Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Originile Covid-19: ce reiese din raportul OMS
Originile Covid-19: ce reiese din raportul OMS

Originile Covid-19: ce reiese din raportul OMS

31 mart. 2021, 15:02,
în Sanatate

Delegația de experți trimisă în China de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) tocmai a facut public raportul sau. Coronavirusul ar fi fost transmis oamenilor de lilieci printr-un probabil animal intermediar.

Pe 14 ianuarie, pe fondul unor probleme administrativ-politice, o delegație a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a mers în China pentru a identifica cu precizie originea coronavirusului SARS-CoV-2. Pe 29 martie, Agence France Presse (AFP) a dezvăluit principalele concluzii ale acestui raport exploziv.

De unde vine coronavirusul SARS-CoV-2? În primul rând, în mod surprinzător, după 4 săptămâni de investigații în China, oamenii de știință (din 10 țări și în colaborare cu omologii lor chinezi) au estimat că transmiterea coronavirusului către oameni printr-un animal intermediar este „foarte probabila”, iar scurgerea dintr-un laborator rămâne „extrem de puțin probabilă”.

Experții confirmă că sursa coronavirusului SARS-CoV-2 este „probabil” liliacul. Se spune că virusul a trecut de la acest animal gazdă la oameni printr-un „intermediar” încă necunoscut – oamenii de știință indică o listă a potențialilor vinovați, de la pisici domestice la iepuri, de la civete la pangolin și câine raton. Cu toate acestea, posibilitatea faptului că coronavirusul ar fi ajuns direct de la liliac la oameni rămâne „posibilă până la probabilă”.

SARS-CoV-2, transmis oamenilor de lilieci (posibil datorită unui intermediar)

O altă posibilitate (și aceasta este teza susținută de Beijing): transmiterea la om prin carne congelată. Prin urmare, raportul recomandă continuarea investigațiilor pe baza acestor trei ipoteze: ideea că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator a fost respinsă în totalitate.

Dar piața Huanan din Wuhan, presupusul „punct de plecare” al epidemiei Covid-19? Ajungând acolo la mai bine de un an de la începerea epidemiei, cercetătorii OMS nu au putut găsi „dovezi ale prezenței animalelor infectate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *