Prima pagină » Actualitate » Pachete cu alimente de la UE. Când vor primi românii produsele

Pachete cu alimente de la UE. Când vor primi românii produsele

10 apr. 2024, 08:01,
BZI.ro, în Actualitate

Românii aflați în dificultate financiară vor primi pachete cu alimente de la UE. Persoanele cu venituri reduse vor beneficia de tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, dar și de pachete cu mâncare. Iată când vor primi românii produsele.

Pachete cu alimente de la UE

În acest an, pachetele vor avea o valoare de cel mult 125 de lei și se vor acorda, o dată la șase luni, persoanelor cu venituri mici. Potrivit regulilor de acordare, cuprinse într-o hotărâre apărută în februarie, de principiu, pachetele cu alimente vor trebui ridicate de la centrele speciale de distribuție de fiecare beneficiar în parte.

Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 702/2024, apărut joi în Monitorul Oficial, conține tipul produselor care compun pachetele cu produse alimentare: lapte, smântână, ulei, orez, făină, mălai, paaste făinoase, zahăr, conserve de carne și legume, bulion și gem. Pachetele cu alimente se vor da chiar înainte de Paște.

Beneficiarii vor fi responsabili pentru ridicarea pachetelor alimentare de la centrele specializate de distribuție. Conform regulilor deja stabilite, persoanele defavorizate vor avea acces la pachetele cu alimente după prezentarea cardului de identitate, și după identificarea numelor lor conform listei. Cei care vor beneficia de aceste pachete vor semna de primire pentru ele. Beneficiarii vor trebui să se deplaseze personal pentru a ridica pachetele cu alimente de la centrele de distribuire din localitatea de domiciliu.

Alegerea locațiilor pentru centrele de distribuire va fi făcută de către autoritățile locale responsabile cu administrația publică.

Când vor intra banii pe cardurile sociale

Românii mai beneficiază în acest an și de carduri sociale pentru alimente. Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde. În anul 2024, aceste carduri vor fi alimentate de șase ori: în februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie.

Cei care primesc ajutorul de la stat sunt persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 de lei.

De asemenea, beneficiare sunt și familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare; pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

În luna aprilie, cardurile beneficiarilor pentru ajutorul de alimente vor fi alimentate între 15 și 25 aprilie 2024. În acest an, persoanele cu venituri reduse vor beneficia și de pachete cu alimente de la UE.

Cardurile sociale de 250 de lei pentru alimente se vor acorda până în 2027. În anul 2024, tichetele sociale au valoarea nominală de 250 lei. În perioada 2025-2027, acestea vor avea o valoare nominală de 125 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024