Pacient cu HIV, în remisiune după terapia antiretrovirală. Un brazilian în vârstă de 35 de ani va fi vindecat după ce a primit medicamente antivirale puternice. Acest pacient nu ar fi beneficiat de un transplant de măduvă osoasă.
Acest studiu ar putea fi un pas minunat. În Brazilia, un bărbat cu virusul SIDA a fost în remisie de mai bine de un an. Se spune că pacientul în vârstă de 35 de ani este primul adult care s-a recuperat de boală, fără a fi nevoie de un transplant de măduvă. El a fost diagnosticat în 2012. Constatări revelate la cea de-a 23-a Conferință Internațională privind SIDA, care a avut loc în întregime online, în perioada 6 – 10 iulie, ca urmare a epidemiei Covid-19.
Conform rezultatelor acestui studiu, bărbatul a primit mai multe medicamente antiretrovirale puternice, inclusiv maraviroc (denumirea comercială Celsentri) și dolutegravir (Tivicay). „Pacientul a fost tratat în mod regulat cu antiretrovirale și, pe lângă utilizarea acestui cocktail, a fost plasat la întâmplare într-un grup (în experiment) care a primit, de asemenea, timp de 48 de săptămâni, dolutegravir, maraviroc și nicotinamidă”, a declarat Ricardo Diaz, un expert în boli infecțioase de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia. Acest pacient a primit tratament suplimentar cu dolutegravir, maraviroc și nicotinamidă în 2016. Apoi, începând cu luna martie 2019, nu a mai primit niciun tratament anti-HIV.
Pacient cu HIV, în remisiune după terapia antiretrovirală
După mai mult de 57 de săptămâni fără tratament, pacientul rămâne negativ la testul anticorpilor anti-HIV. În acest moment, acestea sunt doar rezultate preliminare și este necesară o analiză suplimentară pentru a confirma aceste concluzii. „Lucrul important pentru mine este să am un pacient care a fost tratat și care controlează acum virusul fără tratament”, explică Ricardo Diaz, care a prezentat acest studiu. Monica Gandhi, expertă în HIV la Universitatea din California din San Francisco și unul dintre organizatorii conferinței, a declarat pentru New York Times că rezultatele au fost „încurajatoare, dar încă foarte preliminare, el este doar un pacient, deci cred că nu putem spune că procedura garantează o remisiune”.
Conform ONU, 1,7 milioane de persoane au contractat HIV anul trecut și peste 40 de milioane de persoane trăiesc în prezent cu acesta. În raportul său anual, agenția ONU dedicată luptei împotriva SIDA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul epidemiei Covid-19 asupra luptei împotriva SIDA.
Pe de altă parte, UNAIDS subliniază consecințele posibile ale închiderii granițelor asupra distribuției medicamentelor pentru pacienții cu HIV: „Se estimează că costul final al tratamentelor antiretrovirale produse în India (unde sunt fabricate majoritatea medicamentelor) ar putea fi cu 10 până la 25% mai mare decât prețul lor normal.”