Cu siguranţă, ai văzut în piaţă sau la magazin că ouăle puse în vânzare nu au aceeaşi culoare. Unele au coaja albă, altele au coaja maro deschis sau maro închis. Toate sunt bune pentru consum, atât timp cât nu au depăşit termenul de valabilitate. Şi totuşi, unele sunt preferate de gospodine, iar celelalte nu prea. Haideţi să aflăm ce diferenţe sunt între categoria de ouă albe şi categoria de ouă maro.
Trebuie spus, în primul rând, că gospodinele le preferă pe cele albe mai ales de Paşti, când vopsesc ouăle. Vopseaua roşie arată mult mai bine pe coajă albă decât pe coajă maro. Totuşi, în supermarketuri predomină comercializarea ouălor cu coaja maro.
Ouă albe vs ouă maro. Diferenţe
Conform unor studii, singura diferenţă dintre ele o constituie culoarea cojii. În rest, ouăle sunt exact la fel. Oamenii de ştiinţă spun că au acelaşi gust şi chiar aceleaşi valori nutritive. Un ou, de altfel, conţine: 171 kcal, 14 gr proteine, 12 g lipide, 0,6 gr glucide, 72% apă. Inedit este faptul că pigmenţii, datorită cărora se colorează coaja, se adaugă cu numai câteva ore înainte că oul să fie depus. Cât despre coajă şi conţinutul oului, ei bine, acestea se formează la capetele opuse ale tractului reproductiv.
Din câte se pare, ouăle albe sunt produse de găinile cu penaj alb, iar cele maronii de găini care au penaj colorat. Aşadar, concluzioneaa oamenii de ştiinţă, nu este adevărat zvonul potrivit căruia ouăle maro sunt mai sănătoase. Este doar un mit, apărut în Statele Unite ale Americii.
2 mituri desfiinţate
Iată 2 mituri despre ouă, pe care şi tu le-ai crezut până acum.
Culoarea gălbenuşului. Se spune că, în cazul ouălor maronii, gălbenușul e mai închis la culoare. Nu este adevărat! Culoarea lui, dar şi a cărnii, este influenţată de cantitatea de porumb ingerată de găină. Aşadar, cu cât o găină mănâncă mai mult porumb, cu atât va face ouă cu gălbenuşuri mai galbene, iar carnea ei va fi mai gălbuie. Nici măcar culoarea farfuriei de clătite pufoase nu este influențată de culoarea cojii ouălor.
Duritatea cojii. Indiferent de culoarea cojii, toate ouăle au aceeaşi duritate. Rezistenţa cojii este influenţată, în schimb, de vârsta păsării. Cu cât găina e mai tânără, cu atât coaja e mai tare. Pe măsură ce găina îmbătrâneşte, scade şi duritatea cojii.
Ştii că sunt găini care fac ouă cu o coajă albăstruie? Se pare că nuanţa se datorează unui pigment, numit oocianină. Acesta este un bioprodus al bilei, care se lipeşte de coajă cu numai câteva ore înainte ca oul să fie depus.
Cum ştii care ou este mai gustos?
Sigur te-ai întrebat şi tu acest lucru. Bineînţeles, ouăle provenite de la găini crescute în aer liber sunt ideale. De aceea e bine să le cumperi de la ţăranii din pieţe. Ele sunt hrănite cu mâncare aproximativ sănătoasă, iarbă, cereale şi, în plus, au şi mult spaţiu.
Pe de altă parte, mai puţin gustoase sunt ouăle de la găinile crescute intensiv, inclusiv cu chimicale, hormoni, făină de oase, nutreţuri concentrate şi nu numai.
Când mergi la supermarket, ca să cumperi ouă, citeşte cu atenţie eticheta. Dacă pe ambalaj scrie doar că găinile au primit cereale, nu e suficient. De ce? Pentru că şi porumbul modificat genetic face parte din categoria cerealelor. Ideal este ca păsările să fie hrănite cu porumb, grâu, sorg, ovăz şi orzoaică.
Iată ce metodă ai la dispoziție ca să albești ouăle cu coaja maronie, înainte de a le vopsi roșii: