Într-un centru pentru persoane cu dizabilități din Suceava se întâmplă lucruri greu de imaginat. Pacienții sunt chinuiți și ținuți în condiții inumane: camere mizere, saltele rupte și pline de mizerie. De asemenea, instituția nu are medic psihiatru, în ciuda faptului că prezența acestuia este obligatorie.
În centrul pentru persoane cu dizabilități de la Sasca Mică, din Suceava, pacienții sunt nevoiți să își facă nevoile în curte, deoarece băile sunt pline de fecale.
La propunerea consiliului județean, licența le-a fost suspendată trei luni de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (ANDPCA). Organigrama centrului prevede un medic psihiatru, însă instituția nu nu prevede un astfel de medic. De asemenea, în cazul în acre nu răspund la tratament, beneficiarii primesc antibiotic sau dinții le sunt extrași.
Pacienți chinuiți și ținuți într-o mizerie greu de imaginat
Adesea, beneficiarii sunt scoși din centru și sunt nevoiți să doarmă afară, pe bănci, pentru ca personalul să nu mai fie nevoit să spele atâtea lenjerii. Cu toate acestea, ei spun că spală, lunar, mii de kilograme de rufe.
Într-un depozit anexat au fost găsite o mulțime de saltele și pilote noi.
Nici bucătăria nu a fost ignorată. Aici, vesela este veche de ani de zile și mizerabilă. Potrivit beneficiarilor, mâncarea este îngrozitoare și, pe deasupra, angajații centrului pleacă acasă cu alimentele lor.
De asemenea, beneficiarii sunt spălați doar două zile pe săptămână: marțea și joia.
„Imaginea e dezolantă când intri, curtea e cu spațiu verde, dar în paragină. Înainte au avut grajduri, ferme, dar au rămas acolo. Acum sunt depozite de gunoaie, saltele rupte, îmbibate cu urină, fecale. Beneficiarii se plimbă printre ele, își fac nevoile în curte.
Saltelele, când am ajuns eu în centru, erau ude și lipsă. Foarte multe saltele lipsa de pe pat, mi-au motivat că sunt afară scoase la uscat pe gard, am și filmat saltelele. Oricum nu ieșeau la număr, oricum nu erau. Pe pat erau cartoane”, a declarat Monica Dumitrescu, inspector de monitorizare.
„Condițiile de viață ale acestor beneficiari sunt condiții inumane, am găsit oameni chinuiți”
Emanuel-Gabriel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare, a precizat că centrul pentru persoane cu dizabilități de la Sasca Mică, din Suceava, este cel mai mare centru din România. Acolo, au fost descoperite lucruri greu de imaginat: condiții administrative precare, personal slab calificat și niște oameni ținuți în condiții inumane.
”Cu toate că imaginile pe care le vedeți sunt din cel mai mare centru din România, un centru care se află în județul Suceava, vreau să vă spun că, până acum, suntem primii din cadrului Consiliului de Monitorizare care am reușit să ajungem acolo.
Am descoperit lucruri de neimaginat. Condițiile de viață ale acestor beneficiari sunt condiții inumane, am găsit oameni chinuiți.
Am găsit condiții administrative precare, am găsit un personal foarte slab calificat, niște oameni care nu ne-au mărturisit cum s-a putut ajunge în această situație, iar problema este că noi am reușit să scoatem la iveală aceste lucruri fără un sprijin din partea lor. Bineînțeles că toată lumea acolo le vede bune și frumoase”, a povestit Emanuel-Gabriel Botnariu, președintele Consiliul de Monitorizare, la Antena 3.