Oficial! Ce se va întâmpla cu pacienții asimptomatici. Presa nu a mai avut acces astăzi la ședința online integrală. Deși inițial puterea și opoziția nu s-au înțeles, ulterior au ajuns la un consens. În Comisia Juridică a Senatului s-a decis, conform surselor, ca, după 48 de ore de la internarea unei persoane asimptomatice, dacă aceasta nu prezintă simptome, va putea fi externată. Aceasta va semna un acord pe proprie răspundere și va sta acasă în carantină.
Carantină pentru persoanele care vin din străinătate
Persoanele care vin în România din alte țări considerate ca fiind zone roșii, vor fi obligați să stea 14 zile în carantină. Această măsură este păstrată pentru a ține sub control numărul de cazuri de infecție din România.
Renate Weber, despre Legea carantinării: „Lipsesc cu desăvârșire contravențiile”
Renate Weber, Avocatul Poporului consideră că proiectul de Lege privind carantinarea și izolarea, în varianta înaintată Executivului este unul cu multiple probleme. Unul dintre explemplele oferite de aceasta se referă la mutarea forțată a medicilor în spitale. Acest lucru încalcă dispozițiile CEDO. Renate Weber consideră că acest lucru ar putea fi văzută drept muncă forțată.
”Am citit cu foarte mare atenție ceea ce a plecat de la Guvern, ceea ce a ieșit de la Camera Deputaților și încerc să urmăresc ceea ce se discută în Senat. CCR a zis clar: este neconstituțional să se dicteze internarea unei persoane printr-o decizie a unui ministru. Noi discutăm acum despre Legea carantinării. Guvernul a stat destul de mult pentru a elabora proiectul de lege și apoi cere Parlamentului să-l aprobe într-un ritm nebunesc. Problemele apar la aplicarea acestei legi. Nu s-a pus niciodată problema distrugerii bunurilor.
«Mai există o problemă care a speriat pe toată lumea: sănătos-infectat»
A mai apărut problema a ceea ce se întâmplă cu copiii care au părtinții în izolare/carantinare. Aici s-a speriat lumea, când a văzut amendamentul din Camera Deputaților. Mai există o problemă care a speriat pe toată lumea: sănătos-infectat. Păi așa suntem în această categorie toți cetățenii acestei țări. De asemenea, s-a venit cu aceea idee a detașării medicilor pentru 30 de zile. Medicii spun așa: mă obligi, fără voia mea, să schimb locul de muncă, să lucrez în altă parte și cred că aceste măsuri contravin practicilor CEDO privind munca forțată.
Vă atrag atenția asupra unui aspect: Guvernul a complicat extrem de mult lucrurile cu acest proiect de lege. În această lege se vorbește despre izolare, despre carantină, dar în acest proiect de lege lipsesc cu desăvârșire contravențiile. Se vorbește mult despre reintroducerea stării de urgență, dar Guvernul n-a modificat acel OUG declarat neconstituțional de către CCR și dacă se introduce starea de urgență nu vor exista contravenții.”, a spus Renate Weber.
Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării
Mihai Fifor declară că nu poate vota o lege anti-democratică şi prost făcută. Acesta spune că o bună parte din conţinutul acestei legi reprezintă o contradicţie a intereselor şi drepturilor poporului român.
”Nu voi vota niciodată o lege anti-democratică, o lege prost făcută, care prin conținutul său contravine intereselor și drepturilor poporului român. Pentru că asta prezintă Parlamentului Ludovic Orban, prin Legea carantinei și izolării, un proiect legislativ lipsit de transparență și mai ales neconstituțional. Din start, specialiștii s-au pronunțat calificând proiectul trimis Parlamentului de guvernanţii PNL drept unul care ignoră deciziile CCR și continuă să promoveze prevederi anticonstituționale confuze, care încalcă drepturi și libertăți pe termen nedefinit”, a declarat acesta.