Prima pagină » Stiri si curiozitati » Păcatul malahiei se iartă? Care este canonul dat de preoți

Păcatul malahiei se iartă? Care este canonul dat de preoți

17 mart. 2021, 15:13,
în Stiri si curiozitati

Păcatul malahiei sau masturbării este, potrivit preoților, făcut de cineva singur, artificial, prin „deprinderea pătimaşă a scurgerii de sămînţă cu mâna, împins fiind de poftele trupeşti aţîţate de o imaginaţie neînfrânată, excitată de gândurile rele“. Acest păcat al malahiei se iartă dar pentru asta trebuie să îndeplinești un canon de pocăință.

Despre păcatul malahiei este scris și în Noul Testament, în prima Epistolă către Corinteni a lui Pavel, unde spune că împărăţia lui Dumnezeu nu va fi moștenită „nici desfrînaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.”

Sfîntul Ioan Scărarul spunea despre păcatul malahiei că este o „curvie ce se face fără de alt trup“.

În trecut, se spunea despre masturbare că poate duce la orbire, la sterilitate sau la debilitate mintală. Astăzi, se știe că masturbarea nu afectează biologic organismul, însă perspectiva spirituală și duhovnicească este afectată.

Păcatul malahiei se iartă: Spovedania aduce iertarea

În momentul în care cel care a păcătuit s-a decis să scape de masturbare, trebuie să meargă la un preot şi să se spovedească. Acesta trebuie să-i spună duhovnicului că a greşit, de cât timp si că nu mai vrei să păcătuiești. Preotul îi va spune că trebuie să îndeplinească un canon de pocăinţă. Canonul diferă în funcţie de gravitatea păcatelor si de mărimea patimilor.

Preoții susțin că acest canon de pocăinţă nu trebuit privit ca o pedeapsă pentru păcatele săvârşit ci ca un „tratament“ duhovnicesc pentru vindecarea sufletului, iar Dumnezeu îl iartă în momentul în care a mărturisit greşelile, cu părere de rău.

Canonul de pocăinţă este dat de preoți nu cu titlu de pedeapsă ci ca un mod de a împiedica în viitor reapariția tentației ce poate rămâne înrădăcinată în mintea celui care a păcătuit. Potrivit preoților, canonul este tratamentul pe care Dumnezeu l-a considerat cel mai potrivit pentru un păcat. Asta deoarece persoana care îndeplineşte canonul „luptă împreună cu Dumnezeu pentru a se vindeca“.

Prin acceptarea canonului, cel care a păcătuit arată că vrea vindecarea sufletească deoarece Dumnezeu îi dă iertare și putere, dar ș iacesta trebuie să arate că are voinţă.

Ce canon dau preoții pentru malahie

Canonul de pocăință ce se dă celui care a păcătuit constă în post şi 100 de mătănii zilnice, canon pe care trebuie să-l îndeplinească timp de 40 de zile.

Odată ce va îndeplini canonul, cel care a păcătuit va realiza că va face mai ușor față ispitei, iar voința i se va întări.

Canonul presupune rostirea unei rugăciune în timp ce face mătănii. Acesta trebuie să rostească „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, iartă-mă pe mine păcătosul!“

Acest canon se face cu ochii spre Dumnezeu, cu părere de rău față de păcatul făcut, fiind considerat o spălare a mizeriilor ce au intrat prin ochii lui. Îndeplinirea canonului întărește relaţia dintre cel care a păcătuit ș ia fost iertat şi Dumnezeu.

Pentru cel care îndeplinește canonul, cele 100 de mătănii făcute timp de 40 de zile înseamnă tot atâtea ridicări din păcat cu ochii spre icoana Mântuitorului. Preoții consideră că privirea unei icoane are rol vindecător pentru sufletul păcătosului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *