Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Ovidiu Bojor: Unele plante au efecte cancerigene
Ovidiu Bojor: Unele plante au efecte cancerigene

Ovidiu Bojor: Unele plante au efecte cancerigene

10 feb. 2021, 17:15,
în WoW!

Natura ne oferă o mulţime de remedii. Plantele care ne înconjoară ne fac mult bine, dar uneori ne şi afectează. Academicianul Ovidiu Bojor spune că acestea trebuie folosite cu atenţie şi corect, unele plante având chiar efecte cancerigene.

În popor, mai ales cu mulţi ani în urmă, se foloseau tot felul de plante. Acum însă s-a dovedit că unele dintre ele, în loc să facă bine, fac mai mult rău.

„În trecut, când nu aveam metodele moderne de cercetare, de apreciere a unei plante, acestea erau folosite din instinct, după ureche sau din tradiție. Mărul lupului, spânzul, tătăneasa, vâscul erau considerate cu efecte anticancerigene. Sub lumina cercetărilor ştiinţifice moderne s-a dovedit că toate favorizează dezvoltarea tumorilor, a cancerului. Cu toate acestea, ele se utilizează încă în popor. Nu orice izvorăște din tradiție e bun”, a afirmat Ovidiu Bojor.

Academicianul Ovidiu Bojor a fost expert al Naţiunilor Unite pentru ţările în dezvoltare din Africa şi Asia timp de 10 ani. Mai mult, el a elaborat schemă pentru un produs fitoterapeutic, în conformitate şi cu medicina tradiţională, şi cu ultimele cercetări din domeniul ştiinţei.

„Schema începe cu o analiză foarte exigentă a materiilor prime care intră în produsul fitoterapeutic. Acum avem metode care păstrează 99 la sută substanţele active din plante”, a completat academicianul Ovidiu Bojor.

Plantele naturiste, bune sau nu pentru detoxifiere?

Unele remedii din natura ar fi bune pentru detoxifierea colonului, dar trebuie să avem grijă cum le folosim.

„Mare atenție, în această categorie nu trebuie să intre laxative și purgative, care au oximetil antrachinone. Această grupă este foarte dăunătoare organismului. Este vorba despre crușin, henna, rășina de aloe, revent.

După o întrebuințare mai îndelungată a acestora, o săptămână, două, trei, încep să apară reacții adverse în organism până la favorizarea cancerului colorectal.

De aceea avem plante precum plantago psyllium, o specie de pătlagină, avem semințele de în, semințele de muștar alb, care trebuie utilizate întregi. Unii au încercat să facă din aceste semințe laxative purgative capsule, le-au măcinat, cea mai mare greșeală, pentru că în contact cu aerul, după o săptămână râncezesc și de aici alte efecte dăunătoare”, a adăugat doctorul în farmacie Bojor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *