Prima pagină » Titlurile zilei » Ovidiu a învățat ceasornicăria la una dintre cele mai vestite școli din Elveția, iar acum repară ceasuri de lux la Iași. Pe mâna lui au ajuns modele de sute de mii de euro – FOTO

Ovidiu a învățat ceasornicăria la una dintre cele mai vestite școli din Elveția, iar acum repară ceasuri de lux la Iași. Pe mâna lui au ajuns modele de sute de mii de euro – FOTO

07 mai 2024, 02:00, 11 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Ieșeanul Ovidiu Țibichi a învățat să repare ceasuri de lux la una dintre cele mai mari școli din Elveția. De-a lungul anilor, modele de sute de mii de euro au trecut prin atelierul ceasornicarului

Ovidiu are 38 de ani, iar din 2013 și-a deschis un atelier de ceasornicărie în Iași. Acesta este specializat în repararea ceasurilor de lux, în special modele elvețiene, după ce a studiat la Școala Wostep din Neuchatel. Doar 8 elevi au fost selectați din 120 de candidați, printre care și bărbatul din Iași.

O întâlnire care i-a schimbat viața

După ce a încercat să repare un ceas mecanic, folosind instrucțiuni găsite pe un forum, Ovidiu și-a dat seama că este nevoie de mai mult decât o șurubelniță și o lamă ca să-l asambleze. În 2009, când a mers la o întrunire a ceasornicarilor din România, la Brașov, l-a întâlnit pe Adrian Rotariu, un ceasornicar din Iași. De atunci, acesta l-a luat în atelierul său și l-a învățat tot ce știa despre ceasuri.

„Eram undeva prin anul al patrulea de facultate, mi-am luat un ceas mecanic, iar la un moment s-a defectat și am încercat să-l repar. Desigur că l-am desfăcut, l-am asamblat, dar nu a mai funcționat, nu aveam instrumentele necesare ca să îl repar. Desigur că de mic aveam o pasiune să desfac lucruri, să încerc să le asamblez la loc, însă nu m-am gândit că voi ajunge să fac asta. Eu urmăream pe un forum, ceasornicar.ro, iar acolo discutau pasionați de ceasuri din toată România. O dată pe an are o întâlnire a pasionaților de ceasuri. În anul 2009, am mers și eu, a avut loc la Brașov. Acolo m-am întâlnit cu cel care a făcut forumul respectiv și un ceasornicar din Iași, Adrian Rotariu, care mi-a propus să lucrez cu el la atelier, un fel de ucenicie”, își amintește Ovidiu Țibichi.

Ovidiu a învățat să repare ceasuri de lux în Elveția

Pentru Ovidiu nu a fost destul și a decis să-și încerce norocul la una dintre cele mai vestite școli de ceasornicărie din lume. Astfel, a mers în Neuchatel, Elveția, unde a dat un test la Școala Wostep, iar din 120 de candidați, doar 8 au fost acceptați, printre care și el.

„Desigur că eu am acceptat și am revenit în Iași, unde am lucrat cu el 3 ani de zile, până la sfârșitul anului 2012. În tot acest timp, m-am mai perfecționat și am învățat mai multe despre ceasuri. După am plecat la o școală privată din Elveția, Wostep se numește. Am tot căutat online, am găsit-o, iar la vremea respectivă era singura care accepta studenți străini. Le-am trimis un e-mail, mi-au dat acordul să vin, dar mai întâi trebuia să dau un test și un interviu. Testul consta în demontarea completă și făcut service-ul unui ceas. Am fost acceptat și a trebuit să plătesc taxa de școlarizare de 10 mii de franci elvețieni. După am aflat că eram doar 8 cursanți admiși din 120 de oameni”, a spus Ovidiu.

Timp de 6 luni, Ovidiu lucra la modele complexe de ceasuri în fiecare zi. În timpul șederii în Elveția, a vizitat diferite fabrici unde se făceau modele de lux, dar și atelierele unor ceasornicari elvețieni cunoscuți. Acum, el este specializat în repararea ceasurilor elvețiene de lux, cu certificări Omega, Wostep și Eta pentru ceasuri mecanice și electronice.

„Cursul a fost timp de 6 luni de zile, făceam 8 ore pe zi, ca programul de lucru, dar stăteam mai mult. Mereu le ziceam la elvețieni că România este ca Elveția, doar că mai mare. De exemplu, acolo, în Neuchatel, era un lac și chiar lângă era un munte, un peisaj superb. În 2013, m-am întors în România și mi-am deschis atelierul meu. Aparatele sunt destul de scumpe, cred că am investit undeva la 50 de mii de euro. Sunt tot felul de aparate, se găsesc și în România, dar și pe piața din străinătate. Încă mai țin legătura cu colegi cu care am făcut școala în Elveția, am unul din Singapore, ne mai trimitem piese când nu găsim pe piață”, povestește ceasornicarul.

Ovidiu Țibichi: „Totul este posibil când crezi în tine”

Întors acasă, din 2013, a început activitatea la atelierul său, situat la Galeriile Ștefan cel Mare. În 10 ani a reparat sute de ceasuri, iar uneori erau modele care valorau peste 100 de mii de euro.

„Prețurile diferă, de la câțiva zeci de lei, până la câteva mii de lei, în funcție de intervenție și de model. Repar cam un ceas pe zi, mai mult nu ai cum, dacă sunt intervenții simple, atunci poți face mai multe. Am avut modele de ceasuri de lux de peste 100 de mii de euro. Au fost cazuri în care mi-au lăsat ceasul la reparat, dar nu s-au mai întors după el, conform legii, eu am voie să le scot la vânzare după 6 luni ca să-mi scot banii pe reparație, însă nu am scos niciodată, până acum, vreunul”, a mai adăugat bărbatul.

Ovidiu nu s-a gândit niciodată că nu va reuși, iar acum, privind înapoi, a realizat că totul nu ar fi fost posibil fără multă muncă și dăruire.

„Într-adevăr, mai suntem puțini oameni în Iași care se ocupă de ceasornicărie. Deocamdată, vreau să mă ocup de afacerea mea și poate să mă extind pe viitor. Sunt singur, încă nu am o familie, însă am destul timp la dispoziție. Am reușit, deoarece am fost calculat, mi-am strâns banii pe care i-am muncit și i-am investit ulterior, nu a fost nevoie să împrumut. Totul este posibil atunci când crezi în tine”, a încheiat Ovidiu Țibichi.

Ovidiu Țibichi repară ceasuri de lux în Iași, după ce a învățat la una dintre cele mai celebre școli de ceasornicari din Elveția.

Comentarii
  • Modele de sute de miide euro, la Iasi? Mai mult, aduse la reparat? E o gluma buna, ori o exprimare gresita a jurnalistului, care viseaza un calcul cumulativ al tuturor ceasurilor reparate de mester.
    Ceasul din poza, Omega Seamaster, e vreo 20.000 ron (5000 euro). Pe Chrono24 gasesti chiar mai ieftin.

  • Cât costă?!…
    Reclama, firește!

  • Unde are atelierul?o adresa

  • e jale cu mosneagul de plm, :)) tristul dracului:))) in fiecare zi la 2:10 si a pus ceasul sa l trezeasca ca sa scrie rahaturile sale, ba hai la mumu iti dau sa te trezesti

  • Am reparat ceasuri la acest baiat, Ovidiu. Are sediul in galeriile de pe Stefan cel Mare, la Cub, unde e scara interioara. Nu ma pot pronunta in privinta preturilordaca e scump sau ieftin, ideea e ca a fost SERIOS!!!! Totul s-a reparat la timp si produsul predat in conditii de maxima functionalitate!!!! Recomand 100%

  • Reclamă!

    Sunt și alți ceasornicari serioși în Iași, iar foarte mulți oameni nu mai poartă ceasuri, cum se purtau înainte. Sunt doar câteva categorii de purtatori, ori nostalgici, ori dintr-o anumită profesie, cei care vor să epateze cu ceasuri deosebite și peste medie, nu chiar atât de scumpe. Meseria este pe cale de dispariție, deoarece nu poți să trăiești, nici măcar în Iași, din practicarea ei. Sunt unii care s-au adaptat și mai comercializează și ceasuri, deschizând magazin pentru vânzare ceasuri de mână, de masă, pendule.
    Și cum sunt purtători puțini, ceasornicarii au ajuns să ceară prețuri nejustificat de mari pentru chestii mărunte, chiar să schimbe o baterie sau o curea de ceas. Nu mai scriu de o curățare a unui ceas, care ajunge și la cateva sute de lei. Pentru reparația unui ceas mai de soi au ajuns să ceară cât nu vinzi ceasul, așa că multă lume a renunțat să le mai repare.

    Un sfat competent, de purtator de ceasuri mecanice: să se reorienteze profesional! Sunt alți doi foarte buni ceasornicari în Iași, care inspiră mai multă încredere, iar de la trei ceasornicari în sus chiar sunt prea mulți pentru Iași!
    Cu asta am spus totul!

  • Multumim ca impartasesti aceste idei cu noi. Unde ar fi ceilalti 2 ceasornicari? Daca sunt ik, poti sa-i recomanzi…..
    Nu-i buna vorba aia: pentr un bine nu spui la nimeni, daca cineva fa e un rau afla tot mapamondul

  • Un domn foarte serios. Mereu apelez la el. Bravo!

  • Vai de mine, cata tristețe si disperare mai inspiri, SD!!
    În alta ordine, omul este serios și mi se pare ca are o meserie frumoasa

  • Ceasurile de lux trebuie intretinute periodic ca si masinile, de munca e mereu. Nu cred ca repara ceasuri mai ieftine de cateva mii de Euro, nu faci nici cat un salariu.

  • Am reparat și eu 2 ceasuri la el. A fost serios și cinstit. Prețul ? Mie mi s-a părut ok pt că pt mine acele 2 ceasuri au insemnat ceva. Valoarea unui ceas nu constă în prețul de piață sau prețul de achiziție. Atelierul lui este curat și luminos, mi-a plăcut. Nu am idee dar cred că plătește chirie destul de mare pt local (galeriile Stefan Cel Mare – lângă Casa Modei). Curățarea unui ceas mecanic ajunge la 500 lei pt că implică f multă muncă, solvent de curățare, lubrifiant etc în plus trusele de scule sunt scumpe, aparatura cu care se reglează jocurile și avansul costă, aparatura cu care se testează etanșeitatea (la antiacvatice) costă clientela nu este numeroasă. Majoritatea cumpără ceasuri care după 5 – 10 ani se strică sau încep să o ia razna. Astfel de ceasuri se găsesc de la 15 lei la 500 eur .
    Dacă ai un ceas a cărui valoare este inestimabilă, chiar dacă inițial a costat 100 lei, merită să dai 150 sau mai mult ca s-i asiguri funcționarea pe încă 10 – 15 ani.
    Mai sunt ceasornicari în iași, buni și serioși. Cu o simplă căutare pe goagăl îi găsești și pe FB găsești recenzii și păreri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`