Sărbătorile pascale sunt mai aproape și gospodinele caută metode pentru ouă vopsite cu sfeclă roșie. Dacă alegi coloranți naturali pentru ouăle de Paște, atunci poți obține o culoare galben strălucitoare cu turmeric. Iar pentru o nuanță frumoasă de vișiniu, poți folosi suc de sfeclă roșie. Există mai multe metode pentru utilizarea unui astfel de colorant și sfaturi utile pentru a obține o nuanță perfectă.
Ouăle pot fi vopsite cu sfeclă roșie sau cu suc de sfeclă roșie. Coaja din colorarea sfeclei ia diferite nuanțe de roșu, de la roz pal la vișiniu. Gradul de colorare a ouălor depinde de timpul petrecut în bulion de sfeclă roșie sau în suc de sfeclă roșie, de concentrația acestuia și de culoarea cojii. Ouăle vopsite cu sfeclă roșie se frec ușor cu ulei vegetal pentru a face coaja să strălucească. De asemenea, poți folosi și ouă de prepeliță pentru a le vopsi.
Ouă vopsite cu sfeclă roșie: Metode vechi pentru o vopsea naturală
Pentru a obține culoarea roz a cojii de ou, pune ouă fierte într-un bol cu suc de sfeclă roșie proaspăt stors. Dacă leși ouăle în suc peste noapte, acestea vor căpăta o nuanță de vișiniu mai închisă. Dar trebuie să știi că în acest caz se poate păta și albușul.
Pentru a folosi a doua metodă eficientă pentru vopsirea ouălor este bine să cureți două-trei sfecle de coaja sa. După care acestea se dau pe răzătoare grosieră și se toarnă o cantitate mică de apă, aproximativ un litru. După care se toarnă o linguriță de oțet de masă și se fierbe 5-10 minute, apoi se răcește la temperatura camerei. Ulterior, adaugă ouă fierte în acest bulion. Cu cât stau mai mult în infuzia pregătită, cu atât acestea vor fi mai bine colorate. Cu aceeași metodă, ouăle se pot vopsi în wenge folosind coaja de ceapă.
Ouăle pentru paște se pot fierbe ouăle de pui cu sfeclă decojită. In acest fel, ouăle vor fi colorate, iar sfecla poate fi folosită pentru a face o salată. De asemenea, ouăle se pot colora dacă se fierb trei sfecle medii într-un litru de apă timp de 30 de minute. Efectul va fi și mai accentuat dacă adaugi o lingură de oțet. După care se strecoară și se scufundă ouăle fierte în soluția rezultată timp de cel puțin o jumătate de oră.
Sfaturi pentru o culoare minunată a ouălor pascale
Pentru a obține cele mai frumoase ouă pentru Sfânta Sărbătoare este bine să alegi ouăle cu coji albe. Acestea sunt cele mai potrivite pentru colorarea cu sfeclă. Pentru a preveni crăparea ouălor în timpul gătirii din cauza schimbărilor de temperatură, scoateți-le din frigider în avans. De asemenea, poți adăuga puțină sare în apă, acest lucru va păstra coaja intactă.
Asigură-te că speli ouăle de pui cu bicarbonat de sodiu înainte de vopsire. Și pentru a degresa suprafața folosește alcool. Înainte de a scufunda în soluție, ouăle pot fi decorate cu crenguțe și apoi strâns înfășurate într-un strat de tifon sau nailon și fixate pentru a obține un desen deosebit.
Atunci când gătești ouă vopsite cu sfeclă roșie poți pregăti din sfecla rămasă diverse salate pentru masa de sărbătoare. Atât ouăle pascale cât și diverse prăjituri vor fi extrem de apreciate de musafiri în ajunul Paștelui. Ritualurile asociate cu ouăle colorate își au rădăcinile în vremuri foarte îndepărtate. Este pur și simplu imposibil să ne imaginăm Paștele fără ouă de Paște. La început, ouăle erau vopsite în roșu cu iarbă de seceră, simbolizând sângele, acum acestea pot fi vopsite și cu sfeclă.