Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Oxitocina, hormonului dragostei, poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer
Oxitocina, hormonului dragostei, poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer

Oxitocina, hormonului dragostei, poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer

24 iul. 2020, 18:18,
BZI.ro, în Sanatate

Oxitocina trateaza boala Alzheimer. Oxitocina, cunoscută și sub denumirea de hormonul dragostei și atașamentului, poate fi de ajutor în tratamentul bolii Alzheimer, potrivit unui nou studiu științific.

Se numește hormonul dragostei și atașamentului, deoarece este secretat în timpul orgasmului, si are un rol cheie în legătura mamă-copil, în procesul de alăptare, dar și în legăturile sociale și conjugale. Hormonul oxitocina poate fi o abordare terapeutică foarte interesantă pentru tratarea tulburărilor cognitive, precum boala Alzheimer, potrivit unui nou studiu științific.

Oxitocina trateaza boala Alzheimer

Una dintre principalele cauze ale bolii Alzheimer este acumularea unei proteine, beta-amiloid (AP), în grupuri, din jurul neuronilor, care subminează activitatea lor și declanșează degenerarea lor. Acesta din urmă afectează ceea ce se numește „plasticitate sinaptică”, adică capacitatea sinapselor (interfețe de schimb între doi neuroni) de a se adapta la o creștere sau scădere a activității neuronale la nivelul inimii. În hipocamp, o parte a creierului legată în special de învățare și memorie, această plasticitate sinaptică este crucială pentru menținerea și dobândirea capacităților cognitive.

O echipă de cercetare japoneză de la Universitatea de Științe din Tokyo s-a orientat catre oxitocină pentru a combate acest fenomen. „Oxitocina s-a dovedit recent implicată în reglarea performanței învățării și a memoriei, dar până în prezent, niciun studiu anterior nu a abordat efectul oxitocinei asupra afectării cognitive induse de amiloid-beta”, a spus prof. Akiyoshi Saitoh într-o declarație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *