Prima pagină » Razboi în Ucraina » Oţelăria Azovstal din Mariupol, refugiu pentru mii de ucraineni

Oţelăria Azovstal din Mariupol, refugiu pentru mii de ucraineni

18 apr. 2022, 16:50,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Oţelăria Azovstal din Mariupol a devenit loc de refugiu atât pentru trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică, fiind unul dintre ultimele puncte de rezistenţă din acest oraş, cât şi mulţi civili din orasul-port situat strategic la Marea Azov.

Șeful poliţiei din Mariupol, Mihailo Verşinin a declarat duminică, 17 aprilie, ca oamenii s-au adăpostit acolo pentru a scăpa de bombardamentele ruse.

„Ei nu au încredere în ruşi. Ei văd ceea ce se întâmplă în oraş, de aceea rămân în incinta uzinei”, a spus Mihailo Verşinin.

Însă această informaţie nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă.

oţelăria Azovstal din Mariupol

Grupul pentru drepturile omului din Crimeea a declarat duminică, 17 aprilie, ca armata rusă a evacuat cu forţa în jur de 150 de copii din Mariupol, între 100 răniţi şi copii bolnavi internaţi în spital

Oţelăria Azovstal din Mariupol a devenit refugiu pentru mii de ucraineni

Oţelăria Azovstal din Mariupol a devenit loc de refugiu pentru câteva mii de apărători ucraineni ai oraşului ce s-au ascuns în uriaşa uzină siderurgică. Amintim că în aceste zile, mare parte din Mariupol se află deja sub controlul armatei ruse, iar aceasta uzină siderurgică dispune de facilităţi subterane.

Şeful poliţiei din Mariupol, Verşinin, a precizat că trupele ruse folosesc populaţia civilă rămasă în oraş, aproximativ 100.000 de oameni, pentru degajarea spaţiilor publice de dărâmături, strângerea cadavrelor şi înhumarea lor în gropi comune, în schimbul „hranei” oferite ruşilor.

Totodată, Grupul pentru drepturile omului din Crimeea a declarat duminică, 17 aprilie, ca armata rusă a evacuat cu forţa în jur de 150 de copii din Mariupol, între 100 răniţi şi copii bolnavi internaţi în spital.

Conform lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, cei mai mulţi dintre copiii din spitale au fost evacuaţi fără părinţi. Pe lângă aceştia, alţi 16 copii au fost luaţi dintr-un sanatoriu din Mariupol.

Consilierul Petro Andriuşcenko a ţinut să sublinieze că acei copii evacuaţi de forţele armatei ruse nu proveneau din orfelinate. Acesta a mai arătat că unii dintre „copiii răpiţi şi-au pierdut părinţii din cauza crimelor de război ale Rusiei”, „fie au tutori în teritoriile neocupate, fie sunt sub protecţia statului”.

oţelăria Azovstal din Mariupol

Consilierul Petro Andriuşcenko a ţinut să sublinieze că acei copii evacuaţi de forţele armatei ruse nu proveneau din orfelinate

A fost anunţată posibila pierdere a comandantului Brigadei 36 de Infanterie Marină, colonelul Volodimir Baraniuk

Într-o altă ordine de idei, separatiştii proruşi din Doneţk, situat în estul Ucrainei, au adus informaţii cu privire la moartea comandantului Brigadei 36 de Infanterie Marină, colonelul Volodimir Baraniuk, ale cărui efective apără oraşul Mariupol de mai bine de o lună.

„În noaptea de 11 spre 12 aprilie, un grup de militari din Brigada 36 de Infanterie Marină a încercat să iasă din blocada combinatului metalurgic Ilici. Fuga lor a fost împiedicată de forţele speciale ale republicii populare Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al miliţiilor din Doneţk, Eduard Basurin.

Basurin a mai spus că, în timpul unei inspecţii a teatrului de luptă, a fost descoperit „cadavrul comandantului brigadei, colonelul Volodimir Baraniuk Vladimir Anatolievici, efectele sale personale şi armele”. Împreună cu comandantul lor, au murit încă 50 de infanterişti marini, potrivit spuselor lui Basurin, care a susţinut că „alţi 42 de militari s-au predat”.

De asemenea, este de precizat că Ucraina nu a comentat deocamdată informaţiile cu privire la posibila moarte a lui Baraniuk.

Amintim că satamanile trecute, Ucraina a respins categoric ultimatumul dat de armata rusă privind predarea militarilor săi care se mai apără în Mariupol, cărora li s-a promis că vor rămâne în viaţă în schimbul depunerii armelor.

Oraşul Mariupol se confruntă acum cu o gravă catastrofă umanitară după invazia Rusiei, iar autorităţile locale au estimat că până la 20.000 de civili ar fi fost ucişi în urma bombardamentelor şi a asediului armatei ruse.

Înainte de invazie, Mariupolul avea aproximativ 400.000 de locuitori. Importanţa strategică a oraşului ţine de faptul că acesta se află pe ruta între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi zonele din estul Ucrainei, controlate de separatiştii proruşi.

Amintim faptul că Oţelăria Azovstal din Mariupol a devenit loc de refugiu atât pentru trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *