Ouăle și carnea de pui din această țară vor fi interzise de pe rafturi ale supermarketurilor românești, anunță Ministrul Agriculturii. Este vorba despre produsele importate din Ucraina care ar putea fi restricționate și în România.
Fermierii români s-au plâns de mai mulți ani de faptul că produsele importate din Ucraina le fac concurență neloială pentru că producția din țara vecină nu este supusă reglementărilor U.E, deci este mai ieftină. Acest lucru duce automat la un preț mai mic comparativ cu produsele autohtone.
Ouăle și carnea de pui din această țară vor dispărea de pe rafturi
Guvernul României a decis să implementeze noi restricții asupra importurilor din Ucraina, în special pentru ouă și carne de pui, ca reacție la nemulțumirile exprimate de fermierii români, care consideră că piața locală este suprasaturată cu produse de calitate inferioară provenite din Ucraina.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a susținut inițiativa Bulgariei de a interzice importurile de ouă ucrainene încă din 23 septembrie 2023, în cadrul unei întâlniri a Consiliului AgriFish. În acest context, el a cerut intervenția Comisiei Europene pentru a proteja fermierii europeni de concurența neloială practicată de Ucraina. Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Barbu a evidențiat că fermierii din România se confruntă cu cheltuieli mai mari din cauza reglementărilor stricte din Uniunea Europeană, reguli care nu sunt impuse și fermierilor ucraineni.
Florin Barbu a subliniat că este crucial ca Uniunea Europeană să intervină în problema importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina, din cauza diferențelor mari de reglementare care creează un dezavantaj pentru fermierii europeni.
El a explicat că fermierii din UE suportă costuri mult mai ridicate pentru producție, fiind obligați să respecte standarde stricte, în timp ce producătorii ucraineni nu se confruntă cu aceleași cerințe. Barbu a adăugat că România este pregătită să aplice un sistem de licențiere pentru aceste importuri, inspirat de măsurile similare deja implementate pentru cereale, zahăr și făină, care s-au dovedit eficiente.
Crescătorii de păsări din Iași cer ca importurile de carne și ouă din Ucraina să respecte normele Uniunii Europene
Crescătorii de păsări din Iași solicită ca importurile de carne și ouă din Ucraina să fie aliniate la standardele impuse de Uniunea Europeană, pentru a asigura o competiție corectă pe piață. Reprezentanții asociațiilor avicole cred însă că cea mai bună soluție ar fi oprirea totală a importurilor de produse avicole din Ucraina. În 2024, s-au importat din această țară 15 milioane de ouă și 4.000 de tone de carne de pasăre, atât refrigerată, cât și congelată.
Leonard Constantin Stafie, din cadrul Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași, a criticat actuala situație, explicând că fermierii români se confruntă cu o concurență neloială. El a subliniat că dacă puii ar fi crescuți în aceleași condiții în ambele țări, competiția ar fi una onestă și ar încuraja performanța. Cu toate acestea, diferențele de preț sunt evidente: în Ucraina, carnea de pasăre se vinde cu 7-8 lei pe kilogram, în timp ce în România prețul este de 11 lei. În acest context, el consideră că avicultura românească, care domină 80% din piață, produce pui de calitate superioară și are ferme bine echipate, comparabile cu cele din orice altă țară.
Stafie a mai atras atenția că doar prin citirea etichetei consumatorii pot face diferența între un ou produs în România și unul din Ucraina. El a făcut apel la cumpărătorii români să fie mai patrioți și să aleagă produse locale, chiar dacă acestea sunt cu 10 bani mai scumpe, argumentând că astfel ar sprijini atât economia locală, cât și menținerea locurilor de muncă în sectorul avicol. Așadar, vom aștepta dacă oule și carnea de pui importate din Ucraina vor fi interzise pe rafturi.
de produse cancerigene din khazaria/carne/ulei/faina/oua/
acuma ,khazarii criminali s-au smecherit ; nu mai scriu pe produse MADE IN UKRAINA ,scriu pe produsele lor ; NON UE
nu mai este mult si vor scrie ;MADE IN ROMANIA
slava khazaria ….
Auziți ce spune George Cristian(autorul articolului), cică ”Șoc pentru români! Băăăă, șoc este doar în capul tău, nu și în capul românilor! Nu ți se pare normal ca producătorii români să aibă prioritate pe piața internă?? Sau crezi și tu ca și alții, că produsele importate sunt de calitate mai superioară, comparativ cu ale noatre? Vai de capul vostru de ziariști.