Prima pagină » Razboi în Ucraina » Oţelăria Azovstal din Mariupol, refugiu pentru mii de ucraineni

Oţelăria Azovstal din Mariupol, refugiu pentru mii de ucraineni

18 apr. 2022, 16:50, 2 ,
în Razboi în Ucraina

Oţelăria Azovstal din Mariupol a devenit loc de refugiu atât pentru trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică, fiind unul dintre ultimele puncte de rezistenţă din acest oraş, cât şi mulţi civili din orasul-port situat strategic la Marea Azov.

Șeful poliţiei din Mariupol, Mihailo Verşinin a declarat duminică, 17 aprilie, ca oamenii s-au adăpostit acolo pentru a scăpa de bombardamentele ruse.

„Ei nu au încredere în ruşi. Ei văd ceea ce se întâmplă în oraş, de aceea rămân în incinta uzinei”, a spus Mihailo Verşinin.

Însă această informaţie nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă.

oţelăria Azovstal din Mariupol

Grupul pentru drepturile omului din Crimeea a declarat duminică, 17 aprilie, ca armata rusă a evacuat cu forţa în jur de 150 de copii din Mariupol, între 100 răniţi şi copii bolnavi internaţi în spital

Oţelăria Azovstal din Mariupol a devenit refugiu pentru mii de ucraineni

Oţelăria Azovstal din Mariupol a devenit loc de refugiu pentru câteva mii de apărători ucraineni ai oraşului ce s-au ascuns în uriaşa uzină siderurgică. Amintim că în aceste zile, mare parte din Mariupol se află deja sub controlul armatei ruse, iar aceasta uzină siderurgică dispune de facilităţi subterane.

Şeful poliţiei din Mariupol, Verşinin, a precizat că trupele ruse folosesc populaţia civilă rămasă în oraş, aproximativ 100.000 de oameni, pentru degajarea spaţiilor publice de dărâmături, strângerea cadavrelor şi înhumarea lor în gropi comune, în schimbul „hranei” oferite ruşilor.

Totodată, Grupul pentru drepturile omului din Crimeea a declarat duminică, 17 aprilie, ca armata rusă a evacuat cu forţa în jur de 150 de copii din Mariupol, între 100 răniţi şi copii bolnavi internaţi în spital.

Conform lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, cei mai mulţi dintre copiii din spitale au fost evacuaţi fără părinţi. Pe lângă aceştia, alţi 16 copii au fost luaţi dintr-un sanatoriu din Mariupol.

Consilierul Petro Andriuşcenko a ţinut să sublinieze că acei copii evacuaţi de forţele armatei ruse nu proveneau din orfelinate. Acesta a mai arătat că unii dintre „copiii răpiţi şi-au pierdut părinţii din cauza crimelor de război ale Rusiei”, „fie au tutori în teritoriile neocupate, fie sunt sub protecţia statului”.

oţelăria Azovstal din Mariupol

Consilierul Petro Andriuşcenko a ţinut să sublinieze că acei copii evacuaţi de forţele armatei ruse nu proveneau din orfelinate

A fost anunţată posibila pierdere a comandantului Brigadei 36 de Infanterie Marină, colonelul Volodimir Baraniuk

Într-o altă ordine de idei, separatiştii proruşi din Doneţk, situat în estul Ucrainei, au adus informaţii cu privire la moartea comandantului Brigadei 36 de Infanterie Marină, colonelul Volodimir Baraniuk, ale cărui efective apără oraşul Mariupol de mai bine de o lună.

„În noaptea de 11 spre 12 aprilie, un grup de militari din Brigada 36 de Infanterie Marină a încercat să iasă din blocada combinatului metalurgic Ilici. Fuga lor a fost împiedicată de forţele speciale ale republicii populare Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al miliţiilor din Doneţk, Eduard Basurin.

Basurin a mai spus că, în timpul unei inspecţii a teatrului de luptă, a fost descoperit „cadavrul comandantului brigadei, colonelul Volodimir Baraniuk Vladimir Anatolievici, efectele sale personale şi armele”. Împreună cu comandantul lor, au murit încă 50 de infanterişti marini, potrivit spuselor lui Basurin, care a susţinut că „alţi 42 de militari s-au predat”.

De asemenea, este de precizat că Ucraina nu a comentat deocamdată informaţiile cu privire la posibila moarte a lui Baraniuk.

Amintim că satamanile trecute, Ucraina a respins categoric ultimatumul dat de armata rusă privind predarea militarilor săi care se mai apără în Mariupol, cărora li s-a promis că vor rămâne în viaţă în schimbul depunerii armelor.

Oraşul Mariupol se confruntă acum cu o gravă catastrofă umanitară după invazia Rusiei, iar autorităţile locale au estimat că până la 20.000 de civili ar fi fost ucişi în urma bombardamentelor şi a asediului armatei ruse.

Înainte de invazie, Mariupolul avea aproximativ 400.000 de locuitori. Importanţa strategică a oraşului ţine de faptul că acesta se află pe ruta între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi zonele din estul Ucrainei, controlate de separatiştii proruşi.

Amintim faptul că Oţelăria Azovstal din Mariupol a devenit loc de refugiu atât pentru trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prognoza meteo, 14 mai. Un front atmosferic lovește România, sudul încă se răsfață la soare
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`