Prima pagină » Local » Slujba de Florii la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Ieșenii ortodocși vor primi ramuri de salcie – LIVE VIDEO, FOTO

Slujba de Florii la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Ieșenii ortodocși vor primi ramuri de salcie – LIVE VIDEO, FOTO

09 apr. 2023, 09:55,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Duminică, 9 aprilie 2023, toți creștinii ortodocși din România sărbătoresc Floriile, sărbătoare cunoscută și ca Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor este o sărbătoare fără dată fixă, care este celebrată în fiecare an cu o săptămână înainte de Paște. Slujba a început la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, iar la finalul acesteia, ortodocșii vor primi ramuri de salcie

Duminica Floriilor marchează Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, călare pe un asin. Mântuitorul a fost întâmpinat cu flori și aclamat ca un adevărat împărat: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului”. Floriile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, fiind singura dată când Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat ca împărat.

o imagine cu crengi de salcie

Anul acesta Floriile sunt sărbătorite în data de 9 aprilie 2023, cu o săptămână înainte de Paște

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile

o imagine cu crengi de salcie sfintite

Credincioșii duc în această zi la biserică crenguțe de salcie care sunt sfințite de către preoți

Sărbătoarea Floriilor mai este cunoscută și sub numele de Duminica Patimilor sau Duminica Patimilor Domnului. Anul acesta, Floriile sunt sărbătorite în data de 9 aprilie 2023, cu o săptămână înainte de Paște, care pică pe 16 aprilie. În ziua de Florii, preoții oficiază o liturghie diferită de liturghiile celebrate în celelalte duminici de peste an. În această zi, credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie care sunt sfințite de către preoți.

La finalul slujbei, acestea sunt împărțite credincioșilor, care le iau acasă și le așază la icoane. Ramurile de salcie înlocuiesc ramurile de măslin și finic, ce nu se găsesc în România. O legendă spune că o salcie s-a făcut punte peste un râu, pentru ca Maica Domnului să-și poată continua drumul. Drept mulțumire, Maica Domnului i-a dăruit salciei sfințenie. Se crede că aceste crenguțe îi vor feri pe cei ai casei de boli tot restul anului. Mai există obiceiul ca crenguțele de salcie să fie așezate deasupra ușii pentru a le proteja locuința de rele.

În unele zone ale țării, oamenii își încing mijlocul cu crenguțele și se crede că astfel vor scăpa de dureri. În unele sate se mai păstrează obiceiul ca, după slujba de Florii, ramurile de salcie să fie duse în cimitir și puse pe morminte, pentru a le vesti celor decedați că se apropie Paștele. Ramurile de salcie se mai pun la pomii fructiferi și la vie pentru a rodi mai mult.

o imagine cu o persoana care se impartaseste

Există o tradiție care spune că persoanelor care se împărtășesc în Duminica Floriilor li se va împlini orice dorință

Ce este interzis să facă toți credincioșii de Florii

o imagine cu un preparat din peste

În Duminica Floriilor, este dezlegare la pește

Există câteva superstiții legate de ziua de Florii, de care creștinii țin cont până în zilele noastre. Tinerii trebuie să evite în această zi să se spele pe cap, pentru că se spune că vor albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, se folosește numai apă sfințită sau descântată. Există o tradiție care spune că persoanelor care se împărtășesc în Duminica Floriilor li se va împlini orice dorință pe care și-o pun atunci când se apropie de preot.

Mai există obiceiul ca fetele necăsătorite să-și pună sub pernă crenguțele de salcie sfințite la Sfânta Liturghie, pentru a deveni mai frumoase și pentru a se căsătorii cât mai repede. De asemenea, fetele care vor să se căsătorească trebuie ca de Florii, la miezul nopții, să fiarbă busuioc cu apă și să se spele cu ea pe cap, iar mai apoi, înainte de răsărit, să o toarne la rădăcina unui copac înflorit. În Duminica Floriilor este dezlegare la pește, deoarece, conform scrierilor vechi, în această zi sfântă, Iisus ar fi cerut să mănânce pește.

Astfel, gospodinele pregătesc tot felul de preparate din acest aliment. Se crede că peștele consumat de Florii aduce înțelegere și armonie în casă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024