Organizația Femeilor Antreprenor din România susține că principalele schimbări legislative pentru 2025 includ obligația RO e-Factura pentru B2C sau implementarea SAF-T (Fișierul Standard de Control Fiscal). Antreprenoarele din Iași care nu se conformează riscă sancțiuni drastice
Organizația Femeilor Antreprenor din România explică principalele schimbări legislative, pentru 2025, care includ obligația RO e-Factura pentru B2C sau implementarea SAF-T (Fișierul Standard de Control Fiscal).
„Este esențial ca firmele să își actualizeze datele și informațiile privind noile modificări și să se conformeze noilor reglementări pentru a evita sancțiuni”, transmite organizația care reprezintă și antreprenoarele din Iași.
Organizația Femeilor Antreprenor, despre principalele modificări legislative ce afectează ieșencele care au afaceri
De la 1 ianuarie 2025, RO e-Factura devine obligatorie în relația B2C (business-to-consumer / în relația cu persoanele fizice). Este vorba despre tranzacții care se desfășoară între două firme sau între o firmă și consumatorul final, individual. De asemenea, transmiterea CNP pentru persoane fizice este opțională. Astfel, în cazul în care contribuabilul nu dorește să comunice un cod de identificare, factura va include automat un cod format din 13 cifre de zero, deci nu mai este necesar codul numeric personal de către contribuabil. Sunt limitate operațiunile obligatorii, ceea se înseamnă că utilizarea sistemului RO e-Factura va fi restrânsă doar la operațiunile pentru care locul livrării sau prestării din punct de vedere al TVA este în România. Sistemul RO e-Factura va fi utilizat obligatoriu și pentru facturile simplificate, cu excepția bonurilor fiscal, iar facturile emise în baza contractelor de achiziții publice, sectoriale sau de concesiuni vor trebui să includă codurile CPV corespunzătoare din nomenclatorul achizițiilor publice. Antreprenorii din Iași s-au obișnuit cu programul lansat în 2024.
Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de modificările fiscale
De la 1 ianuarie 2025, firmele mici vor trebui să depună declarația informativă D406 (SAF-T) (n.r. – Standard Audit File for Taxation, tradus în română ca Fișierul Standard de Audit pentru Taxe), care cuprinde informații din evidența contabilă și fiscală. Ele vor beneficia de o perioadă de grație astfel: 6 luni pentru prima raportare, respectiv 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, 2 luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T. De asemenea, vor beneficia de o perioadă de grație de 3 luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de modificările fiscale.
Crește salariul minim brut în 2025, iar costurile pentru angajatori cresc
Alte modificări apărute în 2025 sunt majorarea salariului minim și noi plafoane pentru CASS. Salariul minim brut crește la 4.050 de lei, iar costul total pentru un angajat plătit cu salariul minim va fi de 4.142 de lei (fără beneficii neimpozabile). Dacă se menține beneficiul celor 300 de lei neimpozabili, costul total scade la 4.134 de lei. De asemenea, sancțiunile sunt majorate pentru angajatorii care plătesc sub salariul minim cu amenzi între 3.000 și 5.000 de lei per angajat (maximum 200.000 lei). În caz de repetare, fapta devine infracțiune și se pedepsește cu amendă penală sau închisoare. Plafoane pentru CASS de 10% se aplică în funcție de veniturile anuale cumulate: sub 6 salarii minime – 0 lei; între 6-12 salarii minime (24.300 lei) – 2.430 lei; între 12-24 salarii minime (48.600 lei) – 4.860 lei; peste 24 salarii minime (97.200 lei) – 9.720 lei. Potrivit specialiștilor din Iași, creșterea taxelor și impozitelor are efecte devastatoare asupra mediului de afaceri, modificări ce se răsfrâng asupra populației. Organizația Femeilor Antreprenor din România explică principalele schimbări legislative pentru 2025, care includ obligația RO e-Factura pentru B2C sau implementarea SAF-T (Fișierul Standard de Control Fiscal).