Prima pagină » Local » Oricine poate fi în situația lor! Poveștile ieșenilor care au rămas fără locurile de muncă în plină pandemie de COVID-19 te lasă fără cuvinte
Oricine poate fi în situația lor! Poveștile ieșenilor care au rămas fără locurile de muncă în plină pandemie de COVID-19 te lasă fără cuvinte

Oricine poate fi în situația lor! Poveștile ieșenilor care au rămas fără locurile de muncă în plină pandemie de COVID-19 te lasă fără cuvinte

26 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Local

De la debutul pandemiei de COVID-19 au rămas fără locurile de muncă 2.600 de ieșeni care lucrau în HoReCa, comerț sau industrie. O parte dintre aceștia au reușit să se angajeze la scurt timp după ce au devenit șomeri, alții încă sunt în căutarea unui loc de muncă. BZI vă prezintă poveștile a 3 ieșeni care au trecut printr-o experiență dificilă din cauză că patronii din Iași, ale căror firme au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei, au fost nevoiți să facă reduceri de personal

Ieșenii care au rămas fără locurile de muncă în plină pandemie de COVID-19 aveau experiență într-un anumit domeniu și au încercat să se angajeze pe posturi similare experienței acumulate de-a lungul anilor. Unul dintre cei care lucrau la o companie care furniza echipamente medicale în toată Europa și a fost printre primii ieșeni rămași fără job din cauza pandemiei este Ana Maria Anton. Ieșeanca povestește că a reușit să își găsească un nou job datorită experienței de peste 15 ani în domeniul medical și s-a reangajat în luna septembrie ca reprezentant medical.

Ana Maria Anton: „Nu cred că nu există locuri de muncă în Iași pentru toată lumea, ci trebuie să fii realist”

Alți 12 colegi cu care lucra în departamentul medical au rămas șomeri. Ieșeanca susține că pandemia a afectat toate domeniile de activitate, inclusiv cel medical.

„Din cauza pandemiei au fost pierderi foarte mari pe divizia pe care lucram, iar la scurt timp după debutul pandemiei, în luna iulie, s-a desființat divizia. Eu mi-am găsit destul de repede un nou loc de muncă pentru că am experiență în domeniul medical. Lucrez din luna septembrie deja în această nouă firmă și nu cred că nu există locuri de muncă în Iași pentru toată lumea, ci trebuie să fii realist”, susține Ana Maria Anton.

Persoanele care vor să își găsească un nou loc de muncă pot solicita ajutorul specialiștilor din cadrul AJOFM Iași

Tânăra mai spune că unele persoane care vor să își caute un loc de muncă trebuie să se evalueze corect pentru a ști ce beneficii salariale merită la un nou job, altfel au așteptări prea mari, nerealiste.

„De exemplu, când eram la un alt loc de muncă unde făceam recrutări de personal, veneau persoane care voiau mașină, diurnă, laptop, fără să aibă experiență în domeniu. Ei înțelegeau că trebuie doar să se plimbe. Salariile au scăzut în toate domeniile, în privat, din cauza pandemiei. Au fost pierderi financiare, managerii au renunțat la măriri de personal, de salarii și cred că vor fi mai multe efecte negative”, susține Ana Maria Anton.

Mihaela Pitaru: „Cred că în această perioadă și patronii sunt speriați că vor falimenta, pentru că nu știu la ce să se aștepte”

Mihaela Pitaru a lucrat timp de 2 ani într-o firmă din domeniul auto unde se ocupa de recrutarea viitorilor angajați. Pentru că firma a fost grav afectată de pandemie și patronii au fost nevoiți să facă reduceri de personal, ea a fost unul dintre ieșenii aflați pe lista concedierilor. Ieșeanca s-a angajat ca operator introducere și validare date și susține că salariul este mai mic față de cel anterior.

„Am obținut un job mai prost plătit ca cel anterior pentru că nu aveam prea multe oferte pe piață pentru mine. Nu am vrut să fiu șomeră, pentru că am nevoie de bani să mă întrețin. Cred că în această perioadă și patronii sunt speriați că vor falimenta, pentru că nu știu la ce să se aștepte. Cred că vor face noi concedieri în HoReCa, iar munca la domiciliu va predomina”, spune ieșeanca.

Domeniul HoReCa a fost primul afectat de pandemia de COVID-19, sute de ieșeni care lucrau în restaurante, cafenele sau hoteluri fiind șomeri

Dumitru Buinceanu este unul dintre ieșenii care au lucrat în domeniul HoReCa și a fost printre primii angajați care au rămas fără un loc de muncă. Șomer înregistrat la AJOFM Iași, și-a căutat un loc de muncă potrivit experienței sale, iar de două luni are deja un nou job.

„Ca să vă spun foarte sincer, am lucrat la grupul hotelier Unirea înainte de pandemie, aproape 3 ani. HoReCa a fost prima care a suferit din cauza pandemiei și încă suferă. Eu, împreună cu alți colegi, am trecut în șomaj tehnic, la începutul pandemiei, apoi în șomaj definitiv. După o lună și jumătate, la recomandarea foștilor patroni, către o firmă care închiriază spații, am fost angajat ca electrician în construcții”, susține Dumitru Buinceanu.

Dumitru Buinceanu: „S-a redus din salarii, cu 19 la sută, dar ni s-a promis că o să-i primim înapoi când ne mai revenim din pandemie”

El susține că toate firmele au fost afectate de pandemie și de aceea primește salariul redus cu aproximativ 20 la sută.

„Înainte făceam mentenanță, dispecer, lucram pe partea de electricitate. Dacă se bloca ceva, mă duceam și rezolvam problema. Acum fac tot mentenanță, dar la spații pentru închiriat. Într-un fel, cam trebuie să cunoști de toate, pentru că acum, cu automatizările, trebuie să știi mai multe lucruri, ești asaltat de tehnologie. Dacă se sparge un bec la 3 luni, după ce l-ai pus nu poți să stai 3 luni degeaba. Te ocupi de altceva. Într-adevăr, s-a redus din salarii, cu 19 la sută, dar ni s-a promis că o să-i primim înapoi când ne mai revenim din pandemie. Eu am speranța că o să ne revenim”, susține Dumitru Buinceanu.

Dumitru Buinceanu: „Unul tânăr nu este egal cu unul de 50 de ani. Cred că unul de 50 de ani are mai multă experiență și se poate adapta mai ușor pieței”

Ieșeanul în vârstă de 50 de ani susține că deși se află într-o categorie de risc privind persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă, nu își făcea griji că va rămâne mult timp șomer.

„La noi, la români, e o concepție proastă cum că o persoană care are 50 de ani nu mai poate munci pentru că mai are un pic până la pensie, nu e ca unul tânăr, proaspăt ieșit din facultate. E total greșit ce cred patronii. Unul tânăr nu este egal cu unul de 50 de ani. Cred că unul de 50 de ani are mai multă experiență și se poate adapta mai ușor pieței. Eu, de exemplu, nu m-am grăbit să mă angajez pe șantier, unde mi se oferea un post tot ca instalator electric. Dat fiind faptul că am învățat mai multe lucruri, m-am adaptat, știu să lucrez cu calculatorul, am găsit un loc de muncă potrivit mie”, povestește ieșeanul.

Firmele din Iași pot obține noi ajutoare financiare de la AJOFM Iași dacă angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 16-50 de ani

Patronii din Iași care angajează tineri români sau persoanele care au peste 50 de ani disponibilizate în ultimele 6 luni primesc noi subvenții de la stat. Suma acordată de stat pentru a ajuta angajatorii din Iași este de 50 la sută din salariul brut al angajatului, până la 2.500 de lei. Patronii trebuie să încadreze în muncă tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani și persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență din motive neimputabile lor. Obiectivul acestui ajutor financiar este protejarea angajaților prin acordarea unor măsuri de sprijin suplimentare angajatorilor, iar durata măsurii este de 12 luni, mecanismul de plată fiind prin decontare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *