Prima pagină » National » Pacienții asiguraţi prin CNAS au primit dreptul la investigații gratuite de screening! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Pacienții asiguraţi prin CNAS au primit dreptul la investigații gratuite de screening! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

19 nov. 2020, 18:15,
Bianca Rebegea în National

Joi, 19 noiembrie, Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat legea care vizează faptul că pacienţii asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au dreptul la investigaţii gratuite de screening.

Obiectul de reglementare al actului normativ este reprezentat de modificarea şi completarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003, privind acordarea dreptului pacienţilor asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de a beneficia, gratuit, de investigaţii de screening la solicitarea proprie, din momentul încadrării în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist.

„Prin screening se înţelege examinarea iniţială de prezumţie sau stabilirea existenţei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populaţie, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee şi tehnici de investigaţie în scopul descoperirii precoce şi evidenţierii lor într-un stadiu incipient”, precizează textul.

De ce este important screening-ul anual

Screening-ul anual este important, deoarece stabilește diagnosticul bolii în stadii incipiente, dar ajută și la prevenirea anumitor boli, precum: boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate.

Prevenția este singurul aliat pentru menținerea stării de sănătate, ba chiar reduce îmbolnăvirile și chiar mortalitatea.

După o consultație prealabilă, investigaţiile şi analizele pentru screening sunt recomandate de medic.

În ceea ce privește recomandarea, se ține cont de sexul și vârsta pacientului, dar se au în vedere și factorii de risc obținuți din anamneza pacientului din antecedentele personale şi cele familiale, din modul de viaţă(consummator de alcool, fumător, sedentar, consummator de droguri, parteneri sexuali multiplii, obiceiuri alimentare) şi condiţiile de lucru(mediu toxic-constructii cu materiale cu azbest cu risc de apariţie a mezoteliomului pleural, mediu cu alergeni-mucegaiuri, ciuperci, animale cu risc de apariţie a astmului bronşic).

În general, factorii de risc sunt asociați cu un risc crescut de a face o boală, însă nu întotdeauna pot cauza boala respectivă: azbest-mezoteliom, fumat – cancer pulmonar, dislipidemie – boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, angina pectorală, infarct miocardic acut.

Screeningul anual efectuează:

Prevenția primară: evitarea apariţiei bolii prin combaterea factorilor de risc
Prevenția secundară: detectarea precoce a bolii sau pt a reduce progresia ei
Prevenția terțiară: prevenirea complicaţiilor date deja de o boală existenţa în organism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`