Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut Chinei să fie mai cooperantă cu cea de-a doua fază a OMS a anchetei asupra originilor Covid-19. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut mai mult acces și transparență.
Prima fază a anchetei OMS s-a încheiat în februarie. S-a ajuns la concluzia că este foarte puțin probabil că virusul să provină dintr-un laborator din Wuhan, China, și că probabil provine de la lilieci, asta deși sunt tot mai multe voci care susțin varianta laboratorului.
OMS are nevoie de accesul la datele brute despre pacienţii infectaţi
Vorbind joi la Geneva, Tedros a spus că OMS are nevoie de accesul la datele brute despre pacienți chiar înainte și de la începutul pandemiei de această dată. China nu a împărtășit aceste date echipei OMS în timpul primei anchete, a adăugat el.
De asemenea, el a solicitat informații clare despre laboratorul din Wuhan, afirmând că, în calitate de profesionist medical, știa că se pot întâmpla accidente. Acesta a fost cel mai puternic indiciu de până acum că OMS consideră încă teoria scurgerilor de laborator, în ciuda experților săi că acest lucru este puțin probabil, relatează Imogen Foulkes de la BBC de la Geneva.
Speculațiile despre o scurgere la Institutul de Virologie din Wuhan – unul dintre cele mai importante laboratoare de cercetare a virusului din China – au început anul trecut și au fost propagate de fostul președinte american Donald Trump care a retras și SUA din Organizația Mondială a Sănătății
Șeful OMS a declarat că pandemia de COVID-19 nu s-a sfârșit
Dr. Tedros a avertizat, de asemenea, împotriva ideii că pandemia se aproprie de sfârșit. Comitetul de urgență al OMS a declarat că se așteaptă ca noi variante mai periculoase să se răspândească în întreaga lume.
„Pandemia nu este nici pe departe terminată”, a avertizat comitetul într-un comunicat. Președintele comisiei, Didier Houssin, a declarat că „continuăm să fugim după acest virus, iar virusul continuă să ruleze după noi”.
Decesele legate de coronavirus în Africa au crescut cu 43% în decurs de o săptămână, cauzate de lipsa paturilor de terapie intensivă și a oxigenului, potrivit OMS. Varianta Delta începe să devină predominantă în mai multe țări iar în Israel autorităţile au impus mai multe restricţii.
Compania Pfizer a luat în calcul efectuarea unei a treia doze de vaccin pentru a oferi o imunitate sportită împotriva variantei Delta.
Avertismentul OMS privind întârzierea vaccinării copiilor
Joi, 15 iulie, Organizația Mondială a Sănătății a emis o avertizare privind riscul „unei catastrofe absolute”, în cazul în care nu se recuperează întârzierea periculoasă a vaccinării copiilor din cauza pandemiei de COVID-19 şi dacă restricţiile sanitare sunt ridicate prea repede, relatează AFP.
”În 2021, avem potenţialul să se producă o catastrofă absolută”, a avertizat la Geneva dr. Kate O’Brien, directoare a departamentului pentru vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Pandemia a determinat ca resursele şi personalul să fie redirecţionate spre lupta împotriva COVID, iar multe servicii medicale au fost închise sau a fost redus programul. Oamenii au fost, de asemenea, reticenţi să se mai deplaseze de teama de a nu se infecta, chiar şi atunci când măsurile de izolare nu le interziceau acest lucru.
Copiii neprotejaţi şi o ridicare prea rapidă a restricţiilor sanitare împotriva COVID – care, de asemenea, au protejat parţial de anumite boli la copii – îşi arată deja efectele, un exemplu fiind apariţia unor focare de rujeolă în Pakistan, a subliniat oficialul OMS.