Vopsirea ouălor de Paște este un moment așteptat cu bucurie în fiecare primăvară, iar metoda naturală de ouă vopsite cu coji de ceapă rămâne una dintre cele mai autentice și ecologice modalități de a aduce culoare sărbătorii.
Tradițiile pascale românești sunt pline de simboluri și ritualuri transmise din generație în generație. Printre cele mai iubite obiceiuri se numără vopsirea ouălor, o artă populară care îmbină creativitatea cu elementele naturale.
Cum se fac ouăle vopsite cu coji de ceapă
Ouăle roșii nu lipsesc de pe masa de Paște a creștinilor și nici de la Biserică. În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc folosindu-se culori obținute natural, din flori de sovârf, coji de ceapă, frunze de mesteacăn sau frunze de nuc. Tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, însă aceasta nu mai este o regulă.
Pentru ca ouăle vopsite pentru Paște să fie frumoase și apreciate, trebuie să ai grijă de pregătirea lor înainte de a le aplica vopseaua. Ouăle se spală bine, să se degreseze, se poate folosi puțin detergent de vase, după care se clătesc cu apă din abundență. Se pun apoi la fiert, 10-12 minute, la foc mic, pentru a evita spargerea.
Pentru ouăle vopsite cu foi de ceapă se strâng foile uscate de ceapă, de preferabil ceapă roșie pentru a obține culoarea roșie. Ceapa galbenă vopsește ouăle arămiu.
Foi de la 20 de cepe, 15 roșii și 5 galbene, se pun în circa trei litri de apă și se fierb cam o oră. Se strecoară apoi apa și se toarnă peste ouă care se fierb aproape 10 minute. În lichid se adaugă și puțină sare, iar la final 3-4 linguri de oțet pentru fixarea culorii. Ouăle se lasă să se răcească în oala cu lichidul colorat, iar la final se ung cu un pic de ulei pentru a fi lucioase.
De ce se vopsesc ouăle de Paște
Este o tradiție ca în Săptămâna mare să se vopsească ouăle de Paștele. Vopsitul ouălor roșii face parte din sărbătoarea Învierii. Dar de unde vine ea?
Primii creștini din Mesopotamia au început obiceiul de a vopsi ouăle de Paște. Inițial, creștinii vopseau ouăle în roșu pentru a reprezenta sângele lui Iisus Hristos care a fost vărsat pe cruce. Cu timpul, această tradiție s-a răspândit în bisericile ortodoxe orientale și, în cele din urmă, a ajuns în bisericile catolice și protestante din Europa.
Primii misionari creștini au vopsit ouăle în diferite culori pentru a reprezenta diferite aspecte ale poveștii de Paște. Ei au folosit galben pentru Înviere, albastru pentru a reprezenta dragostea și roșu pentru a reprezenta sângele lui Hristos. Uneori, misionarii pictau scene biblice pe ouă și le ascundeau, de aici și tradiția în multe părți ale lumii de a „vâna ouă de Paște”.
Pe de altă parte, arheologii au informații despre existența în Africa a unor bucăți de cochilie de struț decorate și a unor ouă goale foarte vechi, găsite în morminte sau în săpături arheologice, dar nu știau cât de vechi era cu adevărat acest obicei.
În tradiția ortodoxă, vopsitul ouălor vine de la legenda care spune că Maria Magdalena a așezat la picioarele lui Iisus, în momentul în care era răstignit, un coș de ouă.
Sângele care i s-a scurs de pe picioarele lui Iisus a colorat ouăle în roșu. Astăzi, ouăle sunt vopsite în roșu pentru a aminti creștinilor de patimile suferite de Mântuitor înainte să moară și apoi să învie. Așadar, dacă ești adeptul unei metode naturale, ouăle vopsite cu coji de ceapă sunt alegerea perfectă.