezita un risc mai ridicat de COVID-19
Noile studii publicate în revista Arthritis & Rheumatology au fost conduse de cercetători de la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York.
Cercetarea a constatat că pacienții cu artrită care au luat medicamente cu steroizi, mai degrabă decât medicamente mai direcționate, cunoscute sub numele de medicamente biologice, au un risc crescut de a ajunge in stare grava din cauza Covid-19.
Însă echipa a declarat că rezultatele au fost, în general, pozitive pentru pacienții cu aceste afecțiuni, care raportează senzația de anxietate din cauză că tratamentele lor i-ar face mai susceptibili de infectie COVID-19.
În primul studiu, cercetătorii au monitorizat îndeaproape starea de sănătate a 226 de adulți, majoritatea negri, hispanici și de sex feminin, care urmează tratament, pentru forme ușoare până la severe, de lupus.
Grupul a fost chestionat sau i s-au verificat dosarele medicale între 14 aprilie și 1 iunie, când New York-ul a avut numărul maxim de cazuri. 24 din 83 au fost spitalizați și patru au murit.
Cercetătorii au descoperit că pacienții cu lupus care luau medicamente care suprimă imunitatea nu aveau un risc mai mare de spitalizare decât cei care nu optau pentru astfel de tratamente.
În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au monitorizat 103 femei, în mare parte albe, tratate în perioada 3 martie – 4 mai pentru artrită inflamatorie (reumatoidă, psoriazică și spondiloartrită).
Toate au fost testate pozitiv pentru COVID-19 sau au fost cazuri probabile. 27 (26 la sută) au fost spitalizate, inregistrandu-se patru decese (patru la sută).
Atenție la steroizi
Pacienții cu artrită care luau medicamente biologice, cum ar fi adalimumab (Humira) și etanercept (Enbrel), nu aveau un risc mai mare sau mai mic de spitalizare.
Același lucru s-a aplicat hidroxiclorochinei, un alt tratament pentru tulburările imune.
Hidroxiclorochina este studiată separat ca tratament pentru coronavirus și, prin urmare, faptul că nu crește și nici nu reduce riscul de infectie grava cu COVID-19 este o dovadă mai mare că nu funcționează în acest scop.
În mod îngrijorător, pacienții cu artrită care iau glucocorticoizi, un tip de steroizi, chiar și în doze ușoare, au fost de 10 ori mai susceptibili de a fi spitalizați decât cei care nu au luat acest medicament.
Steroizii acționează prin suprimarea sistemului imunitar in sens mai larg, în timp ce biologicele sunt mai selective, vizând proteine specifice asociate cu inflamația.
Cercetătorii au avertizat însă că dimensiunea redusă a eșantionului studiului poate supraestima riscul.