Pandemia CoVid-19 se desfășoară în prezent într-un „val mare”, fără dovezi că urmează variații sezoniere comune gripei și altor coronavirusuri, cum ar fi răceala comună, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.
Pe fondul continuării dezbaterilor cu privire la ceea ce constituie un al doilea val, reînvierea sau revenirea sezonieră a bolii, Margaret Harris, purtătoarea de cuvânt a OMS, a insistat că aceste discuții nu sunt un mod util de a înțelege răspândirea bolii.
„Oamenii încă se gândesc la anotimpuri. Ceea ce trebuie să gândim cu capul este faptul că acest virus este nou și se comportă diferit”, a spus Harris, cerând vigilență în aplicarea măsurilor de relaxare. Transmiterea virusului pare să fie accelerată de aglomerație.
„Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că acesta este un virus nou care se comportă diferit”, a explicat Margaret Harris.
Un al doilea val CoVid-19?
„Va fi un val mare, care va înregistra creșteri și scăderi (ale numărului de cazuri). Cel mai bun lucru ar fi ca numărul să rămână constant și apoi să descrească.” Realitatea este că problema celui de-al doilea val a fost una controversată, despre care au vorbit mult politicienii – inclusiv Boris Johnson – și mass-media, dar de multe ori foarte prost definit.
„Aș vrea să spun direct: prea multe țări se îndreaptă în direcția greșită, virusul rămâne inamicul public numărul unu. Mesajele contradictorii ale liderilor subminează ingredientul esențial al oricărui răspuns: încrederea”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, președintele OMS.
Reprezentanții OMS spun că este nevoie de o strategie globală pentru stoparea și limitarea răspândirii virusului. „Dacă principiile elementare nu sunt urmate, această pandemie nu va putea merge decât într-o singură direcție – din rău în mai rău”, a spus președintele OMS, adăugând că lumea nu va reveni la „vechea normalitate într-un viitor previzibil, existând multe motive de îngrijorare. Virusul rămâne inamicul public numărul unu, dar acțiunile multor guverne și oameni nu reflectă acest lucru”.
„Cetățenii trebuie să înțeleagă și trebuie să le fie ușor să se conformeze. Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus”, a mai spus directorul OMS.
„«Al doilea val» nu este un termen pe care să-l folosim la ora actuală, deoarece virusul nu a dispărut, este în continuare în rândul populației noastre, s-a răspândit în 188 de țări”, spus Linda Bauld, profesor de sănătate publică la Universitatea din Edinburgh.