Prima pagină » Editorial » Ostașii din fruntea României
Ostașii din fruntea României

Ostașii din fruntea României

16 iul. 2024, 11:20,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Mare înghesuială pentru Cotroceni. Se luptă la greu ostașii României. Doi dintre aceștia au ținut în mod special să-și anunțe decizia de a candida nu la București, acolo unde se află sediul instituției prezidențiale, ci tocmai pe cealaltă parte a globului. La Washington. Cu certitudine un asemenea enunț, lansat acolo prin intermediul lui Mihai Gâdea, are o puternică încărcătură simbolică. Dar Ciucă și Geoană sunt doar doi dintre ostașii țării, care zgârie ușa de la Cotroceni.
Dacă cumva îmi era dor de generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, mi-a trecut. Parcurgând un alt traseu turistic prin România, spre litoral, am avut ocazia să îl admir îndelung, întrucât și traficul a fost extrem de intens, de-a dreapta și de-a stânga Autostrăzii Soarelui. Un ostaș în fruntea țării. Zâmbind calin din toate panourile publicitare. La Washington, vezi Doamne, s-a decis. Ne-a comunicat de acolo, prin intermediul lui Mihai Gâdea, că va candida și, în acest scop, se va deplasa în prealabil prin cele mai importante localități ale țării, pentru a solicita sprijinul activiștilor locali. Pe care oricum i l-au dat, de vreme ce la dispoziția lui Klaus Iohannis, ostașul din fruntea țării a fost desemnat președinte al liberalilor. Trece, conform zâmbetului său, drept un om cinstit. Întrebat ce va face în calitate de președinte al României, a răspuns simplu: „Voi munci cinstit!”. Probabil la fel de cinstit cum a ajuns tam-nesam, promovat de nepotul său de la TVR, „eroul de la Nasiriyah”. Eroul nu a cucerit în realitate localitatea, ci a sosit la o lună și mai bine după ce treaba fusese făcută de armata americană. Eroul însă a rămas erou, pentru că nici până azi nu a dezmințit știrea falsă. Poate că tot cinstit și-a luat doctoratul, atâta doar că cei care i-au analizat lucrarea nu au fost de acord, astfel încât, cât se poate de discret, ostașul cinstit a renunțat la titlu. Poate că tot cinstit fiind și în slujba țării, a patronat și uriașele acte de corupție săvârșite de reprezentanții serviciului secret al armatei, care, pentru a sifona sute de mii de euro, au creat o adevărată fabrică a falși spioni ai armatei. Poate că de cinstit ce a fost și tot așa, dedicat țării, și-a retras soția la pensie, după ce a ieșit la iveală uriașa potlogărie de la serviciul secret al armatei, ea fiind contabila instituției. Contabila fondurilor secrete. După care, tot de cinstit ce este, a promovat-o din plutonier major într-o funcție în baza căreia a primi gradul de colonel. Totul culminând cu o nouă retragere la pensie. Tot prea cinstit fiind și tot în slujba țării, în calitate de premier, a angajat cu dobânzi extraordinar de mari credite pe care le vor plăti următoarele generații, la care se adaugă desigur exorbitantele și nejustificatele achiziții de armament.

Tot un ostaș, de data asta al mapamondului, domnul Mircea Geoană, întărește tot de la Washington decizia sa de a candida, o decizie anunțată de mult timp în diverse moduri, dar încă niciodată printr-o declarație absolut oficială. Nu poate, întrucât încă este secretar general adjunct NATO și nu a beneficiat de ocazia de a preda ștafeta și de a se retrage încărcat de glorie, primind probabil – asta urmează – cea mai importantă medalie a statului american. El este nu numai un viitor ostaș în fruntea României, nu numai un ostaș în fruntea mapamondului, ci, am toate motivele să presupun, și un brav ostaș al Statelor Unite. De altfel, fostul șef al spionajului românesc, Silviu Predoiu, alunecând pe o coajă de banană, a și apucat să-l denunțe public drept spion american. Predoiu însuși, fiind și el un ostaș în fruntea țării, cu steluțe de general, care a declarat că va candida pentru funcția prezidențială. Și hop și Cristian Diaconescu, fost reprezentant al României în Statele Unite, fost șef al diplomației de la București, fost ministru al Justiției, desigur și el un ostaș în fruntea țării. La coadă mai stau și alți ostași, în frunte cu Eduard Hellvig, care încă nu și-a declarat intenția fermă de a candida. Dar introduce combustibilul necesar în rezervor. Până la urmă tot un ostaș în fruntea țării, singurul reprezentând sexul frumos, va fi și Ana Birchall, care pleacă și ea vijelios către Cotroceni.

Nu-i așa? Sunt ca mulți ostași! Dar unul singur se declară cu adevărat vizionar. Mircea Geoană. Acesta, culmea, lansează de la Washington un discurs de tip suveranist. Insistând asupra faptului că liderii români, înainte de a oferi ceva partenerilor euroatlantici, ar trebui să negocieze la sânge și la nevoie să ia și pielea de pe ei. O simți cumva vreo finală cu George Simion? Încearcă cumva să-i fure acestuia startul? Și în încheiere nu pot să nu remarc că, exceptându-l pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, toți, se declară independenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *