Prima pagină » Local » Pacient cu hepatita E, tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași
Pacient cu hepatita E, tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași

Pacient cu hepatita E, tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași

18 nov. 2022, 19:46,
în Local

Medicul Florin Roșu a transmis că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” Iași a ajuns un pacient, în vârstă de 65 de ani, care a fost diagnosticat cu hepatita E. Bărbatul a ajuns în triajul spitalului cu mai multe simptome de hepatită, iar acum primește tratament de specialitate.

„La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” Iași tratăm un pacient cu diagnostic de hepatita E, una dintre tipurile de hepatită rar întâlnită. În ultimii 2 ani acesta este al 5 lea caz înregistrat.

Riscul de contaminare este mare în Asia Centrală și de Sud-Est, nordul și vestul Africii, Mexic, unde se înregistrează destul de multe cazuri. Sursa de transmitere o reprezintă apa sau alimentele contaminate.
Pacientul, în vârstă de 65 de ani, din județul iași, s-a prezentat în triajul spitalului nostru după ce, de mai bine de două săptămâni, prezenta dureri în flancul drept, balonare, fatigabilitate, amețeli, astenie fizică și psihică și polialtralgii (dureri de articulații).
În urma anamnezei, pacientul a precizat și problemele medicale cronice pentru care urmeză tratament: adenom periuretral și gastro-duodenită cronică. Ceea ce ne-a atras atenția a fost faptul că bărbatul consumă apă din fântâna din curtea gospodăriei fără a fi efectuat verificări ale calității apei. În plus, pacientul nostru este un consumator fidel de pește înghețat, în dorința sa de a elimina carnea de porc din alimentație, pește pe care îl achiziționează din marketuri”, a transmis dr. Florin Roșu.

Florin Roșu: „La câteva zile de la internare, pacientul se simte mai bine”

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” Iași susține că medicul curant din cadrul spitalului a efectuat analizele necesare, iar astfel, s-a descoperit faptul că pacientul suferă de hepatita E.

După câteva zile de la internare, pacientul se simte mult mai bine, iar simptomele s-au redus semnificativ, transmite dr. Florin Roșu.

„Medicul curant a stabilit imediat analizele necesare pentru diagnosticarea pacientului care prezenta simptome de hepatită acută. În urma investigațiilor, indicatorul de suferință a ficatului TGP –ul avea o valoare de 1100 U/l (valoare de peste 25 ori valoarea maximă acceptată) însă testele realizate în vederea diagnosticării pentru hepatita A, B ,C au avut rezultate negative. Extinderea investigațiilor echipei medicale a stabilit un diagnostic de hepatită tip E identificându-se în sânge anticorpi de tip IgM împotriva acestui virus.
S-a procedat la administrarea tratamentului specific, hepatoprotectoare și vitaminoterapie. Pacientului i s-a recomandat odihnă și a fost inclus în programul cu alimentație de regim.
La câteva zile de la internare, pacientul se simte mai bine, simptomatologia s-a redus semnificativ, mai acuză încă dureri articulare, însă TGP-ul a scăzut sub valoarea de 500.
Va mai rămâne internat în spital până când transaminazele(TGP- ul, TGO-ul vor prezenta valori în limite normale)”, a mai spus managerul spitalului.

Medicul Florin Roșu: „Recomandăm o mai mare atenție cu privire la igiena proprie”

De asemenea, dr. Florin Roșu susține că hepatita cu virus E poate afecta grav un organism cu o imunitate scăzută sau cu comorbidități importante și reprezintă un pericol și pentru femeile însărcinate.

Medicul recomandă să fim atenți la igiena proprie și la mâncarea și apa pe care le consumăm.

„După externare va urma o perioadă de convalescență de 3 luni în care va trebuie să se odihnească, să țină regim alimentar și să urmeze tratamentul prescris de medicul curant pentru o recuperare completă a funcției hepatice.
Cu toate că se comportă că virusul hepatic de tip A și nu se cronicizează, hepatita cu virus E poate afecta grav un organism cu o imunitate scăzută sau cu comorbidități importante. De asemenea, acest tip de hepatită reprezintă un pericol pentru femeile însărcinate, în cazul cărora poate avea o evoluție fulminantă care poate pune în pericol viața, atât a mamei cât și a fătului.
Cazuri precum acesta ne îndeamnă să recomandăm o mai mare atenție cu privire la igiena proprie și a lucrurilor pe care le manipulăm, la mâncarea și apa pe care le consumăm”, a mai transmis Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`