Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:239627;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}
Anumite leziuni cerebrale grave nu impiedica producerea viselor, arata un studiu publicat in revista Brain. Autorii – cercetatori belgieni, americani si italieni – sustin ca pacientii aflati in stare de constienta minima continua sa viseze in ciuda leziunilor cerebrale de care sufera. In schimb, pacientii in stare vegetativa, total inconstienti, nu mai pot visa.
Echipa de cercetatori de la Coma Science Group (Universitatea CHU din Liege, Universitatea din Wisconsin si Universitatea din Milan) a supus electroencefalografiei de mare densitate (256 de electrozi) cinci pacienti in stare de coma profunda si sase pacienti in semi-coma. Rezultatele: in coma profunda, activitatea creierului este aceeasi atat in timpul somnului, cat si in starea de veghe. La pacientii in semi-coma, in schimb, somnul este foarte asemanator cu cel al oamenilor sanatosi, avand o structura normala, cu faze de somn profund si faze de somn paradoxal – in timpul caruia se produc visele, scrie Jurnalul.
„Toate testele demonstreaza ca pacientii in semi-coma viseaza. Ca urmare, putem presupune ca ei dispun in continuare de o anumita forma de constiinta de sine, in acelasi timp fiind constienti si de lumea exterioara”, a explicat doctorul Steven Laureys, coordonatorul Coma Science Group.
Pacientii cu leziuni cerebrale grave sunt impartiti de medici in doua categorii: cei aflati in stare de coma profunda (vegetativa) si cei aflati in semi-coma. Primii nu mai au constiinta propriei persoane si nici a lumii din jur, in timp ce in cazul pacientilor din a doua categorie exista o stare de constienta fluctuanta.