Prima pagină » Local » Pacienții Centrului Regional HIV/SIDA din Iași vor beneficia de o schemă de tratament simplificat pentru patologia de care suferă
Pacienții Centrului Regional HIV/SIDA din Iași vor beneficia de o schemă de tratament simplificat pentru patologia de care suferă

Pacienții Centrului Regional HIV/SIDA din Iași vor beneficia de o schemă de tratament simplificat pentru patologia de care suferă

07 sept. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Centrul Regional HIV/SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași se aliniază la ghidurile internaționale de tratament pentru această patologie. Având acces la terapia existentă la nivel internațional, medicii își propun să simplifice schemele de tratament pentru pacienții aflați în evidența centrului, mai ales că sunt scheme care presupun administrarea unui comprimat pe zi

În prezent, Centrul Regional HIV/SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași oferă servicii medicale pacienților din 6 județe, Iași, Neamț, Suceava, Botoșani, Vaslui și Bacău, având în evidență 1.629 de persoane infectate cu HIV.

Care sunt categoriile de pacienți care pot avea acces la schema de tratament simplificat

Vor putea beneficia de o schemă de tratament simplificat mai multe categorii de pacienți, așa cum sunt pacienții informați care sunt la curent cu noutățile științifice pentru patologia de care suferă și care solicită acest tip de tratament. Aceștia reprezintă 10 la sută din pacienții înregistrați la Centrul Regional HIV/SIDA. De tratament simplificat se vor bucura și pacienții poliexperimentați. În această categorie se includ pacienții care au schimbat de-a lungul timpului și 16 scheme de tratament, ajungând să li se administreze și 28 de comprimate pe zi. Ei reprezintă 70 la sută din pacienții înregistrați la Centrul Regional HIV/SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. De scheme de tratament simplificat vor avea parte și pacienții care prezintă efecte secundare la tratamentul antiretroviral din schema pe care o folosesc în prezent cu efectele adverse predominante, precum sindromul dislipidemic mixt, creșterea colesterolului și a trigliceridelor în sânge, sindrom lipodistrofic, distribuirea grăsimii în corp în mod dizarmonic sau comorbidități care impun schimbarea terapiei.

„Medicii noștri stau de vorbă cu pacienții la controalele periodice, le propun noile scheme de tratament pentru a-i ajuta în acest demers greu, dar nu imposibil. Pacienții beneficiază și de consiliere psihologică, atât la începutul terapiei, cât și în perioada următoare, timp de 6 luni, perioadă de acomodare cu terapia. Cei mai mulți dintre ei acceptă schimbarea. Există și 2 la sută cazuri înregistrate la centru ce refuză noul tratament, deși se încadrează în categoriile eligibile. Aceștia consideră că ultima schemă le asigură controlul viroimunologic și nu doresc să experimenteze o nouă schemă. La momentul actual, 30 la sută din pacienții aflați în evidența Centrului Regional HIV/SIDA primesc schema de tratament simplificată”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

De ce este benefică noua schemă de tratament

Este vorba de un medicament coformulat, o doză unică pe zi, ceea ce înseamnă un tratament mai simplu de administrat. Acesta permite menținerea supresiei virale înalte și durabile. Cu alte cuvinte, scade nivelul viremiei și o menține la acel nivel scăzut, nedetectabil pe termen lung.

La raportarea din 30 iunie, centrul avea în evidență 1.629 de pacienți infectați cu HIV, din toată regiunea Moldovei, dintre care 350 din Iași. Sub tratament sunt 1.546 de pacienți, un număr de 345 fiind din Iași.

De la începutul anului, 46 de pacienți, din regiunea Moldovei, diagnosticați cu HIV s-au înscris în evidențele centrului. Dintre aceștia 16 sunt din Iași. În prezent, pacienții aflați în evidența Centrul Regional HIV/SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași vor putea beneficia de o schemă de tratament simplificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *