Prima pagină » Local » Pacient de 7 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cu complicații determinate de varicelă! Dr. Florin Roşu: „Nu se poate spune dacă va rămâne sau nu cu sechele!”

Pacient de 7 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cu complicații determinate de varicelă! Dr. Florin Roşu: „Nu se poate spune dacă va rămâne sau nu cu sechele!”

28 nov. 2022, 02:00,
în Local

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi au în grijă un copil cu complicaţii determinate de varicelă. Este vorba de un pacient în vârstă de 7 ani, care a fost internat în data de 24 noiembrie, fiind transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Acesta a primit tratament specific, iar evoluţia sa este favorabilă, dar medicii nu pot spune dacă va rămâne sau nu cu schele

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, a subliniat faptul că, atunci când este vorba de boli infecto-contagioase, medicul infecționist este singurul care poate cunoaște detaliile clinice, evolutive și terapeutice ale apanajului infecționist, dar și că fiecare oră contează în cazul complicațiilor.

Copil de 7 ani, internat la Spitalul de Boli Infecțioase, cu complicații determinate de varicelă!

Spitalul de Boli Infectioase Sf. Parascheva

Este vorba de un pacient în vârstă de 7 ani care a fost internat în data de 24 noiembrie, fiind transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ

Băiețelul în vârstă de 7 ani a contractat virusul varicelo-zosterian, care cauzează varicela, la școală. În cea de-a șaptea zi de boală, mama băiatului a observat că acesta prezenta amețeli și o stare accentuată de somnolență, motiv pentru care a solicitat serviciul de ambulanță. Ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pacientului i-a fost prescris tratament, dar nu a fost internat. În aceeași seară, starea copilului s-a agravat, acesta prezentând vărsături și tulburări de echilibru, din cauza cărora a ajuns din nou la spital. După mai multe investigații a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi.

„Din spusele mamei, care se află internată alături de băiatul său, copilul a fost diagnosticat cu varicelă, în urmă cu 9 zile, după ce a intrat în contact cu alți colegi care dezvoltaseră boală. În cea de-a șaptea zi de boală, aceasta a observat că cel mic prezenta amețeli și somnolență accentuată.

A solicitat serviciul de ambulanță și s-a prezentat la spital, în Piatra Neamț, unde băiatului i s-a prescris un tratament fără monitorizare în regim de spitalizare. În cursul serii, copilul a început să prezinte vărsături, tulburări de echilibru și mers cu bază lărgită (pășea cu picioarele depărtate). Din această cauză, mama a solicitat ambulanța din nou. În momentul prezentării la spital, cazul a fost preluat de un medic infecționist. Acesta a recomandat de urgență efectuarea unui computer tomograf cranio-cerebral și a unei puncții lombare, din cauza sindromului meningian. Cu rezultatele investigațiilor (reacție inflamatorie sugestivă pentru encefalită),  echipa medicală de la Piatra Neamț a solicitat transferul către spitalul nostru.

La internare, pacientul era afebril, conștient, cu intens sindrom de contractură meningiană, nu putea să își mențină ortostatismul (poziția bipedă). Se deplasa cu mare dificultate, doar susținut”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi.

Dr. Florin Roșu: „Pacientul va rămâne internat până când analizele și starea de sănătate vor permite externarea în condiții de maximă siguranță!”

Florin Rosu

Pacientul a primit tratament specific, iar evoluţia sa este favorabilă, dar medicii nu pot spune încă dacă va rămâne sau nu cu schele

De îndată ce a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iaşi, medicii care au preluat cazul au observat că pacientul era agitat, obosit şi reticent în colaborarea cu personalul medical. După ce au reușit să-l liniștească, medicii i-au administrat tratament specific, astfel că evoluția sa este favorabilă.

„Echipa medicală care a preluat cazul a început de urgență tratamentul, constând în antiedematoase cerebrale, vitamine din grupa B, calciu, dar s-a adăugat și tratament cu cortizon. La internarea în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva», tânărul pacient era agitat, obosit și reticent în tot ce însemna colaborare cu medicii. I s-a explicat pe înțelesul lui că împreună facem tot ce trebuie ca să plece cât mai repede acasă.

Pacientul se află sub atenta monitorizare a medicilor care, împreună cu mama, au reușit să îl liniștească. Starea băiețelului este în evoluție favorabilă. În ceea ce privește boala inițială, varicela, copilul mai prezintă doar câteva vezicule, restul semnelor eruptive având aspect crutos. Complicația varicelei cu care se confruntă pacientul nostru nu are momentan o explicație.

Trebuie totuși menționat că cea mai expusă categorie de risc pentru această boală infecto-contagioasă, copiii, trebuie îngrijită holistic, din mai multe puncte de vedere, nu doar cu privire la igiena erupției. La fel de importante ca igienizarea și monitorizarea veziculelor sunt alimentația, fără stimulente ale sistemului nervos, izolarea la domiciliu până la uscarea veziculelor, fără plimbări. Odihna este, de asemenea, un element de care trebuie să se țină cont. Toate sunt importante pentru a evita pe cât posibil complicațiile de ordin neurologic. În cazul pacientului nostru nu se poate spune dacă va rămâne sau nu cu sechele.

Va rămâne internat până când analizele și starea de sănătate vor permite externarea în condiții de maximă siguranță. La întoarcerea acasă va trebui să se odihnească, iar activitatea școlară va trebui reluată progresiv”, a adăugat dr. Florin Roşu.

Dr. Florin Roșu a ținut să adauge faptul că mama pacientului care se confruntă cu complicații determinate de varicelă a dat dovadă de o conduită potrivită, prezentându-se la medic de îndată ce a observat modificări în homeostazia copilului său de doar 7 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *