Prima pagină » Sanatate » Otita este contagioasă? Simptome și metode de prevenție

Otita este contagioasă? Simptome și metode de prevenție

13 iul. 2022, 09:29,
în Sanatate

Majoritatea oamenilor sunt de părere că otita este contagioasă. Nimic mai fals! Potrivit specialiștilor, această afecțiune nu se transmite de la o persoană la alta. Iată cum se manifestă și care este cea mai bună metodă de prevenție.

Otita reprezintă o infecție a urechii și se poate manifesta la urechea medie, respectiv în partea urechii din spatele timpanului, însă poate apărea și la nivelul urechii interne și celei externe. De cele mai multe ori, afecțiunea este determinată de infecțiile respiratorii și de bacteriile din nas și gât, care se dezvoltă rapid și care pot duce la apariția lichidului în ureche.

Otita poate fi de mai multe feluri, și anume: de natură bacteriană, virală sau fungică, dar și acută, cronică, medie sau externă.

o femeie cu durere de ureche

Otita reprezintă o infecție a urechii și se poate manifesta la urechea medie, respectiv în partea urechii din spatele timpanului, însă poate apărea și la nivelul urechii interne și celei externe.

Otita este contagioasă? Iată din ce cauze apare și cum se manifestă

Foarte important de precizat este că otita nu se poate lua de la o persoană la alta. Cu toate acestea, infecția respiratorie, bacteriile sau virusurile care determină apariția otitei pot fi contagioase. De exemplu, în cazul copiilor, înainte de debutul unei otite, este prezentă o răceală sau o viroză, în urma căreia se pot acumula secreții în urechi care se infectează.

Prin urmare, otita nu este o afecțiune contagioasă, dar infecțiile virale care o provoacă da.

Totodată, otita poate fi cauzată și de o ședință de înot în bazin sau piscină. Din cauza apei contaminate cu bacterii, apare otita bacteriană (nu este contagioasă). Bacteriile responsabile de infecția urechii externe sunt stafilococul auriu și pseudomonas aeruginosa.

Printre simptomele des întâlnite în otită se află: durere în zona urechii, slăbirea auzului, mâncărime și secreții abundente, umflarea și înroșirea urechii exterioare și inflamarea ganglionilor din jurul urechii, însoțită de durere la atingere.

Copilul cu otită este irascibil, nu are poftă de mâncare, face febră, se trage frecvent de ureche și are dificultăți la înghițire.

un copil care ține mâna la ureche

Printre simptomele des întâlnite în otită se află: durere în zona urechii, slăbirea auzului, mâncărime și secreții abundente, umflarea și înroșirea urechii exterioare și inflamarea ganglionilor din jurul urechii, însoțită de durere la atingere.

Metode de prevenție pentru otită

Cea mai bună metodă de prevenție pentru otită este vaccinarea. Vaccinurile previn îmbolnăvirea cu diferite bacterii și virusuri gripale, care pot duce adesea la infecții ale urechii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, imunizarea copiilor prin vaccinare este o metodă eficientă de prevenire a otitei generate de pneumococ. Vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea în vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei și a otitei acute medii cauzate de pneumococ, la sugari și copii, de la șase săptămâni de viață până la cinci ani.

În ceea ce privește tratamentul, acesta este recomandat de medicul specialist ORL, după examinarea pacientului și a investigațiilor de laborator. De pildă, pentru otita externă, tratamentul este unul local și general. Acesta constă în toaleta zilnică a conductului prin aspirarea secrețiilor și instilarea de soluții antiseptice, antiedematoase (rivanol, alcool boricat, betadină), acid boric sau violet de gențiană, meșă cu rivanol, betadină sau soluție burrow și soluții cu antibiotice nu mai mult de 5-7 zile pentru a nu determina o micoză secundară.

Tratamentul medicamentos presupune antibiotic în funcție de antibiogramă, antimicotic în funcție de antifungigramă, antialgice și antiinflamatoare nesteroidiene.

un bărbat la control orl

Cea mai bună metodă de prevenție pentru otită este vaccinarea.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Kate Middleton, gesturi nemaivăzute în public! Nu s-a putut abţine, Prinţul William nici nu a ştiut cum să reacţioneze
observatornews.ro
16 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până la noapte
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Evz.ro
Veste mare pentru șoferi. Se reduce aglomerația pe Valea Prahovei
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Afacerea banală pentru care un bărbat a renunţat la job! Nu are program, îi asigură un trai mai bun şi nu are nevoie de studii
Dailybusiness.ro
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025