Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ouă încondeiate cu ceară în relief: Metoda veche pentru un desen original

Ouă încondeiate cu ceară în relief: Metoda veche pentru un desen original

20 ian. 2022, 12:47,
în Stiri si curiozitati

Din cele mai vechi timpuri, gospodinele confecționau ouă încondeiate cu ceară în relief. Adunate în curtea casei, acestea povesteau despre ce se mai întâmplă prin sat cât cozonacul se cocea pe vatră. An de an, gospodinele urmau tradiția transmisă din generație în generație.

Cu siguranță Sărbătorile Pascale sunt extrem de importante în viață fiecărui creștin. Această sărbătoare este una dintre cele mai adorate de către gospodinele din toată țară. Datorită tradițiilor și încondeiatul ouălor, Paștele este extrem de așteptat de fiecare ortodox. Pentru decorarea ouălor, gospodinele respectă un ritual special. Înainte de a începe încondeierea acestora, fiecare se roagă la sfântul preferat.

mai multe oua incondeiate cu ceara intr-un cos

Una dintre cele mai inedite moduri de a încondeia ouă este cel cu ceară fierbinte

Ouă încondeiate cu ceară în relief: Tradițiile moldovenești

Gospodinele obișnuiau să aleagă mai multe modele de a încondeia ouăle de Paște. De cele mai multe ori, acestea le vopseau cu ceară de albine sau vopsele naturale. Bunica niciodată nu cumpăra vopsea de la magazin. Pentru a obține o culoare excepțională, ea apela la trucurile știute doar de ea.

Una dintre cele mai inedite moduri de a încondeia ouă este cel cu ceară fierbinte. Procesul de încondeiere cu ceară fierbinte, este extrem de distractiv, însă necesită concentrare. Pentru a reuși să deseneze pe ou imagini unice și complexe, gospodinele folosesc creioane de ceară. Din cele mai vechi timpuri, bunica folosea lumânări cu parafină topită. Pentru a desena, gospodinele dar și bunica folosea o sârmă de cupru sau un ac de croșetat.

mai multe oua incondeiate cu ceara intr-un cos

Gospodinele obișnuiau să aleagă mai multe modele de a încondeia ouăle de Paște

Cum se încondeiază ouăle cu ceară: Pașii pentru a obține un ou perfect

Pentru a uimi oaspeții cu ouăle încondeiate cu ceară trebuie să respecți o serie de pași. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să pictezi oul fiert într-o culoare dorită monotonă. Cel mai potrivi colorant este coaja de ceapă. Nuanța cepei este perfectă pentru fundalul imaginii.

Ulterior, oul trebuie lăsat la uscat. Din moment ce vopseaua nu mai este umedă, gospodinele începeau decorarea ouălor. Pentru a obține o ceară de diverse culori, gospodinele topeau creioane colorate. Vopseaua obținută era adăugată peste lumânarea-tabletă situată pe o flacără. Gospodinele erau foarte atente ca ceara să stea mereu pe flacără pentru a-și menține temperatura. Pentru a reuși să aplici desenul, ceara nu trebuie adusă la fierbere.

După ce compoziția pentru desen este gata, gospodinele aplicau ceara după modelul dorit. Pe un ac sau sârmă, folosite drept pensule pentru desen, ele puneau o cantitate mică de ceară și trăgeau o linie pe coajă sau puneau mai multe puncte.

Dacă alegi să vopsești oul cu o singură culoare, după aplicarea desenului, acesta trebuie șters cu o cârpă moale, care va elimina erorile minore. Pentru a oferi o strălucire oului, acesta era uns cu ulei sau grăsime.

colaj oua de paste vopsite cu chipul lui isus hristos

u siguranță, încondeierea ouălor cu ceară este un proces extrem de deosebit și inedit

Alte idei interesante pentru vopsirea ouălor de Paște

Cu siguranță, încondeierea ouălor cu ceară este un proces extrem de deosebit și inedit. Însă, pentru gospodinele mai tinere există și alte modalități mai ușoare pentru decorarea ouălor de Paște. Spre exemplu, pentru un model de ou absolut excepțional puteți să-l înfășurați într-o cravată veche colorată și să scufundați oul în oțet pentru câteva minute.

Pentru un desen romantic și neobișnuit, poți să înfășori ouăle în dantelă și să o scufunzi într-un colorant alimentar. Iar pentru un model inedit poți să colorezi boabele de cafea, cu ajutorul cărora să obții urme perfecte pe ou. Dacă dorești să încerci unele metode mai îndrăznețe cu vopselelor toxice este bine să le efectuezi pe ouă goale pe care nu le va mânca nimeni.

Pentru a obține o culoare frumoasă a ouălor fără folosirea unor conservanți toxici poți folosi coaja de ceapă sau sucul de rodie. Foarte utile sunt frunzele de spanac fierte, cafeaua sau ceaiul tare. Unele gospodine folosesc și frunzele de varză roși dar și alte produse naturale. În perioada în care gospodinele încondeiau ouă, ele pregăteau și diverse mâncăruri pentru post, printre preferatele acestora era prăjitura cu mere.

Pentru a reuși să obții ouă încondeiate cu ceara în relief perfecte trebuie să respecți fiecare pas cu strictețe. Această tradiție de modelare a ouălor este una dintre cele mai vechi. Iar pentru a obține cele mai originale ouă pentru masa de Paște trebuie să te folosești de imaginația ta.

mai multe oua vopsite in diverse modele intr-un cos

Pentru a obține o culoare frumoasă a ouălor fără folosirea unor conservanți toxici poți folosi coaja de ceapă

persoana care mananca biscuiti in fata unui frigider

 

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024