Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Oxidarea celulară face anumite categorii mai vulnerabile la COVID-19
Oxidarea celulară face anumite categorii mai vulnerabile la COVID-19

Oxidarea celulară face anumite categorii mai vulnerabile la COVID-19

04 dec. 2020, 10:14,
în Sanatate

Ce face persoanele în vârstă și persoanele cu alte condiții de bază mai vulnerabile la COVID-19? Potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii Universității McGill, indicii pot fi găsite în proteinele implicate în inițierea infecției, deoarece virusul se leagă de celulele gazdă ale diferitelor animale. Oxidarea celulară, care este mai mare o data cu îmbătrânirea, poate explica de ce persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice se infectează mai des și mai grav.

Peste 60 de milioane de oameni au fost infectați și aproximativ 1,5 milioane au murit din cauza COVID-19. Virusul perturbă economiile și lanțurile de aprovizionare cu alimente din întreaga lume. Înțelegerea de ce unele animale se infectează și altele nu ar putea fi cheia descoperirii de noi tratamente și terapii. Într-un studiu publicat în Computational and Structural Biotechnology Journal, cercetătorii au analizat secvențele de proteine ​​disponibile ale virusului și receptorii celulelor gazdă pentru a afla de ce.

„Știm că virusul poate infecta oamenii, pisicile, câinii și dihorii, dar nu și bovinele și porcinele. De asemenea, COVID-19 afectează mai grav persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni subiacente decât cele tinere și sănătoase. Până în prezent, motivele nu erau clare”, spune profesorul McGill Jaswinder Singh, potrivit Medical Xpress.

Cum COVID-19 infectează celulele

Odată ajuns în interiorul unei celule gazdă, virusul deturneaza mașinile metabolice ale celulei pentru a se replica și răspândi. Proteinel spikele ale virusului se atașează la un receptor proteic de pe suprafața celulei gazdă numit ACE2, fuzionând membranele din jurul celulei și virusul. Acest proces permite virusului să pătrundă în celulă și să produca noi copii ale sale. Copiile continuă apoi să infecteze alte celule sănătoase.

Analizând proteinele și blocurile lor de aminoacizi, cercetătorii au descoperit că animalele susceptibile la virus au câteva lucruri în comun. Astfel de gazde, cum ar fi oamenii, pisicile și câinii, au doi aminoacizi cisteină care formează o legătură disulfidică specială menținută de un mediu celular oxidant. Această legătură disulfură creează o ancoră pentru virus.

Oxidarea celulară face anumite categorii mai vulnerabile la COVID-19

De ce oxidarea celulară face anumite categorii mai vulnerabile la COVID-19? Cercetatorii au gasit explicatia:

„Analiza noastră sugerează că o oxidare celulară mai mare la vârstnici sau la cei cu condiții de sănătate ar putea predispune la o infecție, replicare și forme mai grave”, spune co-autorul Rajinder Dhindsa, profesor emerit de biologie la Universitatea McGill.

În cazul animalelor rezistente la virus, cum ar fi porcii și vacile, lipsește unul dintre acești doi aminoacizi cisteină, iar legătura disulfură nu se poate forma. Ca urmare, virusul nu se poate ancora pe celulă.

Potrivit cercetătorilor, prevenirea formării ancorei ar putea fi cheia identificarii de noi tratamente pentru COVID-19. O strategie, sugerează ei, ar putea fi aceea de a perturba mediul oxidant care păstrează legăturile disulfurice intacte.

„Antioxidanții ar putea scădea severitatea COVID-19 prin interferarea cu intrarea virusului în celulele gazdă și supraviețuirea acestuia ulterior în stabilirea unei infecții suplimentare”, spune profesorul Singh.

În ceea ce privește etapele următoare, cercetătorii spun că tehnologia CRISPR ar putea fi utilizată pentru a edita secvențele de proteine ​​și a testa teoria acestora. Cercetătorii caută și alte proteine ​​din apropierea receptorului ACE2 care pot facilita intrarea virusului pentru a vedea dacă se comportă în același mod.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Paște 2025: Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu e bine să faci pe 17 aprilie
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Indicatoare rutiere, capcane pentru șoferi. Neatenția îi va costa
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Procurorii chinezi au venit cu raportul oficial. De ce a murit Boupendza
Playtech.ro
Pască gata în 5 minute. Ai nevoie de un blender şi de o tavă rotundă
Dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
redactia.ro
Zodiile binecuvântate în Joia Mare. Sunt sub protecție divină
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 aprilie 2025
16 aprilie 2025